Endometrióza - pomôže antikoncepcia?

Redakcia | 5. jún 2023
Endometrióza - pomôže antikoncepcia

Za chronickými bolesťami v podbrušku počas menštruácie ale aj mimo nej, môže často endometrióza.

Práve bolesť je najčastejším príznakom endometriózy. Bolesť sa objavuje pred alebo počas menštruácie, ale nemusí súvisieť s menštruačným cyklom. Intenzita bolesti je tiež rôzna, sú ženy, ktoré jej prítomnosť necítia a endometrióza je im zistená napr. pri pátraní po príčine neplodnosti.

Endometriózou trpí približne 1 z 10 žien v reprodukčnom (fertilnom) veku

Preto je dôležité na endometriózu v klinickej praxi častejšie myslieť, včas ju diagnostikovať, optimálne liečiť a vhodnou hormonálnou liečbou zabrániť jej ďalšiemu rozvoju.

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský: "Endometrióza nemá úplne typické prejavy, pretože tieto závisia na lokalizácií a rozsahu ložísk. Nasadenie hormonálnej antikoncepcie, ktorá zabráni rastu ložísk a môže mať priaznivý vplyv na ich prejavy, môže pomôcť. Určité druhy antikoncepcie sa dajú užívať aj dlhodobo."

Trápi aj vás endometrióza? Vo videu sa dozviete, prečo by nasadenie vhodnej hormonálnej antikoncepcie mohlo tento problém zmierniť. VIDEO SI POZRITE TU. 

Gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: