Intímna hygiena

Redakcia | 8. jún 2018
intímna hygiena, gynekologické zápaly

Dôsledná intímna hygiena je pre ženy alfou a omegou. Pozor, ani tu však netreba nič preháňať!

Intímna hygiena

V súvislosti s problematikou ženských gynekologických zápalov by sa žiadalo spomenúť aj ženskú intímnu hygienu.

V tomto ohľade sa totiž občas vyskytujú medzi ženami určité extrémy – ženy, ktoré na osobnú hygienu aj v súčasnosti dbajú minimálne alebo takmer vôbec, a ženy, ktoré sú osobnou čistotou priam posadnuté.

Hoci to môže znieť neuveriteľne, niektoré ženy na osobnú hygienu príliš nedbajú. Zvyčajne ide o sociálne slabšie skupiny alebo o ženy zdravotne menej uvedomelé. V tejto kategórii je riziko vzniku rôznych zápalov bakteriálneho pôvodu, pretože baktérie sa v nečistom prostredí ľahko množia. V tejto skupine sa pomerne často vyskytujú ochorenia vonkajších pohlavných orgánov aj v detskom veku, pričom príčinou je práve nedostatočná hygiena.

Nedostatky sa však objavujú aj u žien, ktoré venujú osobnej hygiene dostatočnú pozornosť, a to v takej na pohľad banálnej záležitosti, ako je očistenie sa po stolici – treba dbať, aby sa žena utierala v smere preč od pošvy, nie smerom ku pošve. Ak sa táto jednoduchá zásada nedodrží, zanesené zvyšky stolice môžu zapríčiniť bakteriálnu infekciu.

intímna hygiena

Aj keby sa zdalo, že hygieny nie je nikdy dosť, aj tu platí, že nič sa nemá preháňať. Preto je potrebné ženám, ktoré sú umývaním a sprchovaním priam „posadnuté“, zdôrazniť, že menej je niekedy viac – úplne stačí denná sprcha, v intímnej oblasti s minimom kozmetiky alebo celkom bez kozmetiky.

Namiesto mydla by sa mal používať špeciálny gél na intímne partie, ktorý ma pH (kyslosť) prispôsobenú potrebám ženskej pokožky. Na trhu je široká paleta vhodných prípravkov prispôsobených na tento účel.

Hlavne ženy, ktoré citlivejšie reagujú na kozmetiku, by mali veľmi opatrne pristupovať k používaniu týchto prípravkov a vyberať predovšetkým z kategórie hypoalergénnych a neparfumovaných.

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: