DOJČENIE: chce to len trpezlivosť

Simona Eliášová | 5. október 2017
DOJČENIE: chce to len trpezlivosť

Som presvedčená, že ak žena skutočne dojčiť chce, tak sa jej to napriek všetkému podarí!

Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

Naštudujte si všetky informácie o dojčení vopred

Ešte počas tehotenstva som sa snažila získať maximum informácií o vývoji bábätka, pôrode, dojčení i starostlivosti o malé. Zúčastnila som sa aj seminára o dojčení. A musím povedať, že to bolo veľmi prospešné!

Synček sa narodil v 32. t. t., nemal dostatočne vyvinuté pľúca, tak mu zlyhávalo dýchanie. Až neskôr som sa od našej ošetrujúcej pani doktorky dozvedela, že sa už obávali, že ho stratia.

Prvýkrát som nášho Oliverka videla po 72 hodinách! O priložení nemohlo byť ani reči. Bol v inkubátore a z každej strany z neho trčala hadička. Ale náš malý je bojovník a prežil. Aj keď som bola psychicky a po cisárskom reze aj fyzicky vyčerpaná, povedala som si, že len silná mama mu bude oporou.

Ako sa dojčí po cisárskom reze?

Jediné, čo som mu vedela poskytnúť, bolo moje mliečko. A tak som odsávala a odsávala, osemkrát do dňa a vôbec mi to nepripadalo zvláštne – robila som to z lásky! Drobec ho najprv dostával cez sondičku, neskôr sme prešli na fľašu.

Po prvý raz sme ho skúšali priložiť asi po dvoch týždňoch! Ako predčasne narodený bol spavý a nevládal ťahať. A za 15 minút nestihol vypiť požadované množstvo. Tak sme naďalej odsávali a spoločne bojovali s fľašou.

Prečítajte si: Budem mať dieťa a chcem ho dojčiť. Čo pre to urobiť?

Správna technika je pri dojčení dôležitá

Po mesiaci nás konečne prepustili domov a tu som začala malého nekompromisne prikladať. Trvalo to pár dní, dokonca malý aj opäť schudol, ale pomaličky sme sa to naučili.

Nie je potrebné hľadať výhovorky, prečo sa to nedá – jednoducho to musíte skúšať! Oliverko bol schopný byť prisatý aj hodinu striedavo na oboch prsníkoch, ale vďaka správnej technike som ani raz nemala popraskané či krvavé bradavky.

Až teraz sa však roztočil ten „správny“ kolotoč (pediatria, rehabilitácia, neurológia, ortopédia, ORL, očné, kardiológia, medzitým 4x do dňa cvičenie Vojtovky, operácia dvoch hernií, ...) – každá mamka predčasne narodeného bábätka to pozná a - prepáčte mi – tie ostatné aj tak nevedia, o čom hovorím.

Lekári mi tvrdili, že po tých všetkých komplikáciách je to zázrak, že malého ešte stále dojčím. A chcelo to LEN trpezlivosť a pevnú vôľu!

Mýty o dojčení

VŠETKO, čo ste chceli vedieť O DOJČENÍ

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: