Rastlinné olejčeky: KOLIKA či EKZÉM, ako ich používať u detí?

Mgr. Ľuba Lapšanská | 23. január 2020
Rastlinné olejčeky: KOLIKA či EKZÉM, ako ich používať u detí?

Aké rastlinné olejčeky sú vhodné pre deti? Čo použiť, a čo nie?

Mamičky často už počas tehotenstva nakupujú pre svoje bábätká množstvo voňavých vecičiek, krémiky, mydielka, šampóniky či peny do kúpeľa. Po príchode domov z pôrodnice si prinesú ďalšie voňavé prekvapenia v sponzorskom balíčku.

Aké olejčeky sú vhodné pre bábätká?

Radí laktačná poradkyňa a dula, Ľuba Lapšanská. 

Ľuba LapšanskáNajväčším voňavým zázrakom je však bábätko. Neveríte? Skúste. Spomeňte si, aké je úžasné vstúpiť do bytu alebo domu, kde majú malé dojča. Alebo keď sa stretnete s čerstvou mamičkou. Celé vás to pohltí. Ten bábätkovský parfum. 

Pre tie mamky, ktoré si chcú práve túto vôňu zachovať, ktoré túžia po tom, aby ich domov voňal bábätkom a pre tie, ktoré viac inklinujú k prírodnému životnému štýlu ako k exkluzívnej kozmetike, máme pár tipov. 

Podľa čoho vyberať rastlinné olejčeky?

Keď sa do problematiky ponoríte hlbšie, zistíte, že veľmi ťažko. Všetky sú úžasné, čisté, liečivé...

Rastlinné, a ešte lepšie za studena lisované, bez pridania akýchkoľvek konzervantov sú najprirodzenejšou  cestou starostlivosti o detské telíčko. Vynikajúco a bez zbytkov sa vstrebávajú, sú veľmi kvalitné a pre telo hodnotné. A ak čiste náhodou dieťatko kúsok oblizne alebo zje, nevadí. Používajú sa totiž i vnútorne.

Oleje vhodné pre bábätká

Hneď po narodení môžete začať používať na natieranie bábätka po kúpeli, či na masáže, mandľový olej. Po pár týždňoch si dokúpte, na výmenu, ešte marhuľový. Alebo ak sa vášmu dieťatku veľmi páči masírovanie, skúste olivový. Ten sa pomalšie vstrebáva a tak môžete „hladkanie“ predlžovať, kým sa vám to obom páči. Pre detičky sú vhodné i sezamový, pupalkový, alebo slnečnicový.  Sú to malé zázraky plné vitamínov a minerálov.

olejčeky pre deti

Olejčeky proti kolike

Veľkým problémom je v prvých mesiacoch najmä tzv. trojmesačná kolika. Ale i v neskorších mesiacoch či rokoch na akékoľvek bolesti bruška pomôže olej z čierneho kmínu. Zámerne uvádzam jeho názov v češtine, u slovenských firiem som ho totiž ešte nenašla. Ak ho nemáte, môžete napr. na plynatosť použiť i brutnákový olej. V dlaniach zohriaty olej jednoducho natrieme na bruško a premasírujeme. Vhodné sú na to ťahy podporujúce pohyb čriev. Vždy! v smere hodinových ručičiek.

Jojobový olej je vynikajúci i na zimné obdobie. Vo svojej podstate to totiž nie je „pravý“ olej. Po stuhnutí vyzerá ako vosk. Pre detičky na ochranu ich jemnej pokožky proti mrazu je nenahraditeľný.

Ešte som nespomenula vynikajúci tekvicový (dýňový) olej. Zdá sa vám, že vaša milovaná ratolesť má veľmi jemné vlásky? Natrite ich týmto olejom. Máte pocit, že vášmu dieťatku sa príliš skoro kazia zúbky? Dajte na zubnú kefku denne pár kvapiek a pretrite ním zuby a jemne i ďasienka (a obmedzte im sladkosti). Tekvicový olej je výborný i na spevnenie a rast nechtov, pretože regeneruje  nechtové lôžka.

Ekzém? Pomôže olejček

Mnoho detí sa dnes potýka s problémom ekzematickej pokožky. Keď hovorím mnoho detí, myslím tým i mnoho rodičov, či celých rodín. Kto má doma takého potomka, vie, o čom hovorím. Okrem toho, že sa pokúsite nájsť a vyriešiť vnútorný problém ekzému, natierajte pokožku dieťatka týmito olejmi: brutnákový, pupalkový, mandľový  alebo ľanový. Nenasýtená mastná  kyselina gama linaloová, obsiahnutá v týchto olejoch, im pomôže.

Olej na upokojenie

Pre hyperaktívne deti sa odporúča pupalkový olej v spojení s „upokojujúcimi“ masážnymi ťahmi.

Využite blahodárne účinky olejov. Každá masáž, každé „obyčajné“ natieranie pomáha k prehriatiu a prekrveniu tkanív, stimuluje krvný obeh a posilňuje imunitný systém.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: