Náš veľkonočný TIP: Ovečka z kysnutého cesta

Dagmar Balúchová | 15. apríl 2022
Veľkonočná ovečka

Veľmi efektný koláčik. Deti zaujme nielen jeho príprava, ale aj výsledný efekt.

VEĽKONOČNÁ OVEČKA

Na cesto potrebujete: 

  • 2 žĺtky
  • 100 g kryštálový cukor
  • 500 g hladká múka
  • 250 ml vlažné mlieko
  • 30 g rozpusteného masla
  • 30 g rozpustenej Hery
  • 1 instantné droždie

Plnka:

  • cukor
  • vlažné mlieko
  • mletý mak alebo môžete slimáky naplniť škoricovým cukrom (vtedy už mlieko a cukor nepotrebujete)

Postup:
Múku premiešajte s cukrom a droždím, pridajte žĺtky a mlieko s rozpusteným tukom. Vypracujte cesto, pomúčte a prikryté odložte na teplé miesto. Nechajte kysnúť 1 – 1,5 hodiny. Pripravte si makovú náplň z mletého maku, cukru, vlažného mlieka a prípadne aj z  namletých piškót, ak by bola plnka veľmi riedka. 

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti (pomer zhruba 1/3 a 2/3). Väčšiu časť rozvaľkajte na doske na obdĺžnik, ktorý potrite rozpusteným maslom a makovou náplňou. Zaviňte a nožom  nakrájajte asi 2 cm široké kolieska (slimáky), ktoré potrite rozšľahaným žĺtkom a rozložte na plech, na ktorom je papier na pečenie (ako telo ovečky). Nechajte medzi nimi asi 1 cm širokú medzeru, pri pečení zväčšia svoj objem. 

Zo zvyšného cesta vyformujte hlavu, nožičky a chvostík ovečky, tiež potrite žĺtkom a priložte ich k telu ovečky. Podľa ľubovôle dozdobte očká, nos ap., deti vám v tom určite rady pomôžu. Cesto nedávajte až k okrajom plechu, pretože pred pečením ho môžete ešte nechať aspoň 20 minút dokysnúť, čím následne zväčší svoj objem. Pečte pri teplote cca 180 °C do zlatohneda.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: