Výživa dieťaťa: Dieťa je ako malý dospelý?

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD. | 23. marec 2022
Výživa dieťaťa

Z pohľadu výživy musíme zohľadňovať, že schopnosť dieťaťa konzumovať, rozložiť, tráviť, vstrebávať jednotlivé živiny prichádza postupne.

Dnes už jednoznačne vieme, že detský organizmus má svoje špecifiká a rozhodne preň neplatí to, čo pre dospelého.

Dieťa sa rodí ako nezrelý jedinec, najmä vzhľadom k tráviacemu traktu, nervovému a imunitnému systému. Tieto systémy dokonca vzájomne veľmi úzko súvisia a sú prepojené aj s kolonizáciou a postupným osídľovaním čreva črevným mikrobiómom.

Schopnosť dieťaťa konzumovať a tráviť jednotlivé zložky prichádza postupne

Zrenie jednotlivých sústav primárne ovplyvňuje dojčenie a látky prítomné v materskom mlieku, z hľadiska mikrobiómu najmä materské oligosacharidy. Z pohľadu výživy teda musíme zohľadňovať, že schopnosť dieťaťa konzumovať, rozložiť, tráviť, vstrebávať jednotlivé živiny prichádza postupne. Rovnako tak je to aj s imunitným systémom, ktorý sa vyvíja až do 12. roku života dieťaťa.

Mozog a centrálna nervová sústava sa vyvíja taktiež postupne, nielen vzhľadom k štruktúre, tkanivám a nervovým prepojeniam, ale aj vzhľadom k schopnosti dieťaťa reagovať, vyhodnocovať situácie a učiť sa plne rozumieť štruktúre nášho sveta. Z hľadiska nezrelosti detí zavádzame stravu dospelých len opatrne a aj v závislosti od toho, aká je.

Pri zavádzaní stravy dospelých u detí sa riadime všeobecne odporúčanými tabuľkami zavádzania a sledovaním dieťaťa, jeho reakciami. Dieťa NIE JE malý dospelý.

Preferovanie iba potravín, ktoré dieťa zaručene zje

Ak je dieťa ponechané samo na seba, pri dostatočnej ponuke jedla a bez nátlaku zvonku, zje koľko potrebuje a v čase, keď je hladné. Ak budeme rešpektovať jeho potreby a podporovať ich, sme na najlepšej ceste k zachovaniu intuitívneho či vedomého jedenia. Regulácia príjmu energie je sprostredkovaná stravovacími zvyklosťami riadenými z centra mozgu v hypotalame. 

Zdravé dieťa sa jednoducho nebude prejedať, pretože má vyvinutú prirodzenú reguláciu príjmu potravy a výdaja energie. Akonáhle toto nastavenie oslabíme prílišným tlakom, dieťa stratí schopnosť vnímať svoje vlastné potreby. Podstatné je, aby malo vždy k dispozícii kvalitné potraviny a jedlá primerané veku ideálne v domácej príprave. Prehnaná starostlivosť a prílišné sledovanie každého sústa, ktoré mizne v malej pusinke, tiež môže byť na škodu veci. 

Čo by výživa obsahovať nemala, už vyplýva z napísaného: priemyselne spracované rastlinné produkty, dopekané pečivo zo zmrazených produktov, sladké pečivo, sladkosti, sušienky, slané pochutiny (čipsy, slané oriešky, tyčinky), sladené mliečne produkty, sladené nápoje, tavené a roztierateľné syry, údeniny a mäsové výrobky, paštéty, tučné mäso, hotové zmrazené či konzervované jedlá, tzv. „junk food“ – teda rôzne rýchleho občerstvenia, hranolčeky, hamburgery, polotovary a instantné jedlá. 

Strava malých detí  by mala byť komplexná a zohľadňovať aj prirodzené preferencie potravín. Snažíme sa však vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: