Bylinky ku každému znameniu zverokruhu

Miroslava Miková | 7. júl 2017
Bylinky ku každému znameniu zverokruhu

Každému znameniu zverokruhu vesmír prisúdil rastlinu, ktorá mu dodáva energiu, posilňuje zdravie a lieči choroby.

Mamy radia mamám: Tieto bylinky vám naštartujú mliečko!

Moja myseľ zablúdila v spomienkach o niekoľko rokov späť, keď som ako malé dievčatko sedela v babičkinom náručí a vôkol nás sa šírila omamná vôňa byliniek.

Starká poznala riešenia na všetky zdravotné problémy a s radosťou a zvláštnou iskrou v očiach mi rozprávala o zázračnej sile liečivých rastlín.

Denne k babičke prichádzalo po radu mnoho ľudí z dediny. Okrem vrecúška s bylinkami ich starká obdarila milým slovom a úsmevom, ktorý ihral na jej tvári takmer stále.

Bylinky zbierala od jari do neskorej jesene s láskou a obrovskou vďačnosťou. Tomuto krásnemu poslaniu sa venovala do neskorej staroby. Milovala slnkom zaliate polia a lúky plné vzácnych rastlín. Niektoré z nich našli svoje miesto aj v jej záhrade.

V jeden večer mi prezradila tajomstvo, že každému znameniu zverokruhu vesmír prisúdil rastlinu, ktorá mu dodáva energiu, posilňuje zdravie a lieči choroby.

S láskou a slzami v očiach listujem v zažltnutých hárkoch papiera s rukopisom svojej starkej a ponúkam vám tajomstvá o bylinkách, ktorých silu poznali naši predkovia a čoraz viac ich využíva aj súčasná medicína.

Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

Každé znamenie má svoju bylinku

Aká bylinka patrí Kozorožcom?

(22.12. – 20.1.)

Prvému znameniu zverokruhu je prisúdená PRASLIČKA ROĽNÁ (EQUISETUM ARVENSE). Patrí medzi trváce byliny. Rastie na vlhkých miestach v lesoch, na lúkach a pasienkoch.

Na liečivé účely sa zbiera v lete, keď je krásne zelená a rozkonárená. Samotný latinský názov ju prirovnáva ku konskému chvostu. Narastá do výšky 45 centimetrov. 

Obsahuje veľa rozpustných kremičitanov, dusičnanu draselného, flavonoidy, saponíny, triesloviny a organické kyseliny. Pri zbere treba byť obozretný, aby nedošlo k zámene s inými druhmi prasličiek, ktoré sú pre naše telo jedovaté.

Využíva sa na odvary, zápary, kúpele alebo ako extrakt. Praslička má dva hlavné účinky. Prvým z nich je močopudnosť a schopnosť rozpúšťať močové kamene.

Druhou vlastnosťou je zastavenie krvácaní rôznych druhov. Táto čarovná bylinka má svoje uplatnenie aj v kozmetike. Zápary prinavrátia unavenej a starnúcej pokožke mladistvý a svieži vzhľad.

Aká bylinka je pre Vodnárov?

(21.1. - 18.2)

Všetkým tým, ktorí sú narodení v znamení vodnára životodarnú energiu dodá TOPOĽ ČIERNY (POPULUS NIGRA) a všetky neduhy vylieči MAJORÁNKA (MAJORANA HORTENSIS).

TOPOĽ ČIERNY je strom, ktorý charakterizuje  široká koruna, kosoštvorcové listy so zúbkami a lesklým povrchom. Púčiky obsahujú salicín, populín, flavonoidy, silicu, triesloviny a ďalšie významné látky vďaka ktorým sa využíva na liečebné účely. Odvary vyliečia akné, bolesti chrbtice, mykózy a plesne.

MAJORÁN ZÁHRADNÝ je v našich končinách známy ako korenina. Je však nerozvážnosťou pochybovať o jeho liečivých schopnostiach. Stres, migréna, nervozita, rozčúlenie sú späté s každodenným životom a práve majorán môže byť vhodným prostriedkom ich eliminácie.

Okrem iného má kladný vplyv na trávenie a menštruáciu. Obsahuje silicu, triesloviny a horké látky vďaka ktorým je využívaný pri liečbe zdravotných ťažkostí.

Prečítajte si: Aké bylinkové čaje ponúknuť drobcom?

Aká bylinka je určená pre Ryby?

(19.2. - 20.3.)

Rybám luna prisúdila ako strom gaštan a liečivou rastlinou sú morské riasy. GAŠTAN JEDLÝ (CASTANEA SATIVA) je mohutný strom dorastajúci až do výšky 35 metrov a môže sa popýšiť listami s bohatým obsahom trieslovín, triterpénov, vitamínu C a flavonoidov.

Lieči dýchacie cesty, podporuje trávenie, má antiseptické účinky a upravené plody uspokoja aj toho najnáročnejšieho labužníka. Konzumuje sa ako pyré alebo plnka do rôznych druhov hydiny.

Už naši predkovia poznali liečivú silu MORSKÝCH RIAS. Ich pravidelná konzumácia má priaznivé účinky na náš organizmus. Ich liečivá moc spočíva vo vysokom obsahu jódu, ale aj draslíka, vápnika a železa.

Obľúbenosť vychádza z ich schopnosti udržať štíhlu líniu. Dôležitú pozíciu majú zabezpečenú aj v kozmetike, kde sa ich vlastnosti využívajú pri zábaloch, maskách alebo masážach.

Ktorú bylinku by mali používať Barani?

(21.3. - 20.4.)

Jelša a rozmarín sú názvy rastlín patriacich všetkým, ktorí sa zaraďujú medzi znamenie barana.

JELŠA (ALNUS) sa vyskytuje v štyroch druhoch a to lepkavá, zelená, sivá a červená. Využíva sa ako antireumatikum a účinky sú zaručené aj v prípade eliminácie zápalov, migrén alebo výpadku pamäti.

Rastlina milencov, života i smrti, výška do dvoch metrov, rozkonárený zelený ker, modrofialové kvety, prenikavá vôňa, označenie „morská riasa“, plody menom tvrdky sú indície, ktoré vedú k názvu ROZMARÍN LEKÁRSKY (ROSMARINUS OFFICINALIS).

Liečivá sila rastlinky spočíva v zvyšovaní nízkeho krvného tlaku, pomáha pri nervovom vyčerpaní a má močopudné a potopudné účinky.

Často sa využíva k zvýšeniu chuti do jedla, zároveň je dobrým pomocníkom pri načerpaní fyzickej a psychickej energie a rekonvalescencii.

Aromaterapia pre najmenších

Kozmetika z prírody

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: