Podporte zdravý vývoj kostí u detí: Vybehnite do lesa tak často, ako sa len dá

Michaela Klamová | 17. marec 2024
Podporte zdravý vývoj kostí u detí: Vybehnite do lesa tak často, ako sa len dá

Zeleň a príroda má na naše zdravie nedoceniteľný vplyv, a to v každom veku. Pozitívne vplýva nielen na zdravie, imunitu a vývoj, ale aj na ľudskú psychiku.

Správny vývoj kostí v detstve je nesmierne dôležitý. Ich hustotu ovplyvňuje veľa rôznych faktorov ako hmotnosť, spotreba mliečnych výrobkov, etnická príslušnosť, prísun vitamínov či dokonca úroveň vzdelania matky.

Jedným z týchto faktorov je aj je zeleň v „dokráčateľnej“ vzdialenosti. 

Zelená pre kosti

Výskumníci z Hasselt University v Belgicku zistili, že z 327 pozorovaných detí vo veku od 4 do 6 rokov mali tie, ktoré žili na najzelenších miestach, vyššiu minerálnu hustotu kostí (ext. zdroj výskum). Najzelenšie miesta boli definované ako tie, ktoré spadajú do horných 20 až 25 percent množstva zelene v tesnej blízkosti.

Medzi deťmi, ktoré žijú v týchto oblastiach, bola približne desaťminútová prechádzka do zelene s vysokými stromami alebo kríkmi spojená s nárastom hustoty kostí, ktorý sa rovnal polročnému prirodzenému rastu. A čo viac, deti, ktoré žili 20 minút chôdze od najzelenších oblastí  mali o 61 % nižšie riziko zníženej hustoty kostí v budúcnosti. Zeleň a príroda má na naše zdravie nedoceniteľný vplyv, a to v každom veku. Pozitívne vplýva nielen na zdravie, imunitu a vývoj, ale aj na ľudskú psychiku. V mnohých krajinách predpisujú prechádzky v prírode dokonca aj lekári.

Prospešné stromy

Typ zelene však taktiež zaváži. Najviac benefitov pre naše zdravie prináša vysoká vegetácia plná stromov. Vedci taktiež našli spojitosť s pevnosťou kostí detí a väčším výskytom vysokých stromov v blízkosti 500 metrov od miesta bydliska (ext., zdroj štúdia).

Či už máte vo svojom okolí dostatok stromov alebo nie, naplánujte si s rodinou výlet do najbližšieho lesa či parku ešte dnes!

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: