Predĺžte si život o 10 rokov

Redakcia | 25. apríl 2024
Predĺžte si život o 10 rokov

Že fajčenie skracuje život, vieme všetci, no vedci majú pre fajčiarov pozitívnu správu – ak s týmto zlozvykom skončíte, môže sa očakávaná dĺžka vášho života opätovne predĺžiť!

Skončite s fajčením a predĺžte si život 

Mnoho ľudí v strednom či vyššom veku si myslí, že je už neskoro skoncovať s fajčením, odborníci z centra pre výskum globálneho zdravia v Toronte však tvrdia, že ak prestanete v akomkoľvek veku fajčiť na približne tri roky, môžete potenciálne predĺžiť váš život až o päť rokov.

Ak ste prestali s fajčením pred desiatimi rokmi, vaša dĺžka života môže byť takmer na úrovni niekoho, kto sa cigarety nikdy nedotkol. Vek hrá taktiež svoju rolu, čím skôr sa zbavíte nálepky „fajčiar“, tým lepšie máte očakávania do budúcnosti.

Tieto výsledky pochádzajú z 15 rokov trvajúcej štúdie skúmajúcej 1,5 milióna dospelých. Fajčiari vo veku medzi 40 a 80 rokov si fajčením ukrojili približne 12 – 13 rokov života.

Najhoršie sa z fajčenia spamätávajú pľúca

Ich ochorenia, či s nimi spojená vyššia úmrtnosť u bývalých fajčiarov neklesali tak výrazne ako iné faktory skracujúce život. Aj keď poškodenia, ktoré rokmi fajčenia vznikajú nie sú úplne zvrátiteľné, stále môže mať skoncovanie s cigaretami obrovský efekt na vaše zdravie a na dĺžku času, ktorý môžete stráviť so svojimi milovanými. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: