Keď dojčenie BOLÍ!

Redakcia | 28. december 2017
Keď dojčenie BOLÍ!

Dojčenie je prirodzené a materské mliečko predstavuje najlepšiu alternatívu vo výžive bábätiek. Niekedy sa však rozbieha o niečo ťažšie.

Vaša otázka:

Od prvého dňa po pôrode mám neuveriteľne naliate prsníky, ale mlieko žiadne. Doslova v nich mám hrče a to ani nehovorím, že to dosť bolí. Syn sa po narodení ihneď prisal, fakt som netušila, že bábätko krátko po pôrode môže mať taký „ťah“. Teraz si ho prikladám, lenže už tak nesaje, lebo mlieko netečie, prsia mám však naliate, ale akoby sa mlieko nechcelo spustiť. Som tretí deň po pôrode, môže sa stať, že napriek všetkému nebudem mať mlieko? Ide o prvé dieťa, tak som z toho dosť vystresovaná, ale o inom ako o dojčení som neuvažovala.

Základom úspešného dojčenia je správna technika

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová 1. detská klinika DFN s P a LF UK: Je naozaj veľa mamičiek, ktoré sa vytrápili tak, ako vy. Poznám i také, ktoré si preto na druhý či tretí po pôrode dali laktáciu zastaviť ešte v pôrodnici. Tento postup však nepovažujem za správny, treba i niečo vydržať.

Jedným z najčastejších problémov, s ktorým sa mamičky krátko po pôrode stretávajú sú buď plné prsníky alebo bolestivo naliate prsníky. Základnou prevenciou týchto komplikácií je správna technika dojčenia.

Správna technika dojčenia je základným predpokladom úspešného dojčenia vôbec. Je veľmi dôležitá pre nástup a udržanie laktácie, dostatočnú dĺžku dojčenia (najmenej 6 mesiacov), celkový dostatok mlieka.

Správnou technikou dojčenia zabránime už spomínaným komplikáciám, ale aj nedostatočnej tvorbe mlieka vedúcej k hladovaniu alebo  odstaveniu dieťatka, poškodeniu bradaviek (trhlinky – ragády, odratia – exkoriácie) až retencii a zápalom prsníka.

Pripravte sa na dojčenie!
Prečítajte si tiež:

Pripravte sa na dojčenie!

Na dojčenie sa pripravte už počas tehotenstva

Pre tie mamičky, ktoré sa ešte len chystajú na pôrod chcem zdôrazniť, že jednou z najdôležitejších je 1. zásada dojčenia: Mamička má byť vopred poučená o význame prirodzenej výživy, správnej technike dojčenia a má byť pevne rozhodnutá dojčiť.

Z praxe vieme, že väčšina mamičiek prichádza do pôrodnice nedostatočne pripravená na dojčenie. Preto všetkým tehotným, a hlave prvorodičkám, odporúčame návštevu kurzov či prednášok o dojčení ešte pred pôrodom.

Čo robiť s plnými prsníkmi?

S plnými prsníkmi sa mamičky môžu natrápiť zvyčajne skôr po pôrode, keď sa začne prudšie tvoriť mlieko. Plné prsníky sú horúce, ťažké a tvrdé, ale nebolestivé. Mlieko z nich vyteká. Zdajú sa byť hrboľaté.

V tomto prípade treba stimulovať uvoľňovací, čiže oxytocínový reflex (let-down reflex) a pred dojčením časť mlieka odstriekať. Najúčinnejšou pomocou je časté a dlhšie dojčenie.

Na stiahnutie myoepiteliálnych buniek mliekovodov a tým na uvoľnenie materského mlieka počas dojčenia pôsobí oxytocín, a to cez tzv. uvoľňovací, čiže oxytocínový let-down reflex. Je všeobecne známe, že matke sa lepšie tvorí, ale aj uvoľňuje mlieko, ak si dôveruje.

Vyčerpanosť, nedostatok stravy a tekutín, nedostatok spánku a strach o dieťatko zhoršujú uvoľňovanie mlieka.

Poznáme mechanickú stimuláciu uvoľňovacieho reflexu, ktorá spočíva v jemnej masáži prsníkov špirálovite od bázy (od podpazušia a hrudníka) po dvorec jemne prstami, krúživým pohybom na jednom mieste a tlakom proti hrudnej stene.

Masáž možno urobiť aj stláčaním prsníka od bázy po dvorec prstami a dlaňou v predklone. Pomôže i jemné preklepávanie a vytriasanie prsníkov, tiež v predklone. Prsník sa však nesmie drviť, mágať, gniaviť!

Mechanicky môžeme stimulovať uvoľňovací reflex i masážou chrbta. Mamička sedí v predklone, ruky a ramená si položí na stôl a na ne hlavu. Jej odkryté prsníky voľne visia  a druhá osoba jej jemne masíruje chrbát pozdĺž chrbtice zdola nahor.

Krútenie a jemné stláčanie bradaviek tiež mechanicky stimuluje uvoľňovací reflex. Stimulovať uvoľňovací reflex si môžete zohriatím prsníkov teplým obkladom, teplou vodou alebo teplou sprchou. K uvoľneniu mlieka pomáha i vlažný alebo teplý nápoj okrem kávy.

Technika dojčenia
Prečítajte si tiež:

Technika dojčenia

Bolestivé a naliate prsníky

S bolestivo naliatymi prsníkmi sa stretávame najčastejšie medzi 3. – 5. dňom po pôrode, ale aj kedykoľvek neskôr počas celej doby dojčenia. Najčastejšou príčinou bolestivo naliatych (zdurených) prsníkov je prebytok mlieka, oneskorený začiatok dojčenia, nesprávna technika dojčenia, dlhé časové intervaly medzi dojčením, obmedzenie dĺžky dojčenia.

Bolestivo naliate, zdurené prsníky sú preplnené, a to čiastočne mliekom a čiastočne nahromadenou lymfou. Hovoríme o kamenných (tuhých) prsiach a pseudoedéme. Bradavka je napätá, plochá, tuhá. Prsníky sú začervenané, lesklé. Mlieko zle odteká. Horúčka trvá zvyčajne 24 hodín.

Tento stav je spôsobený prienikom mlieka z mliekovodov do okolitého tkaniva a kapilár, čo aktivuje imunitný systém matky. Niekedy sa zdá, že ide o mastitídu (zápal prsnej žľazy), ale pri nej teplota trvá dlhšie.

Prevenciou bolestivo naliatych prsníkov je teda včasné začatie s dojčením ihneď po pôrode, správna technika dojčenia, neobmedzené dojčenie, nepoužívať cumlíky a fľašku. Prechodne treba znížiť príjem tekutín matky.

Základom liečby bolestivo naliatych (zdurených) prsníkov je:

  • Nenechať prsníky oddychovať!
  • Nepodľahnúť panike!

Kvetinková masáž dvorca

Pred dojčením treba stimulovať uvoľňovací reflex. Vyprázdňovať oba prsníky častým dojčením, odstriekavať mlieko pred začatím dojčenia aj po skončení. Po ukončení dojčenia edém čiže opuch zmenšíme studenými obkladmi. Môžu byť aj vínové studené obklady. Studené kapustné listy si môžete priložiť na prsník na 10 – 20 minút 2 – 3x denne.

Ak opuch dvorca bráni prisatiu dieťatka, skúste použiť „kvetinkovú masáž dvorca“. Ukazovák, prostredník a prstenník pravej ruky priložte na dvorec k bradavke sprava a ukazovák, prostredník a prstenník ľavej ruky zasa zľava a tlačte (smerom k hrudníku) na dvorec minútu tak, aby sa opuch bradavky a dvorca zmiernil.
Tiež treba podprsenku, ktorá prsník síce podoprie, ale nesmie byť tesná.

Oxytocínové kvapky v tejto fáze nemajú význam, pretože do tkaniva prsníkov nepreniknú. Ak sa stane, že dieťatku sa predsa len nedarí prisať, musíte prsníky odsať a nakŕmiť ho odstriekaným materským mliekom lyžičkou, z pohárika či striekačkou.

Rozhodne nie z fľašky s cumlíkom. Odsávanie vám pomôže prsníky nielen vyprázdniť, ale i udržať si laktáciu
(tvorbu mlieka).

Musíte si veriť a vedieť, že tento stav je iba dočasný. A spolu s dieťatkom ho zvládnete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: