Bolesť pri milovaní: pravda alebo výmysel?

MUDr. Peter Brenišin | 8. apríl 2017
Bolesť pri milovaní: pravda alebo výmysel?

Stará legenda hovorí, že kedysi dávno tvorili muž a žena celok. Keď však nahnevali bohov, tí ich oddelili a rozhádzali po celom svete. Preto každý človek hľadá chýbajúcu polovicu.

Keď sa mu to podarí, snaží sa s ňou spojiť, aby boli obaja opäť šťastní ako kedysi, pred rozdelením. Ale čo ak toto spojenie bolí? 

Príčin bolestivého sexu je viacero, priblíži nám ich gynekológ, pôrodník a náš stály spolupracovník MUDr. Peter Brenišin. 

Bolestivý sex – pravda alebo výmysel?

Pohlavný styk je krásnou súčasťou vzťahu milujúceho sa páru. Aj keď sa hovorí, že vzájomná príťažlivosť je otázkou chemických procesov v našich telách, nedá sa poprieť, že sex robí náš život krajším, príjemnejším, vyvoláva a podporuje v partneroch pocit súladu, niekedy pomáha preklenúť ťažšie chvíle.

O čo viac je sex dôležitý, o to horšie znášame, ak sa nám nedarí tak, ako by sme si predstavovali. Prežívanie vzájomného spojenia môže zhoršiť alebo i znemožniť, ak žena pociťuje bolesť. Žiaľ, nie je to až tak ojedinelý jav. A príčin môže byť celá plejáda

Technika robí majstra

Istá žena si raz povzdychla: „Prečo len tie ženské časopisy a  romantické romány, kde sa píše o zvádzaní, o perfektnej predohre, o jednotlivých polohách (atď.), nečítajú aj muži?“

Otázka na zamyslenie, i keď milenca (či milencov) dotyčnej dámy príliš nectí. Aj keď je sex z hľadiska prírody predovšetkým prostriedkom na rozmnožovanie, my ľudia sme si z neho urobili predmet vzájomného potešenia.

Aby to tak bolo, musia do toho obe pohlavia vniesť to, čo im umožní očakávané potešenie skutočne dosiahnuť – a to napriek faktu, že muži a ženy prežívajú sex odlišne, čo sa ešte navyše s vekom mení. U žien (hlavne tých mladších) je dôležitá dostatočná predohra, ktorá má ženské telo pripraviť na samotný sexuálny akt.

Počas predohry totiž postupne narastá u ženy vzrušenie, ktoré zvýši prekrvenie v oblasti genitálií a zabezpečí zvlhnutie pošvy, resp. pošvového otvoru. Vďaka tomu je vniknutie penisu do pošvy príjemné, nie bolestivé.

Aj keď každý muž hodný tohto mena má určitú ctižiadosť, aby v očiach ženy obstál ako skvelý milenec, nie každý postupuje spôsobom, ktorý partnerke vyhovuje. Žena preto môže muža niekoľkými vhodne volenými slovami, vzdychom alebo aj rukou naviesť.

Ostych je tu zbytočný – ak si s partnerom dôverujete a dávate si najavo, čo vám pri sexe vyhovuje, pravdepodobne vám pojem „bolestivý sex“ nič nehovorí.

Prvá sexuálna skúsenosť

Rôzne národy a  kultúry vnímajú vekovú hranicu pre prvý sexuálny kontakt odlišne. Vo vyspelej spoločnosti sa dokonca trestá sexuálny kontakt s osobou, ktorá ešte nedosiahla minimálny vek stanovený zákonom.

Treba si však uvedomiť, že tento vek je považovaný iba za akési ochranné minimum, pričom pripravenosť na sexuálny styk je daná nielen fyzickou, ale aj psychickou zrelosťou. Dôležitá je rodičovská výchova, ale aj vplyv okolia. Rodičia majú niekedy zábrany hovoriť s deťmi o sexe – treba uznať, že nepatrí k tým ľahším témam, ktorú so svojimi deťmi preberáme.

V tomto smere nám uľahčuje život náučná literatúra a hodiny biológie v škole. Nedovoľte však, aby bolo dieťa odkázané iba na ne a na „poučenie“ od svojich vrstovníkov. Práve od rodičov by sa malo dozvedieť, že sex patrí k plnohodnotnému ľúbostnému vzťahu, že má byť jeho pokračovaním, nie začiatkom...

Možno ešte viac než na vhodné poučenie treba dbať, aby dieťa malo dostatočné sebavedomie. Aby dokázalo odolávať tlaku okolia, ktoré ho niekedy priam šikanuje v štýle „fuj, posledná panna v triede“. Pretože iba sebavedomé a rozumné dievča sa dokáže rozumne rozhodnúť, kedy a s kým pre ňu nastal ten správny okamih.

Prečítajte si: Sexuálna výchova detí? Smelo do toho!

Príjemné spomienky na prvý sexuálny zážitok

Udáva sa, že len máloktorá žena má na prvý sex príjemné spomienky. Pravdepodobne väčšina žien má pred prvým intímnym stykom určité obavy. Často je to aj strach z bolesti, ktorý sa spája s pretrhnutím panenskej blany (hymenu).

Preto je dôležité, aby v tomto prípade malo dievča či žena sex s mužom, ktorému dôveruje a ktorý bude dostatočne ohľaduplný. Ak je partner pri prvom sexe necitlivý, bezohľadný, prípadne intímny kontakt aj nevhodne okomentuje, môžu sa u ženy objaviť obavy, ba až psychické zábrany, vďaka ktorým bude ďalší sexuálny styk očakávať ako čosi nepríjemné.

Aj za tých najpriaznivejších okolností, pri maximálnej túžbe a dostatočnej predohre, sa však môže prihodiť, že je prvý sex mimoriadne bolestivý. Určité percento žien má totiž panenskú blanu o čosi tuhšiu, takže ju partner s ohľadom na bolestivú reakciu ženy nedokáže pretrhnúť.

V takom prípade stačí drobný zákrok na gynekologickom oddelení, kde v ľahkej anestézii lekár blanu nastrihne a tak odstráni bolestivú prekážku pohlavného styku.

Sex počas menštruácie?

Pre niekoho nemysliteľná vec, pre niekoho nič mimoriadne. V tejto súvislosti sa zvyčajne pretriasajú hygienické, ale aj estetické otázky. Počas menštruácie je krček maternice pootvorený kvôli odtekaniu krvi o čosi viac než normálne, čo prináša vyššie riziko prenosu infekcie z pošvy smerom k maternici.

Ak je však žena zdravá, pri dodržaní hygieny jej pohlavný styk neublíži. Je však pravda, že väčšina žien v tomto období sex odmieta jednak preto, že sa s ohľadom na samotné krvácanie necítia príjemne, a aj preto, že milovanie vtedy vnímajú bolestivo vzhľadom na väčšie prekrvenie vnútorných pohlavných orgánov.

U niektorých žien je menštruácia natoľko nepríjemná a bolestivá, že by so sexom ani nesúhlasili.

Po operácii alebo po pôrode

Pôrod je síce fyziologická (=„normálna“) záležitosť, ale občas zanecháva jazvy (na tele a niekedy, žiaľ, aj na duši), ktoré môžu znepríjemniť sex v budúcnosti.

Aj počas normálneho, nekomplikovaného pôrodu sa skoro každá žena zarieka, že v budúcnosti si radšej odoprie všetky „posteľné radovánky“, len aby podobnému „trápeniu“ predišla. Len čo sa však po pôrode zregeneruje, zvyčajne čaká na koniec šestonedelia rovnako netrpezlivo ako manžel. 

Pri prvom sexe po pôrode by mal byť partner jemnejší než zvyčajne, hlavne ak u ženy vzniklo nejaké pôrodné poranenie, napr. natrhnutie sliznice v pošve, alebo ak bola urobená epiziotómia (nástrih hrádze).

V takomto prípade môže žena spočiatku reagovať precitlivelo a nadmerne opatrne, no spravidla hneď počas prvého styku sa všetko vráti do pôvodných koľají. Pravda, zvýšená citlivosť môže u niektorých žien pretrvávať aj dlhšie.

Ak sa dieťatko narodilo cisárskym rezom, môže jazva na bruchu ešte nejaký čas pobolievať, takže sa stáva, že žena určité obdobie sex odmieta. Mala by si však o tom pohovoriť s partnerom, aby sa necítil bezdôvodne odmietaný. Láska a dôvera medzi partnermi by mali viesť k postupnému odbúraniu strachu a zábran.

Bolestivý sex sa vyskytuje nielen v súvislosti s pôrodom, ale aj s inými operáciami, ktoré boli vykonané v brušnej dutine. Po operácii sa totiž niekedy vytvoria tzv. zrasty.

Je to čosi podobné, ako keď sa porežete a jazva sa vám postupne zacelí, zrastie. Tento proces však môže po operácií vytvoriť zrasty aj na takých miestach v brušnej dutine, kde to vôbec nie je žiaduce – tie sú potom príčinou celej škály bolestí, a to niekedy aj pri pohlavnom styku.

Prečítajte si: Sex po pôrode - malý sprievodca

Bolestivý sex môže spôsobovať aj vaginizmus

U určitého percenta žien sa vyskytuje porucha, ktorá sa nazýva vaginizmus. Ide o stiahnutie svalov vagíny a malej panvy, takže vniknutie penisu do pošvy vôbec nie je možné.

Príčina býva spravidla psychická – strach zo sexu, či už bezdôvodný (strach z niečoho neznámeho) alebo odôvodnený (napr. zlá sexuálna skúsenosť v minulosti, reakcia na znásilnenie a pod.). Najskôr však treba vylúčiť, že žena nemá obavy zo sexu napr. kvôli bolesti, ktorá je zapríčinená nejakým ochorením – tak, ako je to uvedené v predchádzajúcej časti článku.

Pokiaľ žena trpí vaginizmom, vyžaduje to od jej partnera veľkú ohľaduplnosť a trpezlivosť. Dôvera a pochopenie medzi partnermi sú tu nevyhnutné. Žiaľ, vaginizmom trpia zvyčajne práve ženy, ktoré sa vzhľadom na zlé skúsenosti z predchádzajúcich vzťahov obávajú aktuálnemu partnerovi dôverovať.

Ak žena cíti, že kdesi v pozadí jej problému je obava (napriek tomu, že po sexe túži), musí hľadať spoločne s partnerom cestu, ako tento strach prekonať. Nie je hanbou vyhľadať psychológa či sexuológa, ale možno poradí aj dobrý gynekológ. Nezabúdajme, že sex – aj keď sa to nezdá – začína v hlave.

Aj príliš častá frekvencia sexuálnych stykov môže byť problémom

Všetko je tak, ako má byť. Naraz sa niečo zmení a problém, o ktorom ste ani netušili, je na svete. Prečo to zrazu bolí?

Stáva sa to „príliš horlivým“ milencom. Je jedno, či ide o nový vzťah, alebo nastalo sexuálne oživenie toho doterajšieho – ak sa to s frekvenciou sexuálnych stykov preženie, môže sa „tam dole“ objaviť nadmerná citlivosť až pálenie. Zvyčajne nejde o nič vážne, stačí si od sexu nakrátko, deň-dva, oddýchnuť. 

Nepríjemnejšou komplikáciou môže byť ľahší zápal dolných močových ciest – pravdepodobne sa pri častejšom styku zaniesli nejaké baktérie do vašej močovej rúry.

V takom prípade dbajte na dôkladnejší pitný režim, pričom do nápojového lístka zaraďte aj urologický čaj. Ak ťažkosti do 2 dní nepominú, či sa prudko zhoršujú, navštívte lekára – pravdepodobne vám naordinuje antibiotickú liečbu.

Ďalšou vecou, kde priveľa dobrého môže škodiť, je „mužská výbava“. Ide však o menej rozšírený problém. Ženská pošva je natoľko pružná, že po primeranej predohre len máloktorá žena vníma partnerov penis ako priveľký.

Neznamená to však, že ak sa stretnú partneri určitým spôsobom disproporční – veľmi veľký muž a veľmi drobná žena, že sa takýto problém nemôže vyskytnúť.

Stáva sa však, že niekedy sa pocit „nadmernosti“ objaví aj u partnera s priemerne vyvinutým penisom. Príčin môže byť niekoľko: 

  • zdravotný problém u ženy, pre ktorú je sex náhle nepríjemne bolestivý,
  • ak žena ešte nie je pripravená na vniknutie penisu do pošvy,
  • ak partner vniká do pošvy neprimerane prudko alebo z neobvyklých uhlov,
  • pri niektorých polohách (napr. ak žena „sedí“ na partnerovi) a pod.

V niektorých prípadoch to môže viesť aj k poraneniu pošvy, hlavne ak je sliznica oslabená zápalovým procesom. Osobitnú kapitolu v tejto súvislosti predstavuje používanie sexuálnych pomôcok.

Menopauza – kapitola sama osebe

Menopauza je pre ženu mimoriadne citlivé obdobie – dochádza k mnohým hormonálnym zmenám, následkom čoho sa u ženy postupne vytráca menštruácia, objavujú sa pocity horúčosti – návaly, potenie, niekedy sa dokonca mení psychika ženy.

Následkom hormonálnych zmien dochádza k stenčovaniu sliznice pošvy a k jej nedostatočnému zvlhčovaniu, čo môže znepríjemňovať pohlavný styk. Pomôcť si možno lubrikantmi alebo lekár predpíše špeciálne masti či čapíky obsahujúce estrogén, ktoré po aplikácii do pošvy pomôžu nepríjemný problém vyriešiť.

(Mimochodom, postihnutie slizníc sa týka aj močových ciest, takže u mnohých žien sa práve v tomto období objavia alebo zhoršia už existujúce problémy s častým močením či únikom moču.)

Určitým riešením je hormonálna substitučná terapia (HRT), ktorá rieši viaceré problémy spojené s prechodom a pomáha predchádzať mnohým jeho nepríjemným následkom – je známe, že u žien po prechode dochádza k negatívnym zmenám v cievnom systéme, k zvyšovaniu krvného tlaku a pod.

HRT sa aplikuje podobne ako hormonálna antikoncepcia – vo forme tabletiek alebo náplastí, ktoré sa menia podľa druhu jeden alebo dvakrát týždenne. Vhodnosť HRT treba prediskutovať s gynekológom a aj s lekárom, ktorého navštevujete v súvislosti s nejakým svojím chronických ochorením.

Prečítajte si: Manželstvo po rokoch – oživí ho sex?

Vulvodynia

U určitého percenta žien sa počas sexu objavujú bolesti a pálenie v pošve, pričom boli vylúčené všetky známe príčiny a gynekológ už len bezradne krčí plecami. Žiaľ, ľudský organizmus je tak komplikovaný, že príčiny niektorých ťažkostí ani dnes ešte nepoznáme.

(Ako príklad môžeme uviesť chlamýdiové infekcie, o ktorých sa ešte relatívne nedávno nevedelo.) V tomto prípade stojí za to vyskúšať aspoň prostriedky, ktoré pomôžu odstrániť nepríjemné pocity, napr. lubrikanty, ktoré znížia pocit nepríjemného trenia a suchosti.

Príčinu bolestivého sexu možno hľadať v psychike

Muži si niekedy neuvedomujú, že ženy prežívajú pohlavný styk omnoho citovejšie. Ak by to tak nebolo, pravdepodobne by nikdy neboli schopné preklenúť obdobie medzi prvým pohlavným stykom a prvým stykom, pri ktorom prežijú orgazmus.

Našťastie pre mužov, ženy vnímajú sex skôr ako milovanie – dôležitý je pre ne pocit blízkosti milovaného muža, hoci pocit, keď ich dovedie k orgazmu, tiež nie je na zahodenie. Niekedy sa však takéto citlivé vnímanie obráti proti žene samotnej a objavia sa u nej zábrany, ktoré jej bránia mať pohlavný styk alebo ho vnímajú mimoriadne negatívne, niekedy až bolestivo.

Niektoré príčiny sme už spomínali – negatívna sexuálna skúsenosť z minulosti, hrozba znásilnenia alebo dokonané znásilnenie, ale aj zneužívanie v detstve, príliš prudérna alebo voľná výchova, nízke sebavedomie.

U žien po pôrode to môže byť aj strach z nechceného otehotnenia, strach z bolesti, ak boli na genitáliách výraznejšie pôrodné poranenia, ale aj únava zo starostlivosti o dieťa a pod.

Príčiny sú však ešte rôznorodejšie – často styk odmietajú ženy trpiace únikom moču, ženy po operácií prsníka (hlavne, ak bol prsník odstránený), po hysterektómii (operačné odstránenie maternice). Pohlavný styk odmietajú ženy i po odhalení partnerovej nevery. 

Ak si chce žena udržať fungujúci vzťah, mala by na odstránení svojich zábran popracovať. Dôležité je pochopenie partnera a vo väčšine prípadov i odborná pomoc. Niekedy pomôže stretnutie s niekým, kto má podobný problém, či už ide o stretnutie osobné alebo formou internetovej diskusie. Pokiaľ to nemôže, je vhodné vyhľadať radu od odborníka. 

Prečítajte si: Sex v tehotenstve: áno či nie?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: