Kto by nechcel vyzerať na svoj vek mladšie? Kľúč k mladistvému vzhľadu máme v našej hlave

Michaela Klamová | 2. jún 2024
Kto by nechcel vyzerať na svoj vek mladšie? Kľúč k mladistvému vzhľadu máme v našej hlave

Komplimenty ohľadom veku a výzoru potešia nielen ženy, ale aj mužov.

Vyzerať mladšie znamená cítiť sa mladšie

Tím vedcov prostredníctvom dotazníkov skúmal vyše 2 000 účastníkov vo veku od 50 do 80 rokov (ext. zdroj výskum). Takmer 60 % z nich si myslelo, že na svoj vek vyzerajú mladšie ako ich rovesníci a iba 6 % bolo presvedčených, že pôsobia staršie.  O svojom mladšom vzhľade boli presvedčenejšie vo väčšej miere ženy, čo sa dalo aj predpokladať, keďže ženy venujú oveľa viac úsilia a financií do udržiavania mladosti.

Účastníci mali tiež popísať, či sa stretli s diskrimináciou či negatívnymi poznámkami ohľadom ich veku. Ľudia, ktorí sa častejšie stretli s negatívnymi komentármi o svojom veku sa ohľadom svojho starnutia cítili úzkostnejšie a prežívali svoje starnutie horšie. Naopak, vďaka pozitívnym komentárom sa účastníci cítili lepšie a vitálnejšie po fyzickej, ako aj po psychickej stránke. Negatívne poznámky môžu však viesť k zacykleniu – človek sa vďaka nim cíti horšie, následne vyzerá staršie a tým pádom môže prísť k ďalším negatívnym komentárom.

Nie botox, ale zdravší životný štýl

Vedci preto odporúčajú namiesto nákladnej kozmetiky a skrášľovacích procedúr investovať do svojho zdravia kvalitnejšou stravou, dostatkom spánku, lepšou životosprávou a zbavenia sa zlozvykov, akým je napríklad fajčenie. Budete sa cítiť lepšie, vďaka čomu budete na oplátku vyzerať mladšie. A ešte pri tom aj ušetríte. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: