Brian Tracy: Ako dosiahnuť VŠETKO, čo chcete?

Eva Valentíny | 1. december 2020
Ako dosiahnuť všetko, čo chcete

Aj vy máte pocit, že sa na vás vesmír vykašľal alebo ste niečo urobili zle?

Hovorí sa, že si treba vybrať päť vecí, ktoré si naozaj zo srdca želáte. Napísať ich na papier a potom už len čakať, kým sa zázračne a nečakane splnia. 

Cesta hore? Začni dnes, nie "Jedného dňa.."

Všetci vieme, že za veľkou mlákou si ľudia dokážu o dosť viac prikrášliť realitu v tom, čo všetko môžu dosiahnuť. Žijú si svoj americký sen, kde ich v živote  limituje len vesmír („the sky is the limit“). Ten vám potom na počkanie naservíruje to, po čom ste túžili. 

Skvelý americký motivátor a rečník Brian Tracy je toho príkladom. Svojich čitateľov a poslucháčov nabáda k tomu, aby si stanovovali ciele a vytrvalo pracovali na ich plnení.

Funguje to asi takto: na papier si napíšete 5 až 10 cieľov, ktoré by ste chceli dosiahnuť. Z nich si vyberiete ten, ktorý je pre vás najdôležitejší a ZAČNETE PRACOVAŤ na jeho splnení. Do detailov si rozoberiete, ako presne by ste sa k nemu mohli dopracovať a dokedy.

Ako príklad uvediem to, čo sa mu podarilo údajne už niekoľkokrát – a síce urobiť z ľudí milionárov. V tomto bode nastáva kameň úrazu, ktorí sa mnohí snažia preskočiť, aby sa nevyšťavili na ceste za úspechom. Podľa Briana Tracyho si totiž musíte detailne rozpracovať, čo vás bude denne stáť to, aby ste cieľ dosiahli.

Nestačí len snívať. Musíte si to pekne krásne odpracovať

Ako exemplárny príklad uvediem moje brucho po troch deťoch. Naozaj by som ho chcela mať také ako predtým. Tento cieľ však pre mňa momentálne nie je natoľko dôležitý, aby som robila cviky na brucho 20 minút denne...

No a takto nejak chutí realita dosahovania vysnívaných cieľov. Ak je váš cieľ to, že chcete mať do konca roku 2021 na účte jeden milión eur, musíte si napísať spôsoby, ako by ste to mohli dosiahnuť (napríklad mať 2 – 3 práce a potom po nociach investovať zarobené peniaze).

Niekde v polovici tohto procesu vám pomôže aj už spomínaný vesmír a vám sa začne až prekvapivo dariť vo všetkom, čoho sa chytíte. Ak prestanete používať formulku: „Jedného dňa... (sa naučím anglicky, odídem z práce, precestujem svet...), dosiahnete VŠETKO, čo chcete. Neexistuje však nič také ako šťastie. Čakanie na zázrak musíte nahradiť tvrdou prácou.

Brian Tracy má dnes 76 rokov, neplánuje odísť do dôchodku ani prestať motivovať ostatných. Od roku 1979 žije so svojou manželkou a vychováva s ňou deti, hovorí plynule 4 jazykmi, napísal 70 kníh a vlastní majetok v hodnote 15 miliónov dolárov. Takto vyzerá americký sen, ak si ciele dokážete klásť naozaj správne a dostatočne vysoko.

Neexistuje nič také ako šťastie. Čakanie na zázrak musíte nahradiť tvrdou prácou.

SMART - technika na dosiahnutie cieľov

Ak sa vám teda chce naozaj tvrdo pracovať (čo je, žiaľ, podstatná časť tohto magického zaklínadla) mali by ste sa zamyslieť aj nad tým, či je váš cieľ splniteľný – podľa techniky SMART:

  • špecifický: Čo chcem dosiahnuť? Prečo to chcem? Ako by som to mohol docieliť?
  • merateľný: Koľko? Ako často? V aký čas? Dokedy?
  • dosiahnuteľný (achievable): Aké konkrétne kroky môžem urobiť? Čo urobím ako prvé, druhé, tretie? Aké prekážky sa môžu vyskytnúť?
  • relevantný: Oplatí sa mi do tohto investovať čas, energiu a peniaze?
  • časovo ohraničený: Za aký čas dokážem dosiahnuť svoj cieľ? 

Váš cieľ by mal byť, samozrejme, dostatočne podnetný na to, aby ste na jeho dosiahnutie obetovali nemalú časť vašej životnej energie.

Netreba si ho teda mýliť s listom Ježiškovi, kde stačí ledabolo popísať svoje túžby.
Tu si treba dávať pozor. Pretože: po A) musíte na ňom tvrdo pracovať a po B) môže sa vám splniť. 

O čom snívate, alebo naozaj nesnívate o ničom?

My ľudia sme zvláštne tvory. Žijeme často veľmi rýchlo a zaneprázdnene bez toho, aby sme si zodpovedali základné životné otázky. Veľa ľudí nevie, čo vlastne chce dosiahnuť o mesiac či o rok.

Drvivé percento mysliacich stvorení tejto planéty jednoducho netuší, kde chce vlastne byť na konci života. Ak ani vám naozaj nič nenapadá alebo sa nechcete vŕtať sami v sebe, predstavím vám tri všeobecne dobré a platné ciele, na ktorých sa oplatí popracovať. Ich splnením si zabezpečíte pohodlnejší a šťastnejší život.

Sú to:

1. pevnejšie zdravie (aj mentálne)

2. lepšie vzťahy

3. efektívnejšia práca

Ak vás zaujali, rozmeňte si ich na drobné podľa techniky SMART a na niekoľko mesiacov máte o program postarané. Môj obľúbený český psychológ Marek Herman taktiež radí zodpovedať si v živote niektoré otázky, ktoré môžu vyzerať banálne, ale sú veľmi zásadné.  Skúste sa im povenovať aspoň na niekoľko minút:

Čo som si vždy prial/a? O čom som sníval/a? Čo všetko by som mohol/mohla, ak by som sa naozaj nebál/nebála?  Prečo odkladám dôležité veci? Aké sú moje vzťahy? Mám radosť zo života? Je to, čo žijem, skutočne život, ktorý som si prial/a? 

Som si istá, že tieto otázky vám naložili viac, ako bolo potrebné. Ich zodpovedanie je síce dôležité, ale zároveň veľmi ťažké. Dobrá správa je, že ak sa už snažíte nájsť odpoveď, hýbete sa z miesta.

Nespúšťajte cieľ z očí, ale ŽITE PRE DNEŠOK

Teória cieľov má podľa mňa iba jednu chybičku. Predpokladá, že odmenu a šťastie  dosiahnete až niekedy v budúcnosti. Lenže ja si myslím, že žiť zajtra bude neskoro. Aj preto sa treba často pýtať, kam vlastne smerujete. Či ste si ten smer udali vy sami alebo vám ho niekto nenápadne podstrčil. Ak si ešte stále nie ste istý, vezmite si pero a papier a píšte – od jedna až po nekonečno...

„Čokoľvek si praješ,

napíš na papier,

nech už je to auto,

zdravie alebo mier.

Nos potom toto svoje prianie všade so sebou 

a každý večer si ho prečítaj pred spaním...“

spevák Tomáš Klus, pieseň Přeju Ti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: