Keď je nutná KYRETÁŽ: Aké sú riziká?

MUDr. Peter Brenišin | 7. jún 2018
Keď je nutná KYRETÁŽ: Aké sú riziká?

Patrí k najčastejším diagnostickým a liečebným zákrokom, ktoré sa vykonávajú v dutine maternice a v dutine krčka maternice. O čom je reč a ako sa na tento zákrok pripraviť?

Ak nastane situácia a žena musí podstúpiť kyretáž, je isté, že jej pocity nie sú príjemné. Strach a obavy však nie sú namieste. Je totiž isté, že ak lekári tento zákrok naordinujú, majú na to vážne dôvody a pre zdravie ženy je nevyhnutný. Kyretáž sa radí medzi jednoduchšie gynekologické zákroky. Vykonáva sa buď za účelom diagnostiky alebo sa využíva ako liečebný zákrok.

Aký potrat som prekonala?
Prečítajte si tiež:

Aký potrat som prekonala?

Príčiny kyretáže

Medzi najčastejšie príčiny, pre ktoré sú ženy odosielané na tento zákrok, patria stavy, keď napr. po pôrode ostala časť placenty v maternici alebo došlo k potratu. Tento zákrok však môže byť vykonaný aj ženám, ktoré tehotenstvo neriešia, ale majú iné gynekologické ťažkosti, napr. nezastaviteľné krvácanie.

Ako zákrok kyretážeprebieha?

Pozrime sa na podstatu tohto zákroku z medicínskeho pohľadu. Spočíva v jemnom rozšírení otvoru krčka maternice, cez ktorý sa do dutiny maternice zavedie kyreta (na tento účel špeciálne prispôsobený kovový nástroj) a opatrne sa odlúpne sliznica od steny maternice.

Zákrok sa častejšie vykonáva v dutine maternice, no niekedy je potrebné odobrať aj materiál z  dutiny krčka maternice. (V niektorých prípadoch sa materiál z dutiny maternice získava kanylou, ktorá funguje na princípe podtlaku.)

Príprava pacientky na kyretáž

Keďže ide o operačný zákrok, je potrebné naň pacientku vopred pripraviť. Pred operáciou nesmie minimálne 6 hodín jesť, piť, ani fajčiť. Zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii, alebo ak podanie celkovej anestézie nie je možné, robí sa v  lokálnej anestézii.

Ak nenastanú žiadne komplikácie, operácia trvá asi 15 minút. Dĺžka hospitalizácie pri nekomplikovanom zákroku je 1 deň v rámci tzv. jednodňovej chirurgie. Po zákroku môže pacientka pociťovať miernejšie bolesti v podbrušku, ktoré po čase ustúpia.

kyretaz

Kyretáž ako diagnostický zákrok

Účelom diagnostickej kyretáže je získať časť sliznice na histologické vyšetrenie. K zákroku sa pristupuje napr. v prípade, že ultrazvukové vyšetrenie signalizuje vysokú sliznicu. Materiál, ktorý sa pri zákroku odoberie, je odoslaný na histologické vyšetrenie.

Diagnostická kyretáž sa môže vykonávať len v dutine maternice alebo sa vykonáva ako tzv. frakcionovaná kyretáž, ak sa osobitne odoberá jedna vzorka z dutiny maternice a zvlášť samostatná vzorka z kanála krčka maternice. Histologické vyšetrenie odobratej vzorky umožní napríklad objasniť príčinu nevysvetliteľného krvácania, stanoviť alebo vylúčiť podozrenie na niektoré ochorenia.

Kyretáž ako liečebný zákrok

Liečebná kyretáž je vždy aj diagnostickou a vykonáva sa pri nezastaviteľnom krvácaní z maternice. Odstraňuje sa pri nej celá sliznica maternice, ktorá sa odosiela na histologické vyšetrenie za účelom objasnenia príčiny krvácania a následnej liečby.

V mnohých prípadoch však stačí samotná kyretáž, ktorá odstráni „neposlušnú“ sliznicu. Po dorastení novej sliznice sa stav pacientky spravidla upraví.

Kyretáž sa využíva ako liečebný zákrok aj na „dočistenie“ dutiny maternice, napr. ak po pôrode ostala časť placenty v maternici alebo ak došlo k potrateniu plodu, pričom v maternici uviazli zvyšky plodového vajca. Je totiž veľmi dôležité, aby sa tieto zvyšky odstránili – inak by boli vyvolávajúcim faktorom neustáleho krvácania, prípadne by mohli zapríčiniť vážnu infekciu.

Komplikácie a riziká kyretáže

Hoci tento zákrok patrí v gynekológii k tým jednoduchším, má aj svoje riziká. Komplikácie síce nebývajú časté, môžu sa však – rovnako ako pri akomkoľvek operačnom zákroku – vyskytnúť.

Medzi riziká a možné komplikácie patria:

  • silné krvácanie s nutnosťou transfúzie krvi,
  • poranenie maternice, ktoré v komplikovanejšom prípade končí odstránením maternice,
  • poranenie močového mechúra alebo močovodu,
  • zápal maternice,
  • zrastenie stien dutiny maternice,
  • trombóza,
  • embólia.

Ak sa po kyretáži vyskytnú bolesti v podbrušku, krvácanie alebo zvýšená teplota, je nutné okamžite vyhľadať lekára.

Rekonvalescencia po kyretáži

Aby zotavenie po kyretáži prebehlo čo najrýchlejšie a najlepšie, treba sa riadiť nasledujúcimi pravidlami.
V období minimálne 2 týždňov po kyretáži je potrebné dodržiavať:

  • pokojový režim,
  • nepoužívať tampóny,
  • nekúpať sa vo vani, radšej sa sprchovať,
  • vynechať pohlavný styk,
  • chrániť sa pred prechladnutím, aby sa predišlo zápalu vnútorných genitálií.

Menštruácia sa zvyčajne dostaví v rozmedzí cca 4 - 6 týždňov po operácii.

Kontrola u gynekológa po zákroku je potrebná z dôvodu oboznámenia sa s výsledkom histológie (ak sa odoberala vzorka na toto vyšetrenie). Ideálny čas na kontrolu je po prvej menštruácii po zákroku.

Ďalšie tehotenstvo je vhodné plánovať najskôr 4 až 6 mesiacov po zákroku.

Poruchy vývoja maternice
Prečítajte si tiež:

Poruchy vývoja maternice

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: