Zabudnite na klasické ihriská. RIZIKOVÁ hra je pre deti prospešnejšia

Marika Koscelníková | 5. jún 2019
Zabudnite na klasické ihriská. RIZIKOVÁ hra je pre deti prospešnejšia
foto: www. thebigswing.org

Stačí, ak zájdete s dieťaťom trikrát na to isté ihrisko a na štvrtýkrát sa tam začne nudiť. Preliezky pozná, hojdačky vyskúšalo, všetky "atrakcie" ihriska preliezlo a už sa na ňom nič nové nenaučí. Viete, aký je trend vo svete? Budete prekvapení!

Možno vám teória, že sa dieťa môže na ihrisku nudiť, príde pritiahnutá za vlasy. Ale psychológovia poukazujú na zaujímavý moment "umelých" detských ihrísk. Sú pre deti ľahko zvládnuteľné a bezpečné. Čo je síce z pohľadu rodiča v poriadku, ale z hľadiska dieťaťa mu neposkytnú tvorivý a pohybový rozvoj.

Kontrolovaná a bezpečná zábava deti nerozvíja

Je nesmierne pohodlné vypustiť dieťa na ihrisko, kde sa mu ponúkajú možnosti kontrolovanej zábavy (je ich pár a majú stanovené pravidlá).

Aj na ihrisku, ktoré je vybavené tak, aby si dieťa v prípade pádu neublížilo (guma na zemi, ochranné prvky, siete), strážime svoje ratolesti a stojíme im takpovediac "za zadkom".

Tam nelez, je to vysoko.
Odtiaľ neskáč, môžeš zle dopadnúť.
Nehojdaj sa silno.
Netoč sa rýchlo.

Dovoľte deťom zažiť riziko i pád

Je pre nás prirodzené chrániť svoje deti a vytvárame u nich podvedomý strach svojimi obavami. 

Ako uvádza portál eduworld.sk: 

"Podľa Ellen Sandseter, profesorky psychológie na Queen Maud Univerzite v Nórsku,deti potrebujú riziko, aby dokázali zvládnuť svoj strach.  Zaujímavý zoznam vecí, respektíve rizík, s ktorými by sa deti mali stretnúť: výška, rýchlosť, nebezpečné nástroje, nebezpečné elementy (voda, oheň), tvrdá hra a odchod z rodičovského dohľadu.

Psychologička odporúča rodičom,  aby rodiča dovolili vyliezť deťom potiaľ, pokiaľ sa na to cítia. Aby dieťa na ihrisku neobmedzovali svojim strachom.

Dobrodružné ihriská sú trendom vo svete

Zaujímavý trend prichádza z Veľkej Británie. "Rizikové ihriská".

Miesta, kde sa deti hrajú s tým, čo chytia do ruky, na tom, čo si vyberú. Sú plné pneumatík, prekážkových dráh vytvorených z paliet a iného odpadu. Blato a bahnové jazierka sú bežnou súčasťou, rovnako ako aj skutočné nástroje.
Deti si vytvárajú svoju vlastnú hru a manažujú si ju samé.



Snažíme sa dať všetkým deťom možnosť, podľa vlastného uváženia, zapojiť sa do celého spektra hier vytvorením bohatého a stimulujúceho prostredia a praktizovaním ​nedirektívneho prístupu (www.thebigswing.org).

Čo poviete? Nepripomína vám to hru u prastarej mamy na dvore? Brali by ste niečo také aj vo vašom okolí? 


Zdroj: www.thebigswing.org
www.eduworld.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: