Zápalu ucha predídete správnym vysmrkaním nošteka!

Andrea Mániková | 28. február 2017
Zápalu ucha predídete správnym vysmrkaním nošteka!

Dieťa už niekoľko dní nechodí do škôlky, má zvýšenú teplotu, nádchu, zdurenú sliznicu, a hoci ochorenie pomaly odznieva, v noci celý dom prebudí silným plačom a sťažuje sa na bolesť uška.

Aj keď ste sa tešili, že nádche dáte čoskoro zbohom, ochorenie pokračuje, teraz však v podobe boľavého ucha. Prečo k tomu prišlo? A ako drobca zbaviť bolesti?

Čo spôsobuje zápal stredného ucha

Zápal stredného ucha (otitis media acuta) vzniká, keď sa dostanú infikované hlieny z nosa a nosovej dutiny do nosohltana cez sluchovú (Eustachovu) trubicu do bubienkovej dutiny, kde vyvolajú zápal.

Ak je sluchová trubica priechodná a neopuchne, pri  správnej technike smrkania, v prípade potreby i aplikácii obyčajných kvapiek do nosa zápal vymizne. Ak dieťa nevie smrkať, prípadne smrká nedostatočne, použite odsávačku hlienov, pretože hrozí opuch Eustachovej sliznice a infekcia sa môže rozbehnúť do podoby klasického hnisavého zápalu stredného ucha

Prečo vzniká zápal stredného ucha?

Zápal stredného ucha je vlastne komplikáciou hnisavej nádchy alebo zápalu prinosových dutín, či zápalu nosohltana, resp. infekcie horných dýchacích orgánov. Mnohokrát sa vyskytuje u detí, ktoré majú veľmi veľkú nosohltanovú mandľu, v ktorej sa nachádza ložisko infekcie, ale často vzniká aj pri nesprávnom smrkaní alebo poťahovaní soplíkov. 

Typické prejavy zápalu stredného ucha

  • zvýšená teplota, niekedy môže zápal stredného ucha sprevádzať až horúčka;
  • soplík;
  • bolesť hrdla (nemusí byť vždy prítomná);
  • bolesť ucha – malé dieťa, ktoré ešte nevie rozprávať, na bolesť ucha upozorní silným plačom, šúchaním hlavičky o podložku, odmietaním pitia alebo chytaním si uška;
  • zvracanie či hnačka;
  • výtok z ucha;
  • podráždenosť;
  • zhoršenie sluchu.

Zápal stredného ucha - zápal hýriaci farbami

Zápal stredného ucha majú na svedomí vírusy alebo baktérie, napr. Pneumococcus, Hemophilus influenze a i. Takmer v 80 % ho spôsobujú vírusy a zápal sa neprejaví hnisavým výtokom z uška, a preto nie je potrebné dieťa zaťažovať antibiotickou liečbou, ktorá aj tak na vírusy nezaberá.

Niekedy sa následne môže k pôvodne vírusovej infekcii pridružiť bakteriálna superinfekcia a dieťaťu sa sfarbia soplíky do žlta alebo zelena. Zmena sfarbenia hlienov teda už predpokladá prítomnosť patologických baktérií. 

Prečítajte si: Zápal stredného ucha

Provokujúce pneumokoky

Zápal stredného ucha prebieha v dvoch formách, prvou je nehnisavé štádium, tzv. katarálne, najčastejšie býva vírusového pôvodu, a druhou je hnisavé štádium, ktoré už vyžaduje prekrytie antibiotikami.

„V poslednom čase je jedným z najčastejších vyvolávateľov zápalu stredného ucha Streptococcus pneumoniae, všeobecne známy ako pneumokok, ktorý vyvoláva hnisavý zápal ucha, niekedy vyžadujúci hospitalizáciu na ORL oddelení, nakoľko je často rezistentný na bežné antibiotiká, preto liečba hnisavej stredoušnej infekcie vždy patrí do rúk otorinolaryngológa,“ upozorňuje MUDr. Alena Staníková, PhD., z ORL kliniky na bratislavských Kramároch.

Pneumokokové infekcie môžu vyvolať zápal, pri ktorom vznikajú granulácie na sliznici stredného ucha a vyžadujú inzerciu (vloženie) trubičky. Cez narezanú blanku bubienka lekár vloží trubičku na prevzdušnenie stredného ucha.

Pôsobením vzduchu v stredoušnej dutine môžu granulácie, ktoré zápal vyvolal, odznieť.  Vhodnou liečbou sa predchádza nielen rozmanitým komplikáciám, ktoré hnisavý zápal môžu sprevádzať, ale aj hospitalizácii, a v niektorých prípadoch i chirurgickej intervencii. 

Ktoré deti najčastejšie trápi boľavé uško?

Ide predovšetkým o deti, ktoré nevedia dobre smrkať (predškoláci), prípadne sa správne smrkať ešte nenaučili (dojčatá). Podľa štatistík zápaly stredného ucha však najčastejšie sprevádzajú deti v období škôlkarského veku.

Prečítajte si: Prečo sú škôlkari tak často chorí?

Súvisí to s tým, že na jednej strane je imunita dieťaťa stále vo vývoji a kolektív v materskej škole predurčuje k častejším infekciám horných dýchacích orgánov, na strane druhej, niekedy deti chodia do škôlky zahlienené (čím sú rizikom aj pre svojich spolužiakov), prípadne sa popri hre zabudnú vysmrkať a poťahujú hlieny dovnútra, tak prichádza buď k stagnácii hlienov v nose, alebo priamo k ich vťahovaniu do bubienkovej dutiny.

Overte si, či vie vaše dieťa správne smrkať

„Správne smrkanie je veľmi dôležité a rodičia takmer 90 % populácie malých detí nenaučili správne smrkať, alebo netrvajú na správnej technike,“ upozorňuje MUDr. Staníková. 

Naučiť dieťa správne sa vysmrkať je jedným z predpokladov, ako sa vyhnúť nežiaducim stredoušným infekciám, ktoré dieťa potrápia v podobe boľavého uška. Správna technika smrkania pozostáva z nádychu, zatlačení jednej nosovej dutiny, a pri silnejšom výdychu dieťa vysmrká celý hlienový obsah nosovej dierky.

Potom nasleduje druhý nádych, zatlačenie už vyčistenej nosovej dutiny a pri výdychu vyprázdni druhú (zahlienenú) nosovú dierku. 

Chybou je, ak rodič učí dieťa smrkať naraz z oboch dierok, dospelí by mali mať na pamäti, že dôležité je vyčistiť najprv jednu, až potom druhú nosovú dutinu! 

Správny postup pri odsávaní

Malým deťom a dojčatám, ktoré ešte nevedia smrkať, je nutné hlieny odsávať odsávačkou. „Často sa rodičia pri najmenších deťoch, ktoré majú soplíky, sťažujú, že nedokážu hlieny dobre poodsávať. Je to najmä vtedy, keď používajú odsávačku napojenú na vysávač, oliva sa pri podtlaku prisaje hneď na začiatku nosa k sliznici, a potom už rodič vôbec nepoodsáva zadnú časť nosovej dutiny.

Preto sú v tomto prípade vhodnejšie odsávačky s dvomi hadičkami, jednu hadičku rodič vloží hlbšie do nosa a až keď je hadička zavedená dovnútra nosovej dutiny, druhou hadičkou ústami urobí podtlak a zároveň zavedenú hadičku povyťahuje smerom von z nosa.

Opäť je chybou (ktorú rodičia často robia, možno z obavy aby dieťatku neublížili) krátke zavedenie hadičky z odsávačky – približne len 0,5 cm do nosa. Ak chcú dieťatku noštek správne vyčistiť, mali by ju zaviesť hlbšie, približne 5-8 cm po dolnej stene nosovej (pozn.: veľmi opatrne, ak to správne zavádzate, musí to ísť ľahko, nie nasilu)“ upozorňuje MUDr. Staníková.    

Čo robiť, ak je už noštek čistý

Pri liečbe zápalov je po vyčistení nosovej dutiny od hlienov potrebné aplikovať vazokonstrikčné kvapky, ktoré spôsobia odpuchnutie sliznice. V tomto prípade je potrebné vyhnúť sa kvapkám do nosa, ktoré sliznicu iba čistia (na báze morskej soli alebo fyziologického roztoku). Nesprávnym krokom je aj to, ak rodičia dieťaťu aplikujú antibiotické kvapky do nosa.

Lokálne pôsobiace antibiotikum totiž nespôsobí odpuchnutie sliznice, ktoré je však v tomto prípade veľmi žiaduce a  pri liečbe stredoušných zápalov potrebné. Kvapky majú pri správnej aplikácii zatiecť až do zadnej časti nosovej dutiny a do nosohltana, kde spôsobia odpuchnutie ústia sluchovej trubice.

Správna aplikácia kvapiek nielenže lieči stredoušné zápaly, ale aj preventívne pomáha pred vznikom zaľahnutého ucha. 

Prečítajte si: Zaľahnuté uško alias tubotympanický katar

Ako správne nakvapkať kvapky do nosa

„Opäť je potrebné, aby rodičia zvládli techniku aplikácie kvapiek, ktorá je bohužiaľ mnohými rodičmi nedostatočne zvládnutá. Dieťa by malo ležať v horizontálnej polohe, ak sedí, malo by mať zaklonenú hlavu a hlboko do špičky nosa je potrebné nakvapkať mu 5 až 6 kvapiek, teda nos poriadne „rozkvapkať“.

Dieťa by po aplikácii kvapiek malo zostať aspoň minútu ležať, potom dôkladne vysmrkať najprv jednu, potom druhú nosovú dierku. Keď opuch naďalej pretrváva, tak znova dokvapkať. Cieľom účinku kvapiek je spriechodniť nos a docieliť odpuchnutie nosovej sliznice – to je správna aplikácia kvapiek,“ radí otorinolaryngologička. 

Kvapkať do špičky, nie na dno nosovej dutiny

Ak rodič nakvapká dieťaťu na dno nosovej dutiny, kvapky rýchlo zbehnú po dne nosovej dutiny priamo do dutiny ústnej, dieťa následne urobí degustáciu kvapiek, ktoré sú preňho odporne horké a situáciu vyhodnotí nasledovne:

„Fuj, nielenže sú hnusné, ale ani mi nepomáhajú!“ – a to len preto, že zápalom zdurená sliznica nosa dieťaťu vôbec neodpuchla a  po nakvapkaní neprichádza k zlepšenému dýchaniu. Ak sa dieťaťu po aplikácii kvapiek neuľaví a nemá vypestovaný návyk na kvapky do nosa, zvyčajne ide o nesprávnu kvapkaciu techniku a je potrebné ju prehodnotiť. 

„Správna technika pri aplikácii kvapiek je podľa mňa najdôležitejšia pri všetkých infekciách horných dýchacích orgánov spojených s hlienmi či soplíkmi,“ upozorňuje lekárka.

Keď sa zápal ucha opakuje

Recidivujúci alebo opakujúci sa zápal ucha trápi najmä skupinu detí, ktoré majú zníženú imunitu, ale aj tie, ktoré majú nosohltanovú mandľu ako zdroj ložiska infekcie. Nosohltanová mandľa nemusí byť zväčšená, stačí, ak je neustálym zdrojom infekcie. 

Prečítajte si: Ak imunita štrajkuje...

Komplikácie zápalu stredného ucha

Typickou komplikáciou zápalu ucha je hnis, ktorý ak sa dostane do centrálneho nervového systému, môže spôsobiť až zápal mozgových blán, absces mozgu alebo napadnúť časť, ktorou prechádza tvárový nerv a spôsobiť jeho ochrnutie.

Zápal sa môže rozšíriť i na stenu veľkej mozgovej cievy (sinus sigmoideus) a vyprovokovať jej zápal s následnými komplikáciami. Tieto komplikácie sa radia medzi ťažké a väčšinou sú spojené s pozitívnym neurologickým nálezom.

Komplikáciou býva aj zápal bradavicového útvaru za uchom, tzv. procesus mastoideus, ktorý sa prejavuje ako mastoitída. Všetky uvedené komplikácie vyžadujú hospitalizáciu, v niektorých prípadoch aj na JIS-ke, chirurgickú intervenciu a takmer určite kombináciu dvoch antibiotík.

Ako poskytnúť dieťatku prvú pomoc pri prepuknutí bolesti ucha

  • Bolesť ucha sa najčastejšie prejaví náhle, v noci, napriek tomu zvyčajne nemusíte utekať na pohotovosť. Prečo sa bolesť ucha prejavuje najmä počas nočných hodín, na to medicína dodnes nepozná presnú odpoveď.

Väčšina prípadov pri poskytnutí prvej pomoci, ku ktorej patrí predovšetkým úľava od bolesti, vydrží do rannej návštevy pediatra či ORL lekára. Dôležitý je čas, potrebný na to, aby ochorenie „vyzrelo“, až potom môže lekár spoľahlivo stanoviť diagnózu a navrhnúť liečebný postup.

Ak rodičia ihneď utekajú s dieťaťom na pohotovosť, 2-3 hodiny po prepuknutí bolesti, lekár otoskopicky zistí iba minimálny ušný nález. Rodičia preto môžu rôzne vnímať situáciu, keď im lekár v noci na pohotovosti povie, že nález u dieťaťa je iba minimálny (začínajúci zápal ešte nie je vidieť), v porovnaní s názorom pediatra, ktorý dieťa vyšetruje o niekoľko hodín.

Keď je zápal rozvinutý, lekár môže spoľahlivo odhaliť rozbehnutú otitídu a naordinovať liečbu. Zápal stredného ucha môže diagnostikovať i liečiť pediater, v závislosti od vybavenia jeho ambulancie otoskopom (prístroj na vyšetrenie ucha). Dnes je tendenciou pediatrov, ktorí majú otoskop, zápaly stredného ucha aj liečiť. 

  • Ďalším krokom je dieťatku vysmrkať nos, aplikovať kvapky do nosa, podať liek proti bolesti, prípadne nakvapkať do uška Burow-alkohol, ktorý bolesť utlmí.
  • Ak nie je bolesť uška sprevádzaná vysokou teplotou, alebo hnisavým výtokom z ucha, zvyčajne stav nie je natoľko akútny, aby vyžadoval okamžité podanie antibiotík. Pokiaľ však ide o hnisavý zápal stredného ucha, liečbu je žiaduce zveriť do rúk špecialistu – otorinolaryngológa.  

Virózy prinášajú aj zápal blanky bubienka

Zapálená blanka bubienka, tzv. miringitída, je charakteristická rastom malých pľuzgierikov na povrchovej vrstve blanky bubienka. Zápal býva vyvolaný vírusom, potvrdzuje virózu a má rovnaké príznaky a prejavy ako zápal stredného ucha.

Vírusy, napr. rhinovírusy, sú často zodpovedné za vznik bulóznej miringitídy. Pľuzgieriky na blanke bubienka rastú dovtedy, kým neprasknú a nevytečie z nich číra slamovožltá tekutina. Praskanie pľuzgierikov je sprevádzané silnou bolesťou ucha, ktorá rýchlo po ich prasknutí odznieva.

Ak pri vyšetrení lekár nájde na blanke bubienka prítomný pľuzgierik, vrchnú vrstvu pľuzgierika prepichne a malému pacientovi sa výrazne uľaví. Hoci je výkon mierne bolestivý, drobcovi prinesie okamžitú úľavu a kým príde malý pacient domov, spravidla zabudne, že ho uško bolelo. 

Miringitída sa spravidla najviac vyskytuje v obdobiach, kedy je všeobecne medzi populáciou viac ako inokedy rozšírená viróza. 

Lepšie sa chorobe raz vyhnúť ako s ňou trikrát bojovať!

Nepríjemné komplikácie sú často spôsobené podcenením nenápadných infekcií, najmä počas chrípkovej sezóny. Avšak pravdepodobne až okolo 80 % infekcií a teplôt nebýva spôsobených priamo chrípkovým vírusom, ale inými vírusmi, či baktériami.

Preto je rozumné posilniť imunitný systém detí a celej rodiny

Prečítajte si: Mami, bolí ma uško

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: