Mama z OREGONU: Deti tu majú tendenciu dospievať skôr

Kristína Majerová | 15. apríl 2023
Mama z Oregonu
foto: archív K. Štěpánkovej

Už na strednej škole si hľadajú prácu, aby si mohli kúpiť svoje vlastné auto a vybudovať si vlastnú nezávislosť. Je to obdivuhodné.

Kamila Štěpánková (35), blogerka prezentujúca sa pod menom „CoolMom“ a Slovenka s dobrodružnou povahou, ktorú vášeň pre cestovanie priviedla so zastávkou v Českej republike až do ďalekého Oregonu.

V rámci svojho 14-ročného pobytu v Brne stihla vyštudovať, získať pracovné skúsenosti v oblasti marketingu, spoznať svojho „Pána Božského“ a porodiť dve úžasné deti (Pepíka – 3,5 roka a Lili – 6 rokov). Veľký životný krok v podobe presunu za veľkú mláku prišiel v roku 2021 ako blesk z jasného neba. Jej manžel totiž dostal neodolateľnú pracovnú ponuku.

Oregon - naše miesto pre život

Oregon sa nachádza na severozápadnom pobreží USA a je skutočným rajom pre deti. Príroda ponúka svoje skvosty v podobe hôr, púští, lesov či neďalekého oceánu, pri ktorom milujeme prežívať naše víkendy. Z veľkej väčšiny lesnatý Oregon každodenne servíruje čistý a svieži vzduch. Okolie a zeleň sú veľmi udržiavané. Parky a obytné oblasti skutočne vyzerajú ako z katalógu. Bývame v dome v pokojnej lokalite. Susedia sú veľmi priateľskí, v lete často grilujú na záhradách alebo sa stretávame na detskom ihrisku.

V zime radi vyrazíme do hôr, kde sme tento rok učili dcérku snowboardovať. Počas letných dní kempujeme pri jazerách alebo sa často prechádzame v parkoch a lesoch. Kempovaním tu ľudia neuveriteľne žijú. Minulý rok sme podnikli veľký roadtrip po Amerike či zaleteli na Havaj. Cestovanie a zmysel pre dobrodružstvo má v krvi celá naša rodina, deti sú na cestovanie zvyknuté odmalička.

Ľudia sú tu veľmi milí a príjemní. Slovo rodina pre nich znamená veľa. Už z diaľky sa deťom s úsmevom prihovárajú úplne cudzí ľudia, autá pri pohľade na chodcov brzdia i pár metrov pred priechodom. Neexistuje, že by vám nedočkavý šofér prešiel takmer po pätách v momente, keď tlačíte nákupný vozík smerom k autu. Tak, ako sa úctivo správajú k deťom a rodinám, sú zhovievaví i voči iným národnostiam, vierovyznaniu či farbe pleti. Žijú tu národnosti z celého sveta. Samozrejme, nie na každej strane Ameriky je to také ružové, ale tu v Hillsboro (neďaleko Portlandu), je to po tejto stránke skvelé.

Mama z Oregonu

Mama z Oregonu: Krátka rodičovská dovolenka, drahé jasle

Rodičovská dovolenka v Oregone nie je však časovo taká štedrá ako na Slovensku či v Česku. Trvá iba 8 až 12 týždňov. Zamestnávateľ je povinný držať žene pracovné miesto. Matky, ktoré sa vracajú do práce, obyčajne umiestňujú svoje deti do jaslí. Stretnete sa i s veľmi častým modelom: muž živí rodinu a žena sa stará o deti a domácnosť. Prvé tri roky dieťaťa sú pre vzťah s matkou kľúčové, preto som vďačná, že sme sa sem premiestnili až potom, ako mi v Brne skončila rodičovská dovolenka.

Dcérka zažila škôlku v Brne i v Hillsboro. V Amerike sú ľudia kontaktní. Deti a učiteľky sa namiesto pozdravu či lúčenia veľmi radi objímajú. Škôlky spadajú pod súkromný sektor, platby za ne sú preto neraz vysoké. Otváracie hodiny sú nastavené pre pracujúcich rodičov, príchod ráno je možný kedykoľvek bez obmedzení. Deti sa v škôlkach neprezliekajú a neprezúvajú.  Celý deň majú obuté ponožky, samozrejmosťou sú koberce v priestoroch škôlky. Ráno začínajú vždy rozcvičkou, spievaním, hraním, učia sa tvary, písmenká, jednoduché počítanie a veľmi často sa hrajú vonku. Program v škôlke je tematicky ovplyvnený aktuálnymi sviatkami či zvyklosťami. Môj trojročný syn už vie napísať svoje meno. Okrem socializácie, ktorú škôlka poskytuje, je to skvelá inštitúcia pre aklimatizáciu – deti si veľmi rýchlo osvoja jazyk a kultúru. 

Jedna vec je tu obdivuhodná – Oregonci sú veľkí otužilci – a to vrátane detí. Keď je vonku v 12 °C a svieti slnko, sú schopní nahodiť letné šaty a krátke nohavice. Sporo odetých ich môžete pozorovať i pri vodných radovánkach v studenom oceáne. My zatiaľ otužovaniu v tomto duchu odolávame, i keď v oceáne sme si už kolená namočili. Kto však neustúpi pred vlnami včas, koleduje si o to, že ho voda v oceáne pohltí viac než len po kolená. Presne tak to bolo i v prípade Lili, ktorá v neočakávanej chvíli skončila celá mokrá. Počasie je tu pol roka premenlivé a vďaka oceánu často prší. Zhruba od mája skončí obdobie dažďov a ďalšieho pol roka vládne leto.

Deti idú do školy ako 5-ročné

V školách pracujú často v skupinkách, kladie sa dôraz na rozvoj ich osobnosti. K riešeniu rôznych úloh často menia stanoviská, nesedia celý deň v lavici. Súčasne ale dostávajú raz za štvrťroka individuálne hodnotenie. Nemajú žiacke knižky, hodnotenie je písomné v zmysle, či dieťa dosiahlo/nedosiahlo požadovaný cieľ alebo sa k nemu blíži. Na čerstvý vzduch chodia i trikrát denne. Musím konštatovať, že deti v tomto veku majú v množstve znalostí naozaj veľký náskok. V školách sa neprezúvajú a na telocvik sa neprezliekajú. V čom dieťa príde ráno do školy, v tom cvičí. Je dôležité na to myslieť ráno, hlavne čo sa týka športových topánok.

Dieťa bez záujmového krúžku akoby ani nebolo... Školy ponúkajú možnosť krúžkov priamo v jej priestoroch a často zdarma pod vedením rodiča – dobrovoľníka. Taekwondo, šach, pohybové aktivity či chemický krúžok – to všetko sme mali na výber. Lili navštevuje už skoro rok balet, ktorý miluje, a nedávno si obľúbila i tancovanie či pokusy v chemickom krúžku. S mladším Pepíkom sme skúšali hip-hop, ale nakoľko tento krúžok začínal o 17:30 hod., jeho vyčerpanie zo škôlky mu neumožnilo užiť si ho naplno. Nič mu ale neutečie, skúsime to zase o rok. Pokiaľ dieťa nenavštevuje krúžok, školu končí o 14:30 hod. Staršie deti na stredných školách bežne končia o hodinu neskôr. Rozvoz i dovoz detí organizuje škola v podobe školských autobusov. Presne tých žltých, ktoré poznáte z amerických filmov. 

Vysoké školy sú veľmi drahé. Rieši sa to študentskými pôžičkami. Deti tu majú tendenciu dospievať akosi skôr. Už na strednej škole si hľadajú prácu, aby si mohli kúpiť svoje vlastné auto a vybudovať si vlastnú nezávislosť. Je to obdivuhodné.

Mama z Oregonu

Školské stravovanie v Oregone: Pizza, hot dog, burger

Na jednu nepríjemnosť som tu predsa len narazila – školské stravovanie. Jedlo v zložení prílohy a mäsa by ste hľadali márne. V menu dominuje pizza, hot dog, burger či kuracie nugetky. Bohužiaľ, keď im k tomu naservírujú kus mrkvy alebo jablko, považujú to za zdravú stravu. Riešime to škatuľkami s vlastným jedlom, do ktorých im balím domácu varenú stravu – napríklad zemiaky s rybou, pečené mäso s ryžou či cestoviny. Desiaty a olovranty zabezpečuje škôlka a škola. Ak ste zvedaví, čo dostávajú, tiež vás nepoteším. Klasický chlebík s nátierkou či ovocie je snáď výsadou len slovenských či českých predškolských zariadení. 

Momentálne u našich detí s jedlom trochu bojujeme, ich maškrtné jazýčky si rýchlo zvykli na sladké rýchlovky zo škôlky. Niekedy je umenie dostať do nich niečo rozumné. Neraz sa ma pýtajú, prečo nedostanú na obed donut podobne ako ich kamarát či kamarátka.

Mama z Oregonu

Rodiť v Oregone sa predraží

Zdravotníctvo funguje inak, ako sme zvyknutí na Slovensku. Zdravotné poistenie je benefit, ktorý poskytuje zamestnávateľ dobrovoľne. Mnoho ľudí ho nemá. Zvyčajne sú napríklad z poistenia manžela krytí i jeho manželka a deti.

Aj v prípade, že disponujete zdravotným poistením, nie sú všetky úkony plne hradené poisťovňou. Moja kamarátka doplácala nemalé peniaze i za pôrod. Jediné, čo je na 100 % kryté poistením, sú povinné ročné prehliadky, antikoncepcia či vakcinácie. Deti som musela nechať doočkovať. Niektoré vakcíny považované v Česku alebo na Slovensku za dobrovoľné, tu patria medzi povinné. Vstupné prehliadky u zubára sú tiež hradené z poistenia. Milo ma prekvapilo, že sa v prípade malých detí rieši dentálna hygiena. Za statočné zvládnutie prehliadky dostali obaja odmenu, a preto sa k zubárovi tešia znovu. Doktori sú veľmi starostliví a snažia sa nič nezanedbať. Ak je dieťa choré, za určitých podmienok vám môže štát ponúknuť obdobu OČR/PN. Zamestnávateľ s 25 a viac zamestnancami je povinný odvádzať určitý príspevok do štátneho programu, ktorý poskytuje túto finančnú pomoc. Na to, aby ste ju získali, musíte však i vy, zamestnanec, splniť určité podmienky. Ak v prípade detí ide o krátkodobú chorobu, väčšinou manžel alebo ja pracujeme z domu. Sme radi, že nám to naša práca umožňuje. I napriek tomu, že som dlhé roky pracovala v online marketingu, vďaka ekonomickému vzdelaniu sa mi pošťastilo získať prácu účtovníčky. Pracujem na pol úväzku, čo mi zatiaľ, kým sú deti malé, vyhovuje.

Slovensko si nosím stále v srdci

Vždy sa rada vraciam do môjho rodného mesta a prežívam čas s rodinou a priateľmi. Nedávno za mnou dokonca vycestovali moji rodičia, ktorí sadli do lietadla prvýkrát v živote. 

V našej rodine sa to hemží viacerými jazykmi – môj manžel rozpráva s deťmi po česky, ja po slovensky a deti komunikujú hlavne medzi sebou v angličtine. Knihy im čítame vo všetkých troch jazykoch. Nedávno som v obchode natrafila na slovenské horalky, čo ma veľmi  potešilo. Tradičné slovenské potraviny tu však nekúpite. V neďalekom Portlande vznikla Česká škola, ktorá združuje českú a slovenskú komunitu. I deti, ktoré v nej neštudujú (výuka prebieha cez víkendy), majú možnosť vychutnať si naše tradície počas sviatku svätého Mikuláša či na Veľkú noc, za čo som nesmierne vďačná. 

Kniha o našej veľkej životnej ceste v Oregone

O materstve, výchove a našom veľkom premiestnení do Oregonu som v nadväznosti na svoj blog napísala knihu s názvom CoolMom in da house. Prevediem vás v nej krásami Oregonu, naším obdobím aklimatizácie, rozdielmi vo výchove či vtipnými momentmi, ktoré dokážu naservírovať iba deti. Nájdete ju vo všetkých dobrých kníhkupectvách v Česku i na Slovensku.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: