Kam s deťmi - Náučné chodníky Slovenska

Diana Mašlejová | 24. jún 2017
Kam s deťmi - Náučné chodníky Slovenska

Pokiaľ máte cez víkend čas a rozmýšľate nad výletom do prírody, prinášame vám zopár tipov, ako si spestriť spoločné chvíle.

Čo sú náučné chodníky?

Náučný chodník by sme mohli definovať ako výchovno-vzdelávaciu turistickú trasu v kultúrne, či prírodne nevšednom území.

Súčasťou takéhoto chodníka sú informačné tabule, ktoré návštevníkov upozorňujú na bohatstvá krajiny. Možno ste s rodinou vášnivými turistami, možno ste náučný chodník ešte nemali možnosť bližšie spoznať.

V každom prípade je to výborná forma, ako byť v kontakte s prírodou a zároveň spoločne získavať nové vedomosti. Na Slovensku je okolo 230 náučných chodníkov.

Odlišujú sa náročnosťou terénu, ale i zameraním (banícke, historické, ekologické a pod). Pokiaľ máte cez víkend čas a rozmýšľate nad výletom do prírody, prinášame vám zopár tipov, ako si spestriť spoločné chvíle.

Tipy na turistické trasy po Slovensku

Nenáročné trasy (vhodné pre rodiny s menšími deťmi)

Náučný chodník Morské oko

Kraj: Košický
Okres: Sobrance
Dĺžka trasy: 2,5 km
Čas prechodu: 1 – 2 hodiny
Východiskový bod: dedina Remetské Hámre
Cieľový bod: Morské oko (príp. Sninský kameň)

Morské oko, alebo tiež Veľké Vihorlatské jazero, je najväčšie sopečné jazero na Slovensku. Hlboké bukové lesy Vihorlatu, v ktorých je jazero situované, dodávajú miestu neobyčajnú scenériu.

Trasa je nenáročná (po asfaltovej ceste), dobre označená, a keďže na miesto nesmú chodiť automobily, aj bezpečná. Vedie z dediny Remetské Hámre, cez parkovisko Krivec až po Morské oko.

Chodník je v udržiavanom stave, sú na ňom i ukážky zariadení na prácu v lese (lanovky, altánky, premostenia). Z Morského oka sa dá ísť na 4 km túru na Sninský kameň, z ktorého je nádherný výhľad na Východoslovenskú nížinu. Počet zastávok na ceste, či informačných tabúľ je 9.

Náučný chodník Oravská Lesná

Kraj:Žilinský
Okres: Námestovo
Dĺžka trasy: 3,7 kilometra
Čas prechodu: 1 – 2 hodiny
Východiskový bod: Oravská Lesná (za základnou školou)
Cieľový bod: Oravská Lesná (za základnou školou – ide o okruh)

Nenáročný, dobre označený náučný chodník je veľmi vhodný na pomalé prechádzky s malými deťmi. Krátka trasa je obohatená lavičkami a informačnými tabuľami, ktoré návštevníkov oboznamujú s históriou obce, lesníctva a ochranou prírody.

Zvyšky lesnej železnice a hieroglyfy (odtlačky ílovitého bahna na rôznych predmetoch) budú pre deti zaiste zaujímavé.

Náučná expozícia Geopark Banská Štiavnica

Kraj: Banskobystrický
Okres:Banská Štiavnica
Dĺžka trasy: 500 m
Čas prechodu: individuálne
Východiskový bod: geopark sa nachádza 2 km od Banskej Štiavnice, pod jazerom Klinger

Banské múzeum je jedinečné svojho druhu na Slovensku. Skladá sa z povrchovej časti, kde sú zozbierané exponáty z významných slovenských baní a podzemnej časti, ktorá je skutočnou historickou baňou.

Pred pár rokmi pribudla i geologická expozícia múzea, ktorá vysvetľuje geologický vývoj Slovenska. Miesto je tiež veľmi vhodné na oddych a tomu je i uspôsobené.

Prečítajte si: Detské ihriská vo vlastnej réžii: Vytvorme deťom priestor na hru. Pri dome, v záhrade, vo dvore...

Náučný chodník Trenčiansko-teplickým krasom

Kraj: Trenčiansky
Okres: Trenčín
Dĺžka trasy: 4 km
Čas prechodu: 1,5 hodiny
Východiskový bod: Trenčianske Teplice – centrum
Cieľový bod: Baračka

Trenčianske Teplice sú kúpeľným mestom, ktoré sa určite oplatí vidieť. Liečivé pramene sú základom pre liečbu pohybového ústrojenstva a prvá zmienka o nich pochádza zo 14. storočia.

Lákadlom kúpeľov je turecký kúpeľ Hammam, kaštieľ i kúpalisko Žaba. Medzi ďalšie, turisticky príťažlivé miesta patria anglický park i malá železnička. Zaujímavá architektúra i príjemná atmosféra mestečka je vhodná na výlet pre rodinu.

V centre mesta začína po červenej značke začiatok trasy náučného chodníka. Ten vedie cez Jaskyňu pod Jeleňom, na vyhliadku Biela skala až po Heinrichov prameň. Prechádzka je príjemná a pútavá. Navýšenie nie je veľké, preto je vhodná i pre menšie detičky.

Náučný chodník Lamač – Kačín

Kraj: Bratislavský
Okres: Bratislava III
Dĺžka trasy: 3 km
Čas prechodu: 2 hodiny
Východiskový bod:  Bratislava – Železná studnička, príp. Lamač, časť Podháj
Cieľový bod: Kačín

Aj v Bratislave sú miesta, kde môžete byť v styku s prírodou a zažiť príjemný deň. Ak ste ešte neboli na Kačíne, je čas sa tam pozrieť. Trasa nie je náročná, možno trochu dlhá, ale určite sa dá zvládnuť.

So staršími deťmi odporúčame východisko už od Železnej studničky. Ak máte detičky menšie, vyvezte sa na rázcestie mestskou hromadnou dopravou (premáva od Vojenskej nemocnice).

Na trase sú i rôzne besiedky, ohniská, ihrisko a iné oddychové miesta. Lamačská brána, Cigánsky jarok, prírodné dominanty prostredia zaiste spestria vašu prechádzku na Kačín.

Náučný chodník Pece – Čertov kopec

Kraj: Bratislavský
Okres: Pezinok
Dĺžka trasy: 4,7 km
Čas prechodu: 1,5 hodiny
Východiskový bod: odbočka vpravo od hlavnej cesty na Pezinskú Babu smerom na Rybníček, Pezinský hrad
Cieľový bod: Čertov kopec

Trasa vedie dolinou Rybnického potoka cez lokalitu Pezinský hrad. Pokračuje po Štúrovej magistrále, dolinou pod vrchom Čertov kopec. Terén je nenáročný, je treba sledovať zelenú značku.

Prečítajte si: Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

Stredne náročné trasy (vhodné pre rodiny so staršími deťmi)

Náučný chodník Zádielska tiesňava

Kraj: Košický
Okres: Rožňava
Dĺžka trasy: 6 km
Čas prechodu: 4 hodiny
Východiskový bod: Zádielske Dvorníky
Cieľový bod: Zádielske Dvorníky

Náučný chodník tvorí ucelený okruh, kde sa dozvedáme o hospodárstve, rastlinstve, živočíšstve i histórii východnej časti Slovenského krasu. K najväčším zaujímavostiam a prírodným krásam miesta patrí kaňon Zádielska tiesňava.

V jaskyniach boli tiež objavené významné archeologické nálezy. Na správe NP je možné objednať si i lektora. Trasa je dobre označená (červená značka), tabule sú funkčné a nové a scenéria nádherná. Je vhodná pre deti približne od siedmich rokov.

Náučný chodník Lietava

Kraj: Žilinský
Okres: Žilina
Dĺžka trasy: 6 km
Čas prechodu: 2 – 3 hodiny
Východiskový bod: Lietava (Kamenné Kreslá)
Cieľový bod: Lietava (Jaskyňa vo Farskej doline)

Trasa náučného chodníka Lietava je plná zaujímavých exponátov vytvorených prírodou i človekom. Prvou zastávkou sú Kamenné kreslá v obci Lietava, ktoré vytesali do kameňa talianski majstri, pokračuje výstupom na vrch Cibuľník, na ktorom stojí Lietavský hrad.

Druhý najväčší hrad na Slovensku ponúka svojim návštevníkom prehliadku. Súčasťou trasy je Farská jaskyňa a Lietavské skálie. Cesta je stredne náročná, vhodná aj na piknik.

Náučný chodník Demänovská dolina

Kraj: Žilinský
Okres: Liptovský Mikuláš
Dĺžka trasy: 6 km
Čas prechodu: 4,5 hodiny
Východiskový bod: Jasná, zastávka SAD
Cieľový bod: Jasná, zastávka SAD – ide o okruh

Poldenná túra v krásnom prostredí Nízkych Tatier je stredne náročná s pomerne veľkým prevýšením. Počas celej trasy vidíme nádhernú prírodnú scenériu Demänovskej doliny.

Okolo Lukovej trasa vystupuje nad hornú hranicu lesa. Na túru si treba vybrať dobré poveternostné podmienky. Za jasnej oblohy je túra s deťmi krásnym zážitkom. Jej súčasťou je 12 informačných tabúľ.

Prečítajte si: Pohyb umocňuje život

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: