Náš veľkonočný TIP: Ovečka z kysnutého cesta
Veľmi efektný koláčik. Deti zaujme nielen jeho príprava, ale aj výsledný efekt.
VEĽKONOČNÁ OVEČKA
Na cesto potrebujete:
- 2 žĺtky
- 100 g kryštálový cukor
- 500 g hladká múka
- 250 ml vlažné mlieko
- 30 g rozpusteného masla
- 30 g rozpustenej Hery
- 1 instantné droždie
Plnka:
- cukor
- vlažné mlieko
- mletý mak alebo môžete slimáky naplniť škoricovým cukrom (vtedy už mlieko a cukor nepotrebujete)
SLADKÝ TIP: Čokoládovo-ovsené rezy
Postup:
Múku premiešajte s cukrom a droždím, pridajte žĺtky a mlieko s rozpusteným tukom. Vypracujte cesto, pomúčte a prikryté odložte na teplé miesto. Nechajte kysnúť 1 – 1,5 hodiny. Pripravte si makovú náplň z mletého maku, cukru, vlažného mlieka a prípadne aj z namletých piškót, ak by bola plnka veľmi riedka.
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti (pomer zhruba 1/3 a 2/3). Väčšiu časť rozvaľkajte na doske na obdĺžnik, ktorý potrite rozpusteným maslom a makovou náplňou. Zaviňte a nožom nakrájajte asi 2 cm široké kolieska (slimáky), ktoré potrite rozšľahaným žĺtkom a rozložte na plech, na ktorom je papier na pečenie (ako telo ovečky). Nechajte medzi nimi asi 1 cm širokú medzeru, pri pečení zväčšia svoj objem.
Zo zvyšného cesta vyformujte hlavu, nožičky a chvostík ovečky, tiež potrite žĺtkom a priložte ich k telu ovečky. Podľa ľubovôle dozdobte očká, nos ap., deti vám v tom určite rady pomôžu. Cesto nedávajte až k okrajom plechu, pretože pred pečením ho môžete ešte nechať aspoň 20 minút dokysnúť, čím následne zväčší svoj objem. Pečte pri teplote cca 180 °C do zlatohneda.