Konečne nasnežilo: Hurá na sánky!

Redakcia | 3. január 2019
sánky, sane, sánkovať, boby, sneh

Niet nad zdravý pobyt na čerstvom vzduchu! Pre deti je tou najlepšou zimnou zábavou sánkovanie a bobovanie. Sánkovanie v snehom zaviatej krajine je zábavná a zdraviu prospešná aktivita za nízku cenu.

Odkedy na sánky?

Sánkovať sa dá už s dieťaťom od jedného roka. Ale pozor! Príliš vysoké tempo môže takéto malé dieťa vyľakať a zvyšuje sa tým riziko zranenia. Nikdy nenechávajte dieťa na sánkach samo! Primerane veku dieťaťa sa spolu s ním spúšťajte z mierneho kopca, ktorý nemá zákruty ani prehĺbenia. Dajte pozor i na to, aby drobec nebol na sánkach dlhšie ako dve hodiny.

Hneď ako sa dieťa stáva školákom, je čas naučiť ho sánkovať sa samého. Keď pôjdete spolu s dieťaťom na kopec alebo sánkarskú dráhu, mali by ste prvé jazdy absolvovať spolu s ním. Tak môžete rozpoznať nebezpečné miesta a dieťa na ne primerane pripraviť.

História sánkovania

Pôvod saní nachádzame u severoamerických indiánov. Sánky sa používali ako prostriedok na prevoz nákladu v zimných mesiacoch. Ich výzor a spôsob výroby však nemožno porovnávať s modernými sánkami, lebo s rovnými, až do dvoch metrov dlhými doskami boli oveľa väčšie. Drevené časti boli spájané zvieracími šľachami. V 16. a 17. storočí sa objavuje sánkovanie aj v strednej Európe.

Aj v našich regiónoch sa spočiatku používali sane ako pracovný nástroj a až neskôr sa začali používať ako športové a zábavné náčinie. Dôkazom sú mnohé obrazy, ktoré znázorňujú celé rodiny brázdiace na saniach krajinu, zamrznuté rieky a kanále. Radosť z jazdy na saniach po svahu časom viedla k tomu, že pôvodné, tradičné drevené sane nahradili novšie, modernejšie.

Dnes síce ešte nájdeme ľudí, ktorí nedajú dopustiť na drevené sánky zo svojho detstva, doba však pokročila aj v tejto oblasti a na trhu je našťastie mnoho výrobkov, ktoré povýšili sánkovanie na vyššiu úroveň z hľadiska kvality jazdy a pôžitku z nej, ako aj po stránke estetiky – dizajnu a hlavne bezpečnosti.

sánky, sánkovanie, zimné športy

Aké sánky ponúka trh?

Ak nemáte z detstva odložené staré dobré drevené sánky, potom musíte siahnuť do vrecka a zabezpečiť deťom sánky nové.

Na výber máte niekoľko druhov:

Medzi materiálovo najdrahšie patria drevené sánky. Drevené sane sa vyrábajú v tradičnom i modernom štýle. Vzájomne sa líšia najmä úpravou svojej prednej časti (t. j. riadidiel) a dĺžkou sedadla.
Obľúbené sú aj kovové sánky, najmä vďaka svojej nižšej cene. Pri ich kúpe ale treba vziať do úvahy, že kovové sane majú oproti dreveným oveľa nižšiu životnosť, lebo ľahšie podliehajú zubu času. Taktiež ich sanice bývajú užšie, teda aj ich stabilita je v porovnaní s drevenými saňami menšia.

V neposlednom rade sa dnes vo veľkom vyrábajú plastové sane. Tie patria medzi najlacnejší tovar tohto druhu a sú pomerne stabilné. Ich životnosť je dlhodobá, avšak oproti dreveným saniam sú náchylnejšie na mechanické poškodenie.

TIP: Pokiaľ nechcete deťom kúpiť klasické sánky, ale boby (sú väčšinou z plastu – tzv. pekáče, lopaty a pod.), mali by byť opatrené brzdami. Je potrebné si uvedomiť, že plastové boby sa na namrznutom snehu pri jazde z kopca, ak nemajú brzdy, stávajú neriadenou strelou. Takže obyčajné „pekáče či lopaty“ možno použiť len na miernom kopčeku.

Zima na horách s dojčaťom
Prečítajte si tiež:

Zima na horách s dojčaťom

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: