Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také nezdravé
foto: istockphoto.com
Čo o nezdravom jedle zistili vedci?
Výsledky štúdie o nezdravom jedle
Štúdie sa zúčastnilo 15 000 ľudí. Záverom skúmania bolo, že nezdravé jedlo nemusí byť pre náš organizmus až také zničujúce, najmä, keď sa konzumuje v menších porciách a kombinuje sa so stredomorskou kuchyňou, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, ryby a nerafinované potraviny.
Výskumníci z Univerzity Auckland na Novom Zélande požiadali ľudí trpiacich stabilnou ischemickou chorobou srdca o vyplnenie dotazníka týkajúceho sa životného štýlu a liekov. V dotazníku zisťovali, ako často jedia určité skupiny potravín ako mäso, ryby, mliečne výrobky, celozrnné potraviny, ovocie, sladkosti, zákusky, vyprážané jedlo či sladené nápoje.
Prečítajte si: Nadhmotnosť a obezita - rizikový faktor ohrozujúci zdravie
Potom určili každému človeku skóre „stredozemnej stravy“ a „západnej stravy“ v škále 0 – 24. Západná strava je označenie pre fast food a nezdravé jedlo.
Podľa štúdie uverejnenej v European Heart Journal, keď sa k účastníkom vrátili po 3,5 roku, zistili, že 10,1 percenta z nich utrpelo mŕtvicu alebo srdcový infarkt, ale našli sa aj závažné kardiovaskulárne príhody medzi ľuďmi, ktorých skóre v rámci stredozemnej kuchyne bolo 15 alebo menej.
Prečítajte si: Detská obezita