Neseďte s prekríženými nohami!

Michaela Klamová | 23. júl 2024
Prekrížené nohy

Ako práve v tejto chvíli sedíte? Je vaša chrbtica rovná a hlava vzpriamená? A čo robia vaše nohy?

Sú dva spôsoby, ako sedieť s prekríženými nohami, prvý keď sú nohy prekrížené v oblasti členkov a druhý v oblasti kolien. Kríženie nôh má však z dlhodobého hľadiska mnoho negatívnych dopadov na naše zdravie.

Neseďte s prekríženými nohami!

Ak skrížite nohy, automaticky vychýlite aj panvu, takže jeden bok je vyššie ako druhý. Zmení sa aj rýchlosť prietoku krvi v cievach nôh, čo môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín. Nohy prekrížené v kolenách sú ešte horšie – takéto sedenie môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku, hromadenie krvi v žilách, čím sa vytvára zvýšený nápor na srdce a zvyšuje sa riziko poškodenia ciev.

Zlé sedenie má vplyv aj na spermie

Dlhodobé sedenie v nesprávnej polohe spôsobí zmenu v dĺžke svalov, usporiadaní kostí panvy a následne môže ovplyvniť aj postavenie kostí chrbtice a ramien. Aj pozícia hlavy a krku sa začne postupne vychyľovať. Následkom môžu byť rôzne poškodenia, skolióza či chronické bolesti. V prípade mužov sa ešte pridáva zvýšená teplota v miešku, ktorá znižuje počet aj kvalitu spermií

I keď by ste si mali na polohu svojho tela dávať pozor, prekríženým nohám sa úplne vyhýbať nemusíte. Pri sedení s prekríženými nohami majú možnosť niektoré svaly uvoľniť sa a oddýchnuť si a tiež sa zlepšuje stabilita sakroiliakálnych kĺbov. Odborníci odporúčajú vyhýbať sa prekladaniu nôh najmä ľuďom s nadváhou či so srdcovocievnymi chorobami a pri dlhodobom sedení robiť pravidelné pauzy a, samozrejme, športovať.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: