Podávanie liekov deťom: Poradíme, ako na to

Redakcia | 7. september 2018
Podávanie liekov deťom: Poradíme, ako na to

Ako podávať lieky deťom? Kde lieky uskladniť? Odpovieme vám.

Snáď niet človeka, ktorý by aspoň raz v živote nepotreboval liek od bolesti alebo aspoň kvapky do nosa. Hoci dospelému prehltnutie tabletky problém nerobí, pri malom dieťati to také jednoduché byť nemusí. Ak viete ako na to, súboj o prehltnutie každej kvapky liečivého sirupu nemusí byť pre vás strašiakom.
Liek je liečivo alebo zmes liečivých látok upravených technologickým procesom do liekovej formy. Podáva sa niekoľkými cestami:
  • perorálne, teda ústami – napr. tabletky, dražé, sirupy...;
  • parenterálne, tzn. na miesto účinku sa dostávajú cez porušenú kožu – injekcie, infúzie;
  • aplikáciou priamo na kožu alebo sliznice či do telesných dutín – masti, gély, čapíky.
!!! Všetky lieky, ktoré sa nachádzajú v domácnosti, musia byť uložené na mieste, ktoré nie je deťom dostupné!!!
Na podávanie liekov sa u detí najčastejšie používa:
  • lyžička
  • kvapkadlo
  • trubička alebo striekačka
  • špička prsta

 
Ako dieťaťu podať tabletku

Tabletku môžete pred podaním zvyčajne rozdrviť a na lyžičke zmiešať s troškou čaju alebo ovocnej šťavy. Niektoré lieky sa nesmú zapíjať nevhodnou tekutinou, teda ani v nej rozpustiť, preto sa na to lekára vždy opýtajte, prípadne si preštudujte, či danú tekutinu príbalový leták nezakazuje. 
Dieťaťu vložte lyžičku do úst v strede ku koreňu jazyka a jemne naň zatlačte, podobne ako pri prvom zavedení príkrmu. Jemný tlak na stred jazyka vyvolá prehĺtací reflex a dieťa tak dávku lieku prehltne.
U najmenších detí jednou rukou pridržte hlavičku dieťatka tak, aby sa pri vkladaní lyžičky do úst nemyklo a liek nevylialo. Pri starších deťoch, ktoré odmietajú akúkoľvek spoluprácu pri užití tabletky, ju rozlomte na dvoje (ak to liek umožňuje) a takto sa pokúste dieťa presvedčiť, aby ju prehltlo. Prípadne pri predpísaní lieku lekára o probléme dieťaťa informujte – môže zvoliť liek v inej forme.
Tip MAMA a ja
Pri podávaní kvapiek (ústami) nepoužívajte kovovú lyžičku, pretože niektoré druhy kvapiek môžu pri kontakte s kovom reagovať. Uprednostnite radšej umelohmotnú lyžičku alebo kvapkadlo. 
Niektoré lieky – sirupy (napr. antibiotiká) v balení majú aj špeciálnu striekačku na aplikáciu. Ak vám takáto forma aplikácie vyhovuje a balenie ju neobsahuje, môžete o striekačku požiadať pediatra, prípadne si ju zakúpiť v zdravotníckych potrebách. 

Aplikácia injekcie dieťaťu

Patrí vždy do rúk zdravotníckeho personálu – lekára alebo zdravotnej sestry. Výnimkou sú situácie, keď je dieťa napr. diabetik (cukrovkár) a potrebné je aplikovať mu inzulín. O zvládnutie vpichu rodičom sa postarajú zdravotnícki pracovníci v zdravotníckom zariadení, ešte pred prepustením dieťaťa do domácej starostlivosti.

Zavedenie čapíka dieťaťu

Tieto lieky sa zavádzajú priamo do konečníka. Výhodou tohto podania je, že dieťa nevníma nepríjemnú chuť lieku a ani nezaťažuje jeho zažívací trakt. U malých detí sa táto aplikácia využíva najčastejšie pri znižovaní horúčky, alebo ako prevencia febrilných kŕčov.

Po odstránení ochranného obalu zaveďte čapík dieťatku do konečníka, jemne mu stlačte obe polovičky zadočka a chvíľku tak zotrvajte. Je to preto, aby sa čapík mohol začať rozpúšťať skôr, ako by ho dieťatko mohlo vytlačiť. 

Ako dieťaťu podať kvapky do nosa 

Dieťa by malo pri podávaní kvapiek ležať, ak sedí, malo by mať zaklonenú hlavu, pretože tak sa kvapky dostanú do nosa hlbšie. Po ich aplikácii by ešte malo zostať ležať, aby ste dosiahli želaný efekt. Dieťa v tejto polohe vydrží ochotnejšie, ak mu niečo zaujímavé prečítate, prípadne ho popestujete na rukách v horizontálnej polohe.

Najmenším deťom by ste nemali aplikovať olejové kvapky do nosa z toho dôvodu, aby im nezatiekli priamo do dýchacích ciest – ak vám ich lekár odporučí, môžete ich nakvapkať na vatovú tyčinku a dieťatku ňou vytrieť noštek. 

Ako dieťaťu podať kvapky do očí

Nakvapkať dieťaťu kvapky do oka vyžaduje aspoň čiastočnú spoluprácu. Najvhodnejšie je, keď dieťa leží, ale môže mať hlavu aj v záklone. Hoci je na manipuláciu s okom oveľa citlivejšie ako dospelý, napriek tomu sa úkon dá zvládnuť. Po záklone hlavy mu povedzte, aby hľadelo oboma očami na jednu stranu, ukazovákom jemne odtiahnite dolné viečko a aplikujte kvapky do tej strany, kam sa nepozerá.

Potom by malo niekoľkokrát požmurkať, prípadne oči zatvoriť a pogúľať nimi do všetkých strán, aby sa kvapky rozprestreli do celého oka. U menších detí, ktorým sa celý proces nedá vysvetliť, je vhodnejšia asistencia ďalšej osoby, ktorá jemne pridrží hlavičku dieťaťa tak, aby kvapky dopadli na miesto svojho určenia.  

Ako dieťaťu podať kvapky do uší

Niektoré kvapky do ucha sa podľa informácie na príbalovom letáku majú nakvapkať na úzky prúžok gázičky a tak vložiť do uška dieťaťa. Zvyčajne však „cudzí predmet“ dieťaťu prekáža a z tohto dôvodu sa aplikácii kvapiek vyhýba. V tomto prípade je možné kvapky nakvapkať priamo do uška, aj bez gázového prúžku. 

Krém, masť alebo gél na pokožku 

Ide o najjednoduchší spôsob aplikácie, postačia vaše prsty. Po aplikácii je však potrebné zabezpečiť, aby si dieťa natierané miesta neškriabalo, a preto musíte jeho pozornosť od ošetrovaných miest odpútať. 

Na čo u dieťaťa myslieť pred prvým podaním lieku:
  • Niektoré symptómy choroby je možné začať liečiť ešte predtým, ako sa rozhodneme zájsť k lekárovi. U malých detí však vždy konzultujeme použitie akéhokoľvek lieku s pediatrom, ktorý najlepšie pozná jeho zdravotný stav.
  • Vždy si starostlivo prečítajte príbalový leták a rešpektujte dávkovanie odporučené lekárom vzhľadom na váhu a vek dieťaťa. Dávky predpísané lekárom nemusia byť vždy totožné s informáciou uvedenou v príbalovom letáku, zvyčajne vás však na to upozorní.  
  • Lieky uchovávajte v pôvodnom balení, nikdy ich nepresýpajte do inej škatuľky či iného balenia.
  • Po aplikácii lieku zvyšok odložte mimo dosahu dieťaťa.
  • Rešpektujte expiráciu (čas, kedy je možné liek bezpečne použiť) uvedenú na obale.  
  • Preexpirované lieky môžete vrátiť do lekárne, kde ich zlikvidujú. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: