Láskavosťou k iným liečime aj seba

Michaela Klamová | 20. november 2022
Láskavosťou

Všetci túžime byť šťastní a vedci sa často zaoberajú otázkou osobného blaha a duševného zdravia. Cesta k nemu môže byť veľmi jednoduchá.

Self-care nie je všetko

Čoraz viac sa vo svete skloňuje self-care, teda sústredenie sa na seba, venovanie času a energie samému sebe. Aj keď je tento prístup dôležitý, treba si udržať rovnováhu. Vedcov zaujímalo, aký dopad na psychické zdravie má orientovanie sa na seba (od lakovania nechtov, pozerania obľúbeného filmu až po nakupovanie) a venovanie sa iným (podržať dvere inému človeku v obchode až prispievanie na charitu). V oboch prípadoch išlo o jednoduché, bezplatné alebo nízkonákladové každodenné činnosti. 

Láskavosť lieči

Prekvapivým zistením bolo, že ľudí, ktorí sa nesprávali bežne láskavo voči svojmu okoliu na pravidelnej báze, pár dobrých skutkov duševne nijako pozitívne neovplyvnilo. Ak sa však dôsledne správali láskavo a všímavo k svojmu okoliu pravidelne, bola ich duševná pohoda oveľa väčšia ako u ľudí, ktorí investovali do seba (ext. zdroj duševná pohoda).

Pravidelné zapájanie sa do láskavých a dobročinných činov bolo spájané aj s redukciou úzkostných a depresívnych stavov. Ak sme obklopení ľuďmi, máme tendenciu viac sa usmievať a častejšie zažívame pozitívne emócie.

Zmysluplný život

Výskum naznačuje, že venovanie energie na pomoc druhým, pomáha posilniť zmysluplnosť a plnohodnotnosť života. Vedci ešte radia, ktoré činy ovplyvnia vaše šťastie najviac:

  • Dobré skutky mimo vašej bežnej rutiny, napr. odvezenie suseda k lekárovi vás ovplyvní viac, ako pomôcť mužovi s riadom.
  • Rozmanitosť je dôležitá. Hodiť každý deň euro do pokladničky miestnej charity nie je to isté ako jeden deň pomôcť kolegovi s prácou, druhý deň neteri atď.
  • Váš dobrý pocit posilní pozitívna spätná väzba. Ak vidíte, aký efekt mal váš čin a cítite vďačnosť, vaše pozitívne emócie sa umocnia.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: