Mamy, pestujte seba – súcit

Eva Valentíny | 5. marec 2023
Seba-súcit

Pocity prišli, aby nám niečo povedali a ukazujú, že sme ešte stále cítiaci ľudia (a nie naprogramované usmievajúce sa mašinky s vybielenými zubami).

Čo NAOZAJ cítiš mama?

Všetci dnes chceme byť šťastní, usmiati, úspešní, na cieľ zameraní a neviem ešte akí pozitívne aktívni. Treba však zdôrazniť, že aj negatívne emócie majú v našich životoch miesto. Je normálne, ak v niektorých – a vôbec nie jednoduchých situáciách – cítime strach, obavy, úzkosť, hnev či sklamanie. 

Tieto pocity prišli, aby nám niečo povedali a ukazujú, že sme ešte stále cítiaci ľudia (a nie naprogramované usmievajúce sa mašinky s vybielenými zubami). „Buďte k sebe láskavá a súcitná,“ hovorí výskumná pracovníčka Kristen Neff, ktorá súcit k sebe samému vyzdvihuje ako nutné riešenie v ťažkých časoch. Ak je nám ťažko, máme si dovoliť povedať: „Toto je obdobie, ktoré je pre mňa náročné. Ale náročné situácie sú súčasťou života a to ma robí človekom. Teraz potrebujem byť k sebe láskavá.“

Pestujme seba-súcit

Nebudeme si klamať! Sú obdobia, ktoré otrasú aj stoickým mníchom a Budhovi zmrazí úsmev. Sú náročné a bodka. Možno nás ale majú naučiť, ako byť mamou, ktorá je na seba dobrá. Podľa psychológov by sme sa už odmalička mali učiť činnostiam, ktoré nám vracajú duševnú rovnováhu. Tie, ktoré nám pomôžu zachovať si duševnú pohodu. Ak ich nemáte, je ťažké obdobie ideálne na nájdenie si niečoho, čo vás vráti do prístavu pokoja v čase budúcich búrok.

Spať, cvičiť, stanoviť si režim, naučiť sa nové veci a smiať sa s tými, ktorých ľúbite. Pomerne jednoduché, a predsa také ťažké. 

Preto aj keď zlyháte a občas vám „rupnú nervy“, buďte na seba dobrá.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: