Leto s deťmi: Maledivy na dvore aj sáčkové polievky

Marta Adamjaková | 15. júl 2022
Leto s deťmi

Leto s deťmi pre rodičov znamená oficiálny nástup na pozíciu „animátor voľného času“.

Pozícia si vyžaduje rozdielny prístup u rodiny žijúcej v byte a u rodiny žijúcej v dome s oplotenou záhradou.

Domček so záhradou? TOPKA

Už to slovo „oplotená záhrada“ je určitý dosiahnutý stupeň Zenu a nirvány, lebo však máš ihrisko, z ktorého ti deti nikde neutečú a nepopozývajú sa na návštevy ku každému jedincovi, ktorého stretnú na ulici. Po vodu si v pohode dobehnú k oknu, všetky hračky majú poruke a tiež máš k dispozícii aj umývadlo a vaňu... To je na nezaplatenie.

Deťuchy ti môžu behať bosé na štýl barefoot a ty tiež. Môžu všade kopať jamy, liať do nich vodu a v tej vode variť hračky z kindervajec... Môžu nakladať fúrik, polievať záhradu, plieť burinu za nanuk, alebo oberať mamke ríbezle za dva nanuky... Piknik si môžu urobiť na deke pod oknom a nemusíš sa trepať na kopec za dedinou a riešiť, do ktorej strany sa vykrúca kliešť...

Stan im tiež vyrobíš za pár minút z deky, dokúpiš trampolínu, nafúkneš bazén. Piesok vysypeš dakde na kopu a máš Maledivy vedľa hriadky s jahodami a mrkvou.

A povedzme si pravdu, ohraničený a dobre zarastený objekt je skutočným požehnaním pre maximálnych introvertov. Takže, kto má dom, má minimálne polovicu animačného programu v suchu. Taktiež ten, kto má babku a dedka, čo užívajú dôchodok.

No ale čo leto v byte?

Keď bývaš vysoko, nechce sa ti ísť dole vyniesť ani smeti, nieto ešte terigať sa s veľkým batohom na ihrisko, keďže pitný režim ti nikto nepodá cez okno na ôsmom poschodí a ruky od piesku dezinfekčným gélom proste neumyješ... V malom byte teda prebiehajú tie najväčšie skúšky trpezlivosti, duchovnej rozvahy, ale aj prvotriedneho uprdelizmu.

Varenie predstavuje niečo na spôsob „Moja mama varí lepšie ako tvoja“ a bodové hodnotenie detí a komentáre na tvoje kuchárske umenie sa podobajú zase na reláciu „Bez servítky“.

Takže je prirodzeným pudom sebazáchovy, ak na druhý deň servíruješ sáčkovú s písmenkami a chrániš tak svoju nervovú sústavu a životy svojich detí. Nákupy sa dajú tiež považovať za časť animačného programu, keďže nimi často vyplníš aj celé dopoludnie.

Deti sa už z princípu vyberú presne na opačnú stranu, ako je obchod a aj po nabratí správneho smeru ich nejaká záhadná nadprirodzená sila ešte zo desaťkrát vráti naspäť. Samotný nákup je ako prechádzka zábavným parkom a okrem čokolády pre ne, kupuješ jednu dvestogramovú aj pre seba a dušuješ sa, že im z nej nedáš ani gram...

Pre výlety a pobyty platia nasledovné zásady: 

  • Nenasrať manželku, nespáliť sa hneď v prvý deň, nemať prehnané očakávania a mať dostatočnú zásobu sáčkov.
  • Sáčky sú alfou a omegou na cestách! Vedia to letušky, vedia to námorníci, vedia to autobusári a aj ty si pamätáš z detstva kinedril.
  • Pri zaváraní poriadne prepočítavaj! Čím väčší počet zaváraninových pohárov a čím nižší vek detí, tým väčšia miera frustrácie ťa čaká.

Manuál na dovolenke pri chlapoch:

  • Čo mu nevojde do batoha, to mu netreba.
  • Večer bude hľadať presne tú mikinu, ktorú si nezobral, lebo sa mu nevošla do batoha a bez hanby si zoberie tú tvoju.
  • Ak mal to isté tričko včera, ale dnes ide na iné miesto, je to v poriadku.
  • Indikátorom pre „vylez už z tej vody!“ sú rozmočené prsty a fialové pery, tak ako u detí...
  • Nie, argument, že s plným bruchom sa do vody nelezie, naňho nezaberá.
  • Na mori pôjde, už len z princípu, až za bojky. Priprav sa na to.
  • Maximálne zbystri pozornosť pri hláške: „Ja nebudem kupovať diaľničnú známku, pôjdeme skratkou...“

Takže takto nejako vyzerá leto s deťmi.

A nehanbi sa priznať, že po tejto dovolenke potrebuješ ďalšiu na zotavenie...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: