Matka roka: VIANOCE – na čo nesmiete zabudnúť?

MatkaRoka | 18. október 2017
vianoce, darčeky, matka roka

Každoročne si dávam predsavzatie, že tie nasledujúce Vianoce už budú bez stresov!

Iste ste si to všimli. Vianoce už nie sú to, čo bývali. Sme tak pohltení konzumnou, uponáhľanou dobou a tlakom spoločnosti, že si ani neuvedomujeme, že toto vlastne nechceme. Že sme len nebadane vhupli do kolotoča nazývaného vianočný, hoci s tradičným chápaním sviatkov nemá nič (trvám na tom!) spoločné.

Snáď už od septembra na nás žmurkajú Mikuláši v obchodoch. Od októbra začína v mestách vianočná výzdoba. Aby sme náhodou nezabudli... Nezabudli, že sa blíži marketingová vianočná  invázia!

Prečítajte si: Matka roka: Vianočné darčeky

Čo je IN?

Ako darčeky sa kupuje to, čo je IN, prípadne to, čo majú spolužiaci!

V tomto vianočnom ošiali si ani neuvedomujeme, kedy tie Vianoce konečne prídu. Neviem, ako to vnímate vy, ale pre mňa tým strácajú svoje čaro.

Dnes je módou vyzdobiť si vianočný stromček doma mesiac vopred. Prívrženci argumentujú tým, že si dlhšie užijú vianočnú atmosféru a majú sa dlhšie na čo tešiť. Môže byť.

No ja si z detstva pamätám iné Vianoce. Vianoce, keď sa vianočný stromček zdobil až na Štedrý deň. S celou rodinou pri vianočných koledách. Z doma vyrobených ozdôb. Zaručene nemohli byť dve rovnaké! Nebol ani celý dozlata ani celý dočervena, dokonca nebol ani každý rok inak farebne zladený podľa najnovšej módy... Ozdoby boli zväčša len dole, lebo tam sme my, deti, dočiahli... Vianoce, keď stromček prvýkrát zažiaril až po štedrej večeri spolu s darčekmi. Večerná prechádzka vysvieteným mestom alebo polnočná omša. Toto je pre mňa čaro Vianoc!

Láska a rodina sú kúzlom Vianoc

Prečítajte si: Matka roka: Čo robia mamy večer..

Je jasné, že deti zbožňujú darčeky. Keď sú malé, čím viac, tým lepšie. Boli časy, keď sme si balili horalky a iné drobnosti, aby sme mali pod stromčekom toho čo najviac a mohli rozbaľovať a rozbaľovať... Rozbaľovať milé drobnosti.
Snažím sa vychovávať svoje tri deti v tomto duchu. Sú chvíle, keď si myslím, že sa mi darí. No sú aj chvíle, keď mám pocit, že nás dobehla doba. Deti vnímajú správanie spolužiakov, kamarátov a sú prekvapené, ako rozdielne to v rodinách funguje.

Nedávno ma zaskočila moja 11-ročná dcéra. Vraj jej spolužiačka chce najnovší iPhone. Keďže je drahý a jej rodičia naň nemajú, rozhodla sa jej mamička predať svoje auto, aby dcére splnila túžbu. Je toto tá správna realita? Som rada, že moja dcéra sama usúdila, že to nie správne, a práve naopak: „Mami, veď to je strašné!“  Tak! Som na ňu pyšná!

matka roka, advent, vianoce, darčeky, rodina, deti

A vianočné darčeky?

Nie je umenie kupovať ich na poslednú chvíľu, nie je umenie kupovať drahé a moderné dary, nie je umenie kupovať to, čo „fičí“ v poslednej reklame! Umenie je vnímať počas roka našich blízkych, to, čo majú radi, čo si prajú, o čom snívajú. Vyberať darčeky v pokoji, s radosťou, vtedy, keď to tak cítime...

A aby som nezabudla. Ignorujte obchodníkov! Na Vianoce nemusíte mať doma tridsať druhov orieškov a päťdesiat druhov napečeného pečiva!

Dokonca nemusíte mať ani sterilný poriadok, a to ani v prípade, že sa k vám chystá na Štedrý deň svokra! Vianoce sú časom  pokoja a mieru a  ak ich tak začnete vnímať vy, bude vás časom nasledovať aj vaša rodina...

Matka roka: Už ani diár mi nestačí!

Deti a domáci maznáčikovia

Viete, že počet vašich detí ovplyvní ich osobnosť?

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: