Nespoznávate ho? Necítite sa pri ňom tak, ako kedysi?

Marika Koscelníková | 14. august 2022
Odcudzený vzťah

Jedného dňa sa pristihnete pri tom, že sa cítite byť v prítomnosti vášho partnera sama.

Žijete vedľa muža, ktorý vás už nedokáže rozosmiať, chytiť za ruku a povzbudiť, keď to najviac potrebujete. Dni sa míňajú bez toho, aby ste spolu niečo vymysleli, zasmiali sa na tej istej veci, pritúlili sa k sebe len tak, z potreby blízkosti. Keď sa dvaja najbližší ľudia od seba časom vzdialia, vzťah sa potichu posunie do každodenného zvyku. 

Na začiatku to bolí, neskôr, ak sa s tým zmierite, to bolí menej, ale o to viac sa od seba vzďaľujete.

Odcudzenie prichádza  takmer v každom vzťahu.... 

Vzdialenie partnerov môžu spôsobiť vážne zlomové udalosti, ako je strata zamestnania, blízkeho človeka, finančné ťažkosti, či iné  patologické javy, ktoré zasiahnu do spoločného partnerského a rodinného života. Práve tieto situácie odkrývajú partnerské štrbiny a vyžadujú si veľkú mieru empatie voči tomu druhému.

Krízy nám ukazujú kto sme a ako riešime spolu problémy 

Už pri oltári – či už skutočnom, alebo pomyselnom – na to veľmi otvorene upozorňujú slová „ v dobrom aj v zlom“. Citovo utiecť od partnera je volaním o pomoc, ak je volanie nezachytené, priepasť medzi partnermi sa zväčšuje.

Byť neviditeľným pre človeka, ktorý nám bol najbližší, je zraňujúce a ponižujúce.    

Pár tipov, ako sa vo vzťahu cítiť lepšie

  • Komunikujte a počúvajte. Tak, ako ste zvyknutí a ako viete, že budete vypočutí. Venujte pozornosť partnerovmu rozprávaniu o veciach, ktoré považujete za malicherné. Keď ho budete vedieť vypočuť pri „malých veciach“, nebude mať strach zdôveriť sa vám ani s tými „veľkými“.
  • Pracujte na spoločnom „projekte“, buďte tím. Či už sa pustíte do puzzle s dvetisíc kúskami, prestavby bytu alebo dohadzovaniu frajerky svojmu slobodnému kamarátovi, na tom nezáleží. Podstatné je, že máte niečo, na čom pracujete spolu, hráte sa v hre, ktorej pravidlá ste si nastavili sami a pomáhate si v nej vzájomne. Vzťah to oživí a prebudí.
  • Dovoľte si mať občas aj „zlé“ dni. V každom vzťahu sa objavia chvíle, v ktorých sú partneri radšej sami a potrebujú od toho druhého oddych. Pustite sa, ale nie nadlho. Keď budete cítiť, že je  trucovania tak akurát, urobte prvý krok. Vo vzťahu je dôležité vedieť, že ho niekto urobí a ten druhý ho prijme. Nastavte si „ zmierovacie“ pravidlá. Nikto nechce mať doma dusno.
  • Prekvapujte. Hocičím a hocikedy. Buďte pre svojho partnera zdrojom inšpirácie a obdivu. Aj rodič v teplákoch vie prekvapiť.
Niektoré veci nejde zmeniť zo dňa na deň. Dôležité je zabojovať o to, na čom záleží. Začať od seba, otvoriť sa partnerovi a dovoliť mu priblížiť sa.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: