TIPY na veľkonočné tvorenie s našimi najmenšími

Veronika Kmetóny Gazdová | 6. apríl 2023
Veľkonočné tvorenie
foto: archív autorky

Okrem krásnych handmade výrobkov tieto aktivity cibria detskú pozornosť a sústredenie, trénujú ich trpezlivosť a v neposlednom rade rozvíjajú jemnú motoriku.

Veľká noc je okrem tradičných zvykov a osláv spojená aj s vlastnoručnými ozdobami a rôznymi výrobkami. Zdobenie kraslíc farbami, bavlnkami, výstrižkami farebných papierikov a pod., patrí asi k najobľúbenejším a najčastejším aktivitám, ktoré zvykneme každoročne pred týmito sviatkami s našimi ratolesťami robiť. 

Ale nie je to len o tom zužitkovať škrupinový obal z vyfúknutých vajíčok. Existuje množstvo nápadov, ako využiť tento jarný čas na kreatívne tvorenie s našimi deťmi. Okrem krásnych handmade výrobkov tieto aktivity cibria detskú pozornosť a sústredenie, trénujú ich trpezlivosť a v neposlednom rade rozvíjajú jemnú motoriku. 

Veľkonočné tvorenie

Nechajte sa preto inšpirovať nápadmi na tvorenie s pridanou hodnotou. 

Jemná motorika a tvorenie

Vedeli ste, že pri každom zdokonalení pohybu celého tela bábätka dochádza taktiež k postupnému zdokonaľovaniu jeho jemnej motoriky? Priama súvislosť je napr. aj medzi takou obratnosťou ruky a následnou obratnosťou jazyka, rečových svalov a s nimi súvisiacou rečou.  Obe tieto funkcie sú totiž riadené dominantnou hemisférou mozgu, ktorá dozrieva postupne. Preto aj také veľkonočné tvorenie môže byť niečím, čo podporí rozvoj dieťatka. 

V prípade menších detí je z pohľadu jemnej motoriky veľmi dôležité obdobie vývoja úchopu ruky. Ruka ako taká je najskôr u novorodenca zovretá v päsť. Tá sa postupne v období 2 – 3 mesiacov otvára do dlane. Neskôr prichádza na rad úchop, ktorý sa najskôr prejaví okolo 4 mesiacov veku dieťaťa chytaním po hračke. Okolo 8. mesiaca sa objavuje dôležitý tzv. trojprstový úchop – palec stojí oproti pokrčenému malíčku a prstenníku. Nasleduje úchop hračky či predmetu medzi palec a prsty a pred oslavou 1. narodenín sa objavuje najskôr pinzetový (natiahnutý palček oproti natiahnutému ukazováku) a následne kliešťový úchop, keď dieťa dokáže vziať malú guľôčku medzi špičku ohnutého palca a ohnutého ukazováka. 

Veľkonočné VINŠE pre deti
Prečítajte si tiež:

Veľkonočné VINŠE pre deti

Úchop ruky a veľkonočná ovečka

Preto taká veľkonočná ovečka, ktorú si vytvoríme z krabičky, na vrch ktorej prilepíme výkres, vyďobeme dierky a dieťaťu ponecháme možnosť vypĺňať ich vatovými štetôčkami, môže byť mimoriadne zábavnou, pre dieťa zaujímavou a podpornou aktivitou, ktorá navyše prispieva k rozvoju a zdokonaľovaniu práve úchopových pohybov a cvikov. Navyše, všetky veľkonočné motívy, ktoré dieťa dokáže vytvoriť či dozdobiť pomocou malých papierikov, kamienkov, kvetiniek či drobných, čerstvo nazbieraných jarných lístkov, ktoré musí malinkými prštekmi chytiť a správne zakomponovať do ozdôb, majú nielen estetický prínos v podobe krásnych dekorácií, ale to všetko napomáha rozvoju spomínaného úchopu. 

Veľkonočné tvorenie

Zapojme predškolákov do prípravy veľkonočných ozdôb

Obdobie v škôlkach je spojené aj s kreatívnymi činnosťami, no doma to môže byť rovnako zábava. Na trénovanie úchopu dieťaťa môžeme využiť aj tvorbu doma. V prípade našich malých-veľkých škôlkarov a predškolákov im dávame dobrý základ pre ich prvé písanie, keď zasadnú do školských lavíc. Správne pohyby prstov, zápästia a celej ruky v ramene zaručia dieťaťu nielen pekné a plynulé ťahy na výkresoch, ale neskôr aj krasopisné úlohy. 

Obkresľovanie a uvoľňovanie ruky

Je dobré, ak začíname s dieťaťom robiť prvé machule a čiary na veľkom papieri, aby sme tým zároveň uvoľňovali jeho rameno. Ťahy celou rukou zabezpečia ľahkosť v držaní pera či farbičky a následne aj ľahkého kreslenia dieťaťa na papier.

Naznačte si preto na veľký výkres niekoľko veľkonočných motívov a nechajte deti čmárať po nich, ako ich kreatívna dušička vedie. Na prvý pohľad tieto haky-baky nebudú vyzerať ako umelecký výtvor, no vystrihnutím každého z predkreslených tvarov získame krásne a súmerné ozdoby, ktoré si môžeme navešať na zlatý dážď či bahniatka vo váze alebo len tak pozapichovať k jarným kvitnúcim a voňavým cibuľkám na naše parapety. 

Že máte málo jarných farieb v obývačke a hodil by sa vám nejaký obraz evokujúci prebúdzajúce sa žlté slniečko či rozkvitajúcu zelenú prírodu? Dajte takéto dielo vyrobiť dcérke či synovi. Na biely výkres si urobte temperovými farbami bodky rôznych veľkostí takých farieb, do akých chcete ladiť výzdobu a váš budúci umelecký doplnok. Opatrne výkres vložte do priesvitného obalu, zalepte otvor priesvitnou lepiacou páskou a nechajte vašu ratolesť tieto bodky stláčať, rozmazávať, ťahať ich rôznymi smermi. Okrem toho, že dieťa zostane čisté, má o zábavu postarané a keď toto dielko dáte do rámu, máte krásny jarný umelecký doplnok na poličku knižnice. 

Maľujeme, ozdobujeme, tvoríme

Nápadov a návodov, ako kreatívne využiť predveľkonočný čas, je množstvo. Vždy majme ale na mysli, ako takými aktivitami vieme podporiť naše deti, využiť to, čo máme doma a mať z toho navyše výtvor pre potešenie oka i srdca. Prebehnite očami po kuchynskej linke – vezmite si obyčajné mikroténové vrecúško a na spoji jeho konca spravte uzlík. Sáčok pretočte, aby bol uzlík schovaný vo vnútri a nechajte dieťa fúknuť dovnútra vzduch, ktorý uzavriete ako balónik tenisovej loptičky druhým uzlíkom. Opačnú stranu potrite farbami a nechajte dieťa odtláčať tento balónik na papier. Vzniknú krásne odtlačky v tvare kvetov, ktoré dieťa môže dozdobiť ťahaním stoniek a dokreslením lístkov, prípadne vatovými tyčinkami dotvoriť farebné stredy kvetov.

Veľkonočné tvorenie

Veľkonoční zajačikovia z roliek toaletného papiera, kuriatka z papierových desiatových vreciek, lepené pohľadnice a pozdravy, prírodné vence či girlandy, rozmanité kraslice ozdobené z rôznych materiálov či farieb od vodoviek, temperiek, pasteliek, či dokonca laku na nechty – ten môžete dieťaťu naliať do pohára s vodou a dieťa vajíčko opatrne na špilke do tohto farebného „kokteilu“ namáča. Vzniknú dúhové nepravidelné zafarbenia, ktoré z každej kraslice urobia originálne výtvory... 

Nebojte sa piecť s deťmi

Kreativita na Veľkú noc sa nemusí viazať len k výzdobe. Deti môžeme zapojiť aj do pečenia a tomu dať tiež nádych prichádzajúcej jari a veľkonočných motívov. Ak nemáme poruke formičky priamo s tvarom zajačikov či kuriatok, postačí nám osvedčený recept na obľúbené, univerzálne mafiny. Pri ich príprave stačí naplniť cestom formu do polovice, vložiť kúpené čokoládové plnené vajíčko a zaliať zvyškom cesta. Ak takýto mafin navyše spolu s dieťaťom ozdobíme zelenou zdobiacou cukrárenskou „ryžou“ či zelenou polevou a navrch poukladáme spoločne (ak zvýšia ) čokoládové farebné vajíčka, pestrá veľkonočná tematika sa bude vynímať aj na servírovacích tanieroch. 

A hlavne nezabudnite: „Chváľte, chváľte, chváľte!“ Príde čas, keď si túto výzdobu budeme vyrábať samy,  lebo naše deti budú mať už iné „zábavky“. Preto si to nezabudnite užiť!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: