Inšpiratívne príbehy: Vinárova žena

Veronika Nováková | 22. október 2018
Inšpiratívne príbehy: Vinárova žena
foto: Mária Badinská

Vinárku vraj spoznáte tak, že má opálenú len ruku od rukáva po zápästie a zvyšok tela má biely. Ako s láskou dopestovať dobré víno a vychovávať vo vinohrade tri deti, píše na svojom profile a rozpráva v našom rozhovore Ria Zelisková, vinárova žena.

„Vinárčenie vás pohltí. V dobrom. Predstavte si, že ráno vstanete, dáte si raňajky, kúsok sa prejdete – bez trčania v kolónach – a ste v práci. Tam sa vám v úplnom tichu myseľ vyčistí a ako bonus nasávate vitamín D zo slnka.“ Takto opisuje svoje dni sympatická mama troch detí, Ria Zelisková, ktorá s manželom vedie malebné vinárstvo Zeliska vo Svätom Jure.

Vinárová žena

Život vo viniciach má svoje neopísateľné čaro a do jeho tajov zasväcujú aj deti, ktoré tu s nimi prirodzene trávia veľa času. „S mojím mužom sme sa poznali odmalička. Ja som sa hrávala s jeho sestrami a on hrával futbal s mojimi bratmi. Keď sme sa zobrali, bolo pre nás naše vinárstvo len hobby popri práci. Po ôsmich rokoch sme začali premýšľať, či to neskúsime naplno. A tak sme to riskli aj s našimi deťmi, ktoré sa medzi časom rozrástli na počet tri.“

Ako sa vám žije s tromi deťmi vo vinohrade?

„Obaja pochádzame z rodín, kde sa vinárčenie odovzdávalo z generácie na generáciu. Aj my sme ako deti chodili s našimi rodičmi do vinohradov a behali sme so súrodencami medzi stĺpikmi. Jeden môj brat večne utekal pred osami a kričal na celý chotár, že chce ísť domov. Ja som potajomky zahadzovala do kríkov každú zlomenú révu, aby to ocino nevidel a neprišla som o odmenu. Teraz si tieto chvíle vychutnávame s našimi deťmi. Niekedy ich popri práci chvíľu pozorujeme, ako kujú plány na lúčnych koníkov a motýľov.

Vychovávať deti v obklopení prírody je v dnešných časoch veľký dar. Ako to vnímate vy a vaše deti? Možno skĺbiť výchovu s prácou vo vinárstve?

„Často sa v myšlienkach pohrávam s tým, ako to asi berú naše deti. Bojím sa, či nám nebudú v dospelosti vyčítať, že museli s nami byť vo vinohradoch. Kým sa tam pri nás hrajú, snažíme sa porobiť čo najviac. Najviac si vážia, keď ich zapojíme do práce. Ukazujeme im, ako sa strihá hrozienko, ako sa viaže vinohrad. Všetko to nasávajú pri nás.

Nikdy ich nenútime vydržať s nami až do konca, lebo po čase sa začnú nudiť. Ja vnímam pobyt vo vinohradoch s deťmi ako veľký dar, lebo dýchajú čerstvý vzduch, učia sa chrániť prírodu, spoznávajú hmyz a zvuky iných zvierat. Doma, keď musím pracovať za notebookom, sa spolu krásne prehrajú. Ale túto časť riadenia vinárstva si vybavujem hlavne večer, keď deti zaspia.“

Milujeme svoju prácu, je našim splneným snom

Ako vyzerá váš bežný pracovný deň?

„Naše dni sú zakaždým iné. Každý týždeň je to hlavne o vybavovaní objednávok, rozvoze vína, počas roka nekončiaca práca vo vinohradoch a počas jesene a zimy dôležitá práca s mladým vínom v pivnici. Ako bonus máme asi dvakrát do mesiaca nejaké eventy a ochutnávky. Toto všetko je popretkávané starostlivosťou o deti a ich vyzdvihovaním zo škôlky.“ 

Je úžasné vidieť, že sa mladí ľudia venujú vinárstvu. Za romantickou myšlienkou je však určite aj veľa práce a obety. Čo to všetko obnáša, pre vás, ako pre ženu, manželku a mamu troch detí? 

Na začiatku roka máme vždy veľké očakávania a plány. Potom prídu tie ťažkosti – choroby, zlé počasie, málo času a snažíme sa to všetko nejako skĺbiť. Manžel niekedy vstáva veľmi skoro, alebo v lete pracuje dlho do tmy. No čím intenzívnejšie sa o vinohrad staráme, tým je aj hrozno krajšie.

Žiaľ, nie vždy to úplne stíhame, ako by sme chceli. Vinice sa vedia úžasne zavďačiť bohatou úrodou. Je to pre nás forma potvrdenia od prírody, že to robíme dobre.

Vinárstvo je celoročná náročná práca, ktorú by sme nezvládli, keby nám nepomáhala naša úžasná rodina. Bez nich by sme to mohli už dávno zavrieť. Buď nám pomáhajú s vinohradníckou prácou, alebo opatrujú naše deti. Zároveň nám dávajú veľa podnetov na nové nápady. Tu sa nám potvrdzuje, že mať skvelú rodinu je najväčší dar.

Vinárová žena má svoj blog

Vy sa venujete marketingu a predaju, z čoho sa zrodil aj blog Vinárova žena. Ako to celé vzniklo? 

„Samotný nápad na Vinárovu ženu som dostala pred rokom v lete, keď som sa doma nudila. Deti už boli vo veku, že sa spolu prehrali, manžel chodil domov neskoro a hľadala som niečo, čím by som mu razantne pomohla. Najprv som myslela, že to bude moja verejná forma denníka, čím len zviditeľním naše vinárstvo.

Ale ono sa z toho vykľulo niečo oveľa viac. Ľuďom sa môj miniprojekt veľmi páčil, bavilo ich čítať príbehy o práci vo vinici i v pivnici. Začali si objednávať víno, prichádzali na ochutnávky, chodili mi ponuky na spoluprácu. Mnohí ma veľmi podporovali povzbudivými slovami. Hneď po predstavení Vinárovej ženy som otehotnela a celé to bolo pre mňa ešte ľúbivejšie.

Váš profil „Vinárova žena“ je naozaj krásny, plný autentických fotografií a zmysluplných textov. Ako ste ho sama nazvala, je to vaše ďalšie dieťa. Koľko času vám zaberá fotenie, písanie či plánovanie príspevkov? 

„Väčšinou je to všetko veľmi spontánne. Napadne mi, čo chcem ľuďom povedať a v rámci výjazdu do vinohradov to odfotím. Aj naša fotografka ma zásobuje krásnymi fotografiami, ktoré sa spájajú so svojím jedinečným príbehom. Posty pridávam najčastejšie večer pri uspávaní detí. To je najpokojnejšia časť dňa a môžem sa plne sústrediť. Pomocou niektorých postov chcem docieliť, aby si ľudia začali kupovať nielen kvalitné slovenské víno, ale aby skúsili podporiť domáci trh kúpou aj iných produktov.

Veľa ľudí ani netuší, čo všetko dokážu mať s nálepkou „Made in Slovakia“. Všetky dôležité potraviny, originálne oblečenie, zdravá obuv, drevené hračky, nádherné šperky, tradičná keramika, nábytok a veľa, veľa iného. Osobne mám z týchto produktov oveľa väčšiu radosť, ako z nákupu v známom obchodnom reťazci.


Páčila sa mi fotografia, kde bol váš syn odfotený pri tabuli s nápisom „Vďaka vám môžem ísť do vinohradu“. Veľmi originálne. Lebo áno, vína môžu byť skvelé, ale chce to aj dobrý marketing a propagáciu, čomu sa venujete vy. Ako veľmi sú vám v tom sociálne siete nápomocné?
 

„Túto fotku som si pôvodne predstavovala úplne inak. No náš Jurko nemal záujem asistovať, lebo videl na mne, že to príliš plánujem. Tak som ho nechala hrať sa a položila som za neho tabuľku s daným textom. Bola to pre mňa dôležitá informácia, ktorú som chcela mojím fanúšikom odovzdať. Ako predajca vína chcem ponúknuť môjmu zákazníkovi trošku viac ako klasickú kúpu.

Naše vinárstvo má svoj príbeh, ktorý chcem odovzdať. Chlapec, ktorý si vo vinohrade bagruje zem popri pracujúcom tatovi, dievča, ktoré zbiera kvietky a varí z nich imaginárny čaj, bábo, čo odfukuje na svojej mamine, to je náš život, náš splnený sen.

Keby ľudia nekupovali naše víno, tak by sa to nedialo. Nejde mi o emocionálny marketing, záleží mi skôr na tom, aby ľudia videli, že to naozaj takto funguje vo všetkých malých vinárstvach.“ 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: