Ideálna poloha pri spánku: Spíte na boku alebo na chrbte?

Michaela Klamová | 8. november 2022
Ideálna poloha pri spánku

Spánok môže ovplyvniť mnoho vecí, no jedno je isté – keď sme nevyspatí, všetko nám ide horšie. Sme nervóznejší, podráždenejší, nedokážeme sa sústrediť a podať plnohodnotný výkon ako človek a rodič.

Obdobie nočného vstávanie k bábätku musíte skrátka vydržať, no nezabudnite, že aj málo spánku by malo byť čo najkvalitnejšie.

Ideálna poloha pri spánku?

Väčšina populácie sveta spí na boku. To je dobré, lebo spanie na chrbte sa spája s menej kvalitným spánkom alebo dýchacími ťažkosťami počas spánku.

V noci sa aj dosť pohybujeme, podľa jednej štúdie približne 54 % času spíme na boku, 37 % strávime na chrbte a asi 7 % na bruchu. Muži, najmä tí pod 35 rokov, sú najnepokojnejší spáči s najčastejšími zmenami polôh či presunmi končatín. To nemusí mať ale nutne negatívny vplyv na kvalitu spánku. Telo si vyžiada zmenu polohy vtedy, ak sa cíti nekomfortne. Podľa vedcov neexistuje univerzálna ideálna poloha na spanie (ext. zdroj štúdia).

Lepší spánok vo dvojici
Prečítajte si tiež:

Lepší spánok vo dvojici 

Lepší spánok - pomôže nový matrac

Pri spánku musíte zohľadniť viacero faktorov: vek, hmotnosť, ochorenie či tehotenstvo. Dôležité je, aby ste sa cítili pohodlne a mali dosť priestoru na zmenu polohy. Mali by ste zvoliť vhodný vankúš, ktorý bude dostatočnou oporou pre krk. Materiál nehrá veľkú rolu, dôležitý je správny tvar a výška. Veda tiež nevie s určitosťou povedať, ktorý matrac je najlepší, keďže každý človek spí inak. Vie však povedať, aký matrac je nevyhovujúci – ak sa váš matrac na niektorých miestach prepadá, stráca tvar a pružnosť, je na čase zainvestovať do nového.

Zdroj: sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: