Vonku mrzne: Ochráni vás funkčné oblečenie?

Redakcia | 18. január 2021
Zimné oblečenie funkčné

Ideálne je oblečenie, v ktorom dieťaťu nie je zima, ale ani sa nepotí.

Je vzdušné a pohodlné, aby sa drobec mohol dobre hýbať, a také, ktoré ho netlačí a neomína.

Konkrétne ide o:

  • nepremokavé topánky – ideálne sú vysoké čižmy alebo gamaše (špeciálne návleky na predkolenie),
  • nepremokavé oblečenie vhodné do snehu, najlepší je overal,
  • pod oblečenie termobielizeň – tričko a  spodky – to dieťa udrží počas zábavy v teple a v suchu,
  • rolák alebo sveter,
  • lyžiarsku prilbu a pod ňu namiesto čiapky tzv. kuklu,
  • chrániče na kolená a lakte,
  • rukavice,
  • lyžiarske okuliare,
  • šatku alebo šál.

Ale aj dospeláci by sa mali teplo obliecť. Viete o tom, že zimná bunda, najmä ak sa v nej ide športovať, nemusí byť vôbec hrubá, práve naopak?

Hurá na sánky!
Prečítajte si tiež:

Hurá na sánky!

Neexistuje zlé počasie

V Škandinávii zľudovelo príslovie, ktoré hovorí, že neexistuje zlé počasie, existuje len nevhodné oblečenie. S tým skutočne možno súhlasiť. Na trhu je dnes množstvo outdoorových odevov a doplnkov, a je dôležité poznať „ako fungujú“ a tým zvážiť a určiť ich vhodnosť použitia na konkrétnu športovú aktivitu.

Aj keď je vonku teplota pod nulou, za určitých okolností vôbec neplatí, že si treba obliecť to najteplejšie, čo je k dispozícii. Pokiaľ uvažujeme nad tým, že sa v oblečení chceme aktívne hýbať, odev nemusí byť hrubý, lebo pri pohybe telo vytvára dostatok tepla na zahriatie. To, čo by mal odev „zvládnuť“ je vedieť si toto teplo udržať a regulovať, aby nedošlo k prehriatiu a následnému spoteniu, v horšom prípade k prechladnutiu.

Dôležitá je izolačná vrstva

Na udržanie tepla slúži tzv. izolačná vrstva, u zateplených búnd ide väčšinou o polyesterovú netkanú textíliu, tzv. rúno. Rúno, ktoré vyzerá ako zhluk chaoticky usporiadaných vlákien a nie je izolantom ako takým, v priestoroch medzi vláknami sa držia molekuly vzduchu, ktoré sú skutočným izolantom.

Ak je rúno navlhnuté, jeho objem sa zníži, pretože vlhké vlákna sú ťažšie. Keďže je medzi vláknami menej priestoru, je tam aj menej vzduchu a teda izolačná schopnosť je nižšia ako pri rúne suchom. Preto treba dbať na to, aby sa do rúna nedostala vlhkosť, a to jednak z vonkajšieho prostredia, ale aj z vnútorného, smerom od tela.

Využívate vetracie otvory na bundách?

Na reguláciu tepla nie je vhodné si bundu rozopnúť, pretože chladu vystavujeme hrudník, kde sa vo zvýšenej miere človek nepotí, navyše je to veľmi citlivé miesto, môžeme ľahko prechladnúť. Na toto slúžia tzv. vetracie otvory, spravidla sa otvor ovláda zipsom, takže je možné veľmi ľahko regulovať intenzitu odvetrávania. Na bundách bývajú umiestnené v podpaží, prípadne na boku trupu alebo v hornej časti rukávov, u nohavíc sú z vonkajšej alebo vnútornej strany stehien.

Potrebná je aj ochrana pred preniknutím vlhkosti z vonkajšieho prostredia. Pokiaľ ide o sánkovanie, to je aktivita, kde oblečenie prichádza do priameho kontaktu so snehom a to za použitia dosť silného tlaku (váhy vlastného tela) na materiál – sedenie alebo ležanie na vrstve snehu. 

Aby oblečenie nepremoklo, je dôležité aby malo kvalitnú nepremokavú úpravu, ideálne tzv. membránu, ktorá býva laminovaná z vnútornej strany tkaniny a okrem toho, že zabezpečí vysokú odolnosť tkaniny voči prepusteniu molekúl vody, dokáže aj „dýchať“.

zimné funkčné oblečenie

Ako membrána funguje?

Membrána má mikroskopické otvory, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby prepúšťali molekuly vzduchu, ale dostatočne malé na to, aby neprepustili molekuly vody. Membrány sa vyrábajú z rôznych materiálov, k tým cenovo dostupnejším patria polyesterové a polyuretánové membrány, ktoré však nemajú až takú životnosť a efektivitu ako membrány polytetrafluóretylénové, tzv. teflon.

Samotná vodeodolnosť látky však nestačí. V odeve sú švy, cez ktoré sa vlhkosť môže ľahko dostať dnu, hlavne na nohaviciach, v ktorých si sadáme do snehu môže byť tento problém veľmi nepríjemný.

Preto kvalitní výrobcovia športových odevov upravujú švy tzv. podlepením, čím sa dosiahne plná vodeodolnosť švov.

S bábätkom v zime
Prečítajte si tiež:

S bábätkom v zime

Tip MAMA a ja
Zimné slniečko je zradné a svieti, i keď ho takmer nevidíte. Nezabudnite preto na horách natierať svojim potomkom tvár i pery špeciálnymi ochrannými prípravkami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: