Cesta k zdravému sebavedomiu: Praktické RADY ako ho dosiahnete

Miroslava Miková | 20. apríl 2018
sebavedomie, strach, stres, nálada

Nedokážem to, som hlupaňa a ešte k tomu aj hrozne vyzerám! Zdajú sa vám tieto konštatovania trochu pritvrdé? Skúste sa však zamyslieť, či aj vy niekedy počas dňa nezmýšľate o sebe podobne...

Nadávate si, máte pochybnosti o svojich schopnostiach, prehnane sa kritizujete, vždy hľadáte chybu v sebe a ešte k tomu vás prenasleduje pocit, že zle vyzeráte. Verte, či nie tieto myšlienky sú prejavom nízkeho sebavedomia.

Nedostatok sebadôvery ovplyvňuje náš život vo všetkých smeroch. Nedávno mi moja dobrá priateľka povedala veľmi múdru vetu: „Miera spokojnosti a lásky, ktorú prechovávaš sama k sebe ovplyvňuje tvoj život.“

Ak má človek o sebe negatívny názor a nemá sa dostatočne rád, ovplyvňuje to jeho vzťahy a celkové správanie i konanie. Od sebadôvery sa odvíjajú životné ciele človeka a ich úspešné dosiahnutie. Zakomplexovaný človek prežije život frustrovaný a v ústraní, neustálom obviňovaní seba samého i všetkých naokolo.

Prečo je to tak?

Lebo naše myslenie nás vedie tým smerom, akým hodnotíme samých seba.

Ak si dostatočne neveríte, nemôžete v živote dosiahnuť spokojnosť a šťastie v partnerstve, medziľudských vzťahoch ani kariére.

Čo je to sebavedomie?

Sebavedomie je rozhodujúcim kritériom, ktoré ovplyvňuje náš život. Od sebavedomia závisí náš celkový duševný rozvoj a motivácia. Sebavedomie predstavuje určitú hodnotu alebo cenu, ktorú dávame sebe, svojej osobe. Je vyjadrením toho, ako veľmi si seba ceníme.

Azda najväčší vplyv na zdravý vývoj sebavedomia má výchova v rodine a školské prostredie.

V drvivej väčšine prípadov mieru sebavedomia, ktoré získame v detstve (najmä počas školského veku), si prenášame do dospelosti. Ak ste si odniesli z detstva nedostatok sebadôvery, nie je to žiadna tragédia.

Primerané sebavedomie sa dá pomalou a cielenou prácou samého na sebe získať. Dôležité je CHCIEŤ! V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame zopár rád, ktoré vám pomôžu „brať život trochu s nadhľadom“ a naučia vás ako sa mať rada.

Spoznajte a uvedomte si svoju hodnotu

Nájdite si chvíľku a zhodnoťte všetky svoje dobré vlastnosti. Uvedomte si všetko, čo sa vám v živote podarilo, čím ste druhým pomohli alebo ich potešili. Zároveň prijmite svoje nedostatky a zmierte sa s nimi.

Svoju minulosť a chyby, ktoré ste urobili berte ako ponaučenia. Nekritizujte sa, odpustite sama sebe! Skúste sa na život a seba pozerať inými očami ako doteraz.

Rada by som vám ponúkla úžasnú myšlienku mojej obľúbenej autorky Barbary de Angelis: „Ak si myslíte, že účelom života je niečo urobiť, získať alebo dosiahnuť, vždy budete mať pocit neúspechu, ak sa vec nevydarí podľa plánu. Keď pochopíte, že život je školská trieda, v ktorej úspech spočíva v premene na čo najlepšieho človeka, začnete seba a svoje skúsenosti hodnotiť z úplne iného hľadiska.“

Preto buďte na seba hrdá preto, že ste k druhým tolerantná, že ste niekomu nezištne pomohli alebo sa usmievate, hoci vám do smiechu vôbec nie je. Čo na tom, že vám nevyšiel projekt v práci alebo zhorela slávnostná večera, ktorú ste tak dlho pripravovali. Možno vás „nevydarený“ projekt naučil trpezlivosti a vaši priatelia ocenili humor a dobrú náladu, ktoré ste si zachovali aj napriek nevydarenému jedlu.

sebavedomie, žena

Je jedno, čo si o vás myslia ostatní

Veľmi veľkou chybou je, ak seba hodnotíme podľa názoru ostatných. Vám však môže byť úplne ukradnuté, čo si myslia druhí!

Ste skvelá napriek názorom vášho okolia!

Máte právo z času na čas vyzerať hlúpo alebo smiešne. Máte právo byť smutná, sklamaná, unavená alebo nervózna. Máte právo mať iný názor ako ostatní. Máte právo venovať sa sama sebe a oddýchnuť si. Nie ste dokonalá, ani takou nikdy nebudete a ani nikto iný na tejto planéte.

Nikdy o sebe negatívne nezmýšľajte ani nehovorte

Vidíte na sebe veľa chýb? Často používate slovíčka neviem, nedokážem, nemôžem, nezvládnem, mám strach? Prestaňte sa neustále kritizovať. Čo je na tom, že ste päť kilogramov pribrala alebo oškrela lak na aute. Vôbec nič.

Čo si povie človek, ktorý si dôveruje, keď sa mu stane niečo podobné? Pousmeje sa a skonštatuje, že nabudúce to bude lepšie. Rešpektuje to, že urobil chybičku, ale tou sa svet nezrúti. Namiesto ľutovania a frustrácie sa sústredí na pekné veci a nové ciele. Ak sa mu naopak niečo podarí, pochváli sa a je so sebou spokojný. Nič vám nebráni v tom, aby ste sa naučili zmýšľať o sebe s úctou a láskou.

Ako začať? Skúste každú negatívnu myšlienku o sebe samej nahradiť nejakou pozitívnou. Jednoducho, pochváľte sa za všetko, čo sa vám podarí.

Každé „nedokážem“ nahraďte v mysli veľkým a jasným „dokážem to!“

Pokiaľ nejde o život, nejde o nič

Ľudia s nízkym sebavedomím často patria k pesimistom. Vidia ľudí, veci a situácie z tej horšej strany. Ak máte podobný problém, skúste svoje negatívne myšlienky na chvíľu zastaviť. Uvedomte si, že veci nie sú vždy len čierne alebo biele. Na mnohé neľahké situácie v živote sa dá pozerať rôznymi spôsobmi. Závisí od uhľa pohľadu. Pozerajte sa na život z lepšej strany. Nechcete ho predsa celý prežiť v smútku a pesimizme. Nezabúdajte, že pokiaľ nejde o život, nejde o nič!

Svoju lásku k sebe samej vyjadrujete aj tým, ako vyzeráte

V zhone života ženy často zabúdajú samé na seba. Neuvedomujú si, že okrem vnútorného rozvoja a krásy, je dôležitý aj zovňajšok. Nikto od vás nechce, aby ste každý deň chodili dokonale nalíčená s perfektnými gélovými nechtami. Stačí, ak sa oblečiete a upravíte tak, aby ste sa cítili príjemne a sebavedome. Sme ľudia, či chceme alebo nie vizuálne vnímanie je u nás veľmi intenzívne. Určite sa aj vám stala situácia, že ste na ulici stretli neznámu ženu. Dáma bola upravená a z jej chôdze, gestikulácie a mimiky vyžarovalo sebavedomie.

Nezabúdajte, že aj vonkajšia krása a vaša spokojnosť s tým, ako vyzeráte, má veľký vplyv na odvíjanie sa skutočnosti.

Snáď vám predchádzajúce riadky pomôžu na ceste za sebavedomím a šťastnejším životom. Okrem toho nezabúdajte, že: „Človek nemá hľadať niečo, čo už našiel, ale uvedomiť si, že to už má ... a následne podľa toho aj žiť.“ (M.Schlesinger).

Vážte si všetko, čo máte, tešte sa z toho a buďte za to vďačná.

Ako som schudla JA!
Prečítajte si tiež:

Ako som schudla JA!

 

Zdroj: Barbara de Angelis, Tajomstvá o živote, ktoré by mala poznať každá žena, Columbus 2004

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: