Najväčšie gastronomické mýty: aj vy ste im uverili?

Michaela Klamová a MUDr. Václava Kunová | 26. január 2020
Najväčšie gastronomické mýty: aj vy ste im uverili?

Poznáme ich všetci: Štipľavé ti vyštípe bacily, ak si chorý, daj si citrón a proti nervozite určite pomôže tabuľka čokolády! Tieto a podobné vety počúvame od detstva a mnohé z nich sa nám doslova vžili pod kožu. Ako však tieto „neotrasiteľné“ pravdy vznikli a ako vieme, že to, čo tak veselo hlásame, je skutočne pravdivé? Na najčastejšie používané otázky sme sa opýtali odborníčky na výživu MUDr. Václavy Kunovej.

„Jedz šupku, v nej je najviac vitamínov!“ Je to pravda?

V šupke sa nachádza najviac vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Rovnako tak môže byť ale šupka „bohatá“ na potenciálne škodliviny (zvyšky postrekových látok a ťažkých kovov). Preto je bezpodmienečne nutné vždy šupku starostlivo umyť. Ak dávame ovocie menšiemu dieťaťu, je vhodnejšie šupku odstrániť. Pokiaľ je to možné, uprednostňujeme ovocie v bio kvalite.

„Daj si čokoládu, je dobrá na nervy.“

Stres z práce, šok z veľkého mínusu na účte, polnočný hororový film v sobotný večer. Vylieči pár kúskov čokolády vaše nervy?

Čokoláda sama osebe s našimi nervami zázrak neurobí. Na druhej strane, skutočná čokoláda (teda taká, ktorá má viac ako 70 % kakaa) obsahuje zdraviu prospešné flavonoidy, ktoré patria medzi významné antioxidanty. Tieto látky pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Naviac obsahuje aminokyselinu tryptofan, z ktorej si organizmus vytvára antidepresívne pôsobiaci serotonín. Aby sa čokoláda mohla priaznivo uplatniť, mali by sme ju jesť po jedle, nie namiesto jedla. A samozrejme, reč je o konzumácii čokolády v rozumnom množstve (cca 20 g/deň).

„Štipľavé vyštípe bacily.“

Zachráni vás „čípoš guláš“ pred hrozbou všadeprítomných baktérií a vírusov?

Ak budeme oslabení alebo sa stretneme s chorým človekom v jeho infekčnej fáze, nepomôže nám ani kilogram cesnaku, cibule alebo zázvoru. Na druhej strane, je pravda, že tieto rastliny obsahujú látky s antibakteriálnym alebo virostatickým pôsobením a niekedy môžu pri ľahšej nákaze v počiatočnom štádiu zastaviť rozvíjajúce sa ochorenie. Podmienkou je, že náš jedálniček bude v priebehu celého roka bohatý na zeleninu, ovocie a jogurty, aby sme boli úplne zásobení vitamínmi, minerálnymi látkami a probiotikami.

„Si chorý? Uvarím ti čaj s citrónom.“

Nádcha, kašeľ, chrípka, zápal pľúc... to všetko a ešte viac má vraj v malíčku kúzelný čaj s citrónom. V čom ale spočíva táto kúzelná sila – v čaji, jeho teplote, či v tropicky žltom citróne?

Kombinácia väčšieho množstva tekutín, vitamínu C a flavonoidov z citrónu, tanínu z čaju, to všetko spolu napomáha pri liečbe vírusových i bakteriálnych ochorení. Dnes, keď môžeme kúpiť čerstvý zázvor, môžeme ho nastrúhaný pridať do čaju s citrónom a osladiť medom. Pokiaľ ide o horúčkovité ochorenie bakteriálneho pôvodu, nezbaví nás nutnosti užívania antibiotík, ale uľahčí napríklad vykašliavanie, celkovo zahreje a zlepší – aspoň na chvíľu – nepríjemné škriabanie v krku.

Tieto čaje si servírujte v zime
Prečítajte si tiež:

Tieto čaje si servírujte v zime

„Ak nebudeš jesť polievky, budeš mať zlatú žilu!“

Aj takto nás strašili učiteľky, keď sme v školskej jedálni nenápadne obchádzali misu s polievkou. Funguje konzumácia polievky ako prevencia zlatej žily?

Prevencia vzniku hemoroidov súvisí s prevenciou zápchy. Z tohoto možno mohol tento mýtus vzniknúť. Polievka je totiž zdrojom tekutín a vlákniny zo zeleniny, strukovín alebo obilnín, ktorých dostatočný a pravidelný príjem vo väčšine prípadov zabráni vzniku zápchy. Rovnako ale funguje aj zeleninový šalát alebo chilli con carne a dostatok tekutín v priebehu dňa. A v neposlednom rade jogurt alebo kefír na desiatu.

„Po kôstkovom ovocí nepi vodu, inak sa po...“

Každý človek už aspoň raz na vlastnej koži zažil laxatívne účinky ovocia. Dá sa ale na ich efekt spoľahnúť? Ak si chceme pomôcť pri zápche, je vhodné zapiť pol kila čerešní vlažnou vodou?

Nielen čerešne alebo slivky, ale akékoľvek ovocie v kombinácii s väčším množstvom tekutín môže spôsobiť problémy preháňavého charakteru. Záleží od množstva ovocia i množstva vypitej vody (problém vznikne aj vtedy, keď sa najskôr napijeme a potom zjeme ovocie). V teplom počasí je všetko o to horšie, že sa zrýchli proces kvasenia. Pri zápche toto riešenie rozhodne neodporúčame, pretože vyprázdňovanie je spojené s nepríjemnými bolesťami brucha.

„Nemôžeš zaspať? Daj si teplé mlieko s medom!“

Raz za čas sa aj najväčšiemu spáčovi stane, že ani po miliarde napočítaných ovečiek nie a nie zaspať. Vyrieši to teplé mlieko?

Mlieko je zdrojom aminokyseliny tryptofanu, ktorá má sedatívny efekt. Spolu s vápnikom, ktorý tiež obsahuje, tvoria dobrú kombináciu. Navyše mlieko v teplej úprave spolu s medom má určite aj psychologický efekt – navodí spomienky na bezstarostné detstvo, kedy sa o nás starali mamičky alebo babičky.

mlieko s medom na spanie

„Ak nemáš paralen, daj si „frťana“. Naozaj pomôže?“

„Panákom“ proti bolesti zubov, svalov, horúčke či začínajúcej chorobe – má alkohol skutočne podobné účinky ako lieky?

Alkohol má síce krátkodobý analgetický efekt, čo znamená, že bolesť budeme v danú chvíľu menej cítiť, ale zďaleka nemôže znížiť teplotu alebo zastaviť rozvoj choroby. Maximálne pomôže, aby sme zaspali a bolesť bola po prebudení menej výrazná. Alkohol však nemôže suplovať žiadne lieky, pri dlhodobom pití by, naopak, mohol znížiť výkonnosť imunitného systému.

„Nejedz koláč, keď je teplý, bude ťa bolieť brucho! Je to pravda“

Jeme teplú polievku, teplé mäso či zeleninu. Prečo by nás brucho malo bolieť práve z čerstvého koláča?

Ťažkosti môžu vzniknúť hlavne po zjedení väčšieho množstva sladkého pečiva obsahujúceho droždie (teda kysnuté pečivo), rovnako ako v prípade ovocia v horúčave, pôsobením kvasných procesov. Ostatné – nekysnuté druhy pečiva by mali byť menej problematické. U niektorých ľudí s poruchou funkcie pečene, žlčníka alebo pankreasu však môžu aj tieto potraviny spôsobovať nadúvanie spojené s bolesťami brucha.

„Nepi toľko kávy, budeš na nej závislý.“

Sú liečebne plné „kafoholikov“?

Káva rozhodne nevyvoláva klasickú závislosť, je skôr zvykom. Pokiaľ sa človek, ktorý pije kávu denne v množstve väčšom ako 2 šálky, rozhodne (alebo je nútený) prestať, môže mať pár dní bolesti hlavy. Tie však čoskoro skončia a žiadne klasické abstinenčné príznaky sa neprejavia.

„Chceš chudnúť? Pomôže zmenšiť porcie!“

Mnohé diéty odporúčajú jesť častejšie a v malých dávkach.

Ak skutočne potrebujeme schudnúť, je oveľa lepšie zmenšiť porcie skonzumovaného jedla, než sa snažiť vylúčiť obľúbené potraviny z jedálnička. Zmenšením porcií obmedzíme príjem kalórií (!pozor, nesmie byť však extrémne nízky, teda pod 1 000 kcal = 4 200 kJ denne) a váha pôjde dole. Aby sme boli schopní zmenšiť porcie, potrebujeme jesť častejšie, inak sa nám to nikdy nepodarí.

„Treba veľa piť. Najlepšie minerálky!“

Sú minerálne vody skutočne tá najideálnejšia voľba pre náš organizmus?

Potrebujeme piť viac ako 1,5 litra za deň, ale rozhodne by sme nemali piť viac než 5 litrov denne, ako to odporúčajú niektoré detoxikačné programy. Extrémnym „zriedením“ vnútorného prostredia môže u citlivých jedincov dôjsť až k edému (opuchu) mozgu s trvalými následkami.

 Ideálne je niečo medzi 1,5 – 3 litrami tekutín v závislosti od toho, koľko konzumujeme zeleniny, ovocia, prípadne kefírových nápojov. Minerálky môžu byť zdrojom vysokého množstva sodíka (čo môže pri dlhodobom pití spôsobovať opuchy alebo prispievať k vzniku vysokého krvného tlaku) alebo vápnika (to môže u niektorých ľudí spôsobiť vznik obličkových kameňov). Ideálna je obyčajná voda, v zime čaje akéhokoľvek druhu.

„Ak nechceš pribrať, vymeň biely cukor za diabetický.“

Nie je cukor ako cukor. Alebo?

Biely cukor rozhodne podporuje priberanie. Rovnako ako hnedý trstinový cukor alebo med či glukóza. Otázkou teda je, čo myslíme pod pojmom „diabetický cukor“. Ak je to fruktóza alebo sorbit, je to rovnaké ako s bielym repným cukrom – budeme tlstnúť. Ak máme na mysli aspartam, ktorý diabetici tiež používajú, podarí sa nám znížiť príjem energie a možno aj schudnúť. V súčasnej dobe je však zo zdravotného a chuťového hľadiska najlepšie sladidlo na báze sukralózy.

„Tmavé pečivo je zdravšie ako biele. Prečo?“

Tiež máte ten pocit, keď sa v potravinách rozhodujete, čím nakŕmite rodinu?

Celozrnné pečivo má síce rovnakú energetickú (kalorickú) hodnotu ako pečivo biele, ale má omnoho vyšší obsah vlákniny, viac vitamínov a minerálnych látok. Tiež má nižší glykemický index, čo znamená, že po jeho zjedení nebudeme tak skoro hladní, ako keby sme zjedli pečivo biele. Ak však chceme schudnúť, nemôžeme ani celozrnné pečivo konzumovať neobmedzene.

„Stopercentný džús je zdravý, ale...“

Čistá ovocná šťava znie zdravo, je to ale naozaj tak?

Stopercentný džús je zdrojom veľkého množstva vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Ale má aj relatívne vysokú energetickú hodnotu (aj keď nie je prisladený, obsahuje prírodný cukor z ovocia), takže pravidelné každodenné pitie džúsov môže po určitej dobe spôsobiť priberanie na váhe.

„Najkvalitnejší olej je olivový olej! Je to pravda?"

Stačí vymeniť slnečnicový olej za olivový a všetko bude OK?

Olivový olej je zo zdravotného hľadiska vhodnejší ako slnečnicový. Slnečnicový olej je totiž zdrojom prevažne omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré (ak nie sú vyvážené omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami) môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku nádorového bujnenia. Pokiaľ teda používame slnečnicový olej, mali by sme ho striedať s repkovým a často jesť tučnejšie morské ryby (oboje sú zdrojom omega-3), alebo prejsť na neutrálny olivový olej.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: