Jarný reštart: Chcete sa vo svojej koži začať cítiť naozaj dobre?

Veronika Nováková | 28. marec 2022
Jarný reštart

Mať sa rada nie je prejav egoizmu. Znamená to dopriať si čas aj pre seba, byť stotožnená so svojím telom aj mysľou.

Možno si vravíte, že by už bolo na čase prestať dojčiť, možno by ste sa chceli zbaviť tých popôrodných kíl navyše, možno sa cítite unavene a pri pohľade do zrkadla si vravíte, že to ani nie ste vy. Že síce materstvo je to najkrajšie, čo sa vám v živote stalo, ale zmenili ste sa. Vnútri, aj navonok.

Malý človiečik vo vašom živote zabral toľko miesta, že vám nezostal čas na tú najdôležitejšiu osobu vo vašom živote: samu seba. A to všetko je úplne v poriadku a jednoducho to takto chodí. Ale záleží len od vás, kedy si poviete dosť a začnete robiť všetko pre to, aby ste sa sama sebe opäť zapáčili. Lebo mať sa rada nie je vôbec prejav egoizmu. Mať sa rada znamená, že si doprajete čas aj pre sebe, ste stotožnená so svojím telom aj mysľou, a my vám ručíme, že takto naladená mama bude pre svoje deti oveľa priateľskejšou verziou. Prinášame zopár zaujímavých tipov, ako sa začať rozmaznávať a dopriať si trošku pokoja v duši.  

Pravidelné gynekologické prehliadky

Začnime zdravím... Kedy ste naposledy navštívili gynekológa? Mnohé z vás si to možno ani nepamätáte, lebo návšteva gynekologickej ambulancie nie je pre nás zväčša príjemná záležitosť. Pre lekárov je to však práca, ktorú si sami zvolili, a jej účelom je, aby sme my, ženy boli zdravé. Prehliadky majú odhaliť, ak prípadne niečo nie je v poriadku, u tehotných zistiť, či sa dieťatko v brušku cíti pohodlne a vyvíja správne. Pravidelnými prehliadkami môžete predísť vážnym ochoreniam, a za to to predsa stojí, že? A tak, milé mamy, neodkladajte to na neskôr a keď to čas a situácia dovolí, naplánujte si preventívnu prehliadku u svojho gynekológa.    

Kúpeľ v sóde bikarbóne

Cítite sa unavená, mastná, špinavá, máte pocit, že máte hrošiu kožu, alebo ste tak celkovo zranená na duši aj na tele a potrebovali by ste niečo, čo vás naštartuje? Zázrak spočíva v malej bielej škatuľke s modrým vrchnákom, presne takej, ako ju poznáte z čias komunizmu. Volá sa sóda bikarbóna, alebo len jedlá sóda. 

Jej blahodarné účinky poznali už v starom Egypte, kde ju považovali za elixír mladosti, ktorý vás nielenže zbaví mastnoty, odumretých buniek a nepríjemného pachu, ale pomôže vám aj v boji proti vráskam a celulitíde. A to nie je všetko, takýto sedavý kúpeľ vám pomôže, aj keď vás trápia vaginálne mykózy a jeho účinky sú porovnateľné s kúpeľom v Mŕtvom mori.

Ako na to? Napustite si vaňu plnú teplej vody.  Teplotu si prispôsobte tak, aby vám bola príjemná, ale nepreháňajte to, aby nebola príliš horúca, lebo horúca voda sama osebe vysušuje pokožku, teplú vodu si radšej  postupne dopúšťajte. Vysypte do nej obsah vášho zázračného pohára (na jeden kúpeľ vystačí cca 100 gramov sódy bikarbóny) a ponorte sa až po uši. 

Počas kúpeľa nezabúdajte na pitný režim, pretože by ste v ňom mali zotrvať minimálne polhodinu. Po takomto kúpeli sa budete cítiť ako znovuzrodená a únava či zlý deň sa akoby zázrakom na počkanie rozplynú. Vynikajúci spôsob, ako odprevadiť stres a byť pozitívne naladená. 

Mesiac BEZ KÁVY

Koľko káv vypijete za deň? Skúste si to pekne spočítať v taký bežný deň na materskej dovolenke alebo v práci. Máte číslo? A teraz sa pozrime na váš deň od začiatku. Káva nalačno, aby ste vôbec odštartovali deň, medzitým ste nakričali na vaše deti, lebo sú veľmi pomalé.

Potom prichádza útlm, tak ďalšia káva. Štve vás, že to dieťa nie a nie zaspať, veď musíte doma toľko vecí stihnúť. Prichádza obed a po ňom opäť kávička, možno s koláčikom alebo čokoládkou, veď treba predsa doplniť energiu. Ako to, že to trvá len chvíľku? Tiež sa neviete dočkať, kedy deti pôjdu konečne spať? Potom k vám ešte príde susedka, tak si dáte spolu kávu, alebo v lepšom prípade pohár vína, a konečne prichádza vytúžená večierka. Zatvárajú sa vám oči, ale chcete si ešte užiť váš večer bez detí s nohami na stole. Ale akosi sa vám ani to nechce. Čo s tým? 

Pomaly ale iste začnite nahrádzať obľúbenú kávu inými alternatívami. Ráno si môžete odšťaviť pomaranče, takáto šťava vám prinesie veľa energie. Tie ďalšie môžete nahradiť zeleným či bylinkovým čajom. Ak ju naozaj, ale naozaj potrebujete, tak si ju doprajte, ale nie po 16. hodine, to by ste mohli zas celú noc počítať ovečky. Poobede si urobte zdravý mätový čaj alebo to víno, a viete čo? Budete menej nervózna. Vaša pleť začne žiariť. Budete v tvári menej opuchnutá. Ušetríte za kávičky so sebou.

Ak prestanete piť kávu, tak obmedzíte aj mlieko, smotanu, šľahačku a cukor, takže nejaké to kilečko pôjde dole. Budete mať zrazu viac energie na všetko. Neveríte? Vyskúšajte si to! My to máme v redakcii odskúšané. 

NÁŠ TIP: Avokádová maska

Tiež máte pocit, že v poslednej dobe sa s maskami na tvár v drogériách roztrhlo vrece? Zlatá, čierna, ílová, medová, výživná, zlupovacia, prírodná, syntetická, bio, eko, nebio? Ako si vybrať tú pravú? 

Jednoducho, nakúpte si ingrediencie a vyrobte si prírodnú masku v pohodlí domova. Budete potrebovať:

  • polku zrelého avokáda,
  • lyžičku bieleho jogurtu,
  • lyžičku olivového alebo avokádového oleja. 

avokádová maska

Dužinu avokáda vydlabte lyžičkou do misky, roztlačte vidličkou, pridajte jogurt a olej a všetko dôkladne premiešajte. Naneste na tvár a dekolt, nechajte pôsobiť 20 minút a potom opláchnite vlažnou vodou. Vaša pleť bude hydratovaná a hebká na dotyk. 

A ešte niečo, nezabudnite byť pozitívne naladená. Napriek všetkému. Tento svet potrebuje teraz pozitívnych ľudí viac ako kedykoľvek predtým... 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: