Pocity nie sú fakty: Ako sa nenechať prevalcovať emóciami

Redakcia | 28. marec 2024
Pocity nie sú fakty: Ako sa nenechať prevalcovať emóciami

Emócie sú silné motivátory a riadia naše správanie, no niekedy až príliš. Je dôležité nájsť rovnováhu medzi ich uznaním a brzdou, ktorá zabráni, aby prevzali vedenie v našom konaní.

Koľko váhy pripisujeme našim emóciám, takú silu naberú

Yulia Chentsova Dutton, vedúca Laboratória kultúry a emócií na Georgetownskej univerzite, je presvedčená, že emócie vysoko reagujú na to, koľko pozornosti im venujeme. Neprepálime to niekedy tým, že príliš tlačíme, analyzujeme pocity a vkladáme do nich moc našich rozhodnutí? 

Pocity nie sú fakty

Zatiaľ čo emócie ponúkajú cenné poznatky o našom vnútri, nie vždy sú zakorenené v realite. Pocity nie sú fakty. Slúžia skôr ako vodítka, než nám dávajú konkrétnu odpoveď.  Keď sa emócie stanú ústredným bodom nášho konania, môže to viesť k nezdravým vzorcom podobným odovzdávaniu kľúčov od auta batoľaťu počas dopravnej špičky.

V momente, keď vás nejaká emócia prevalcuje, odstúpte zo situácie. Pozorujte ju, prijmite, ale nedajte sa ňou ovládať.  

Tu sú štyri praktické tipy:

1. Potvrdenie a uvoľnenie emócií

Všímajte si svoje pocity bez toho, aby ste sa nimi prehnane zaoberali. Môžete skúsiť zapísať si ich na papier.  Všimnite si a uznajte myšlienku, pomenujte, čo to je, a potom ju neutralizujte tak, že si ju zapíšete na papier a uvoľníte ju tak von. Napísané je potvrdené, ale máte zároveň čas prejsť si daný pocit s odstupom.

2. Udržujte perspektívu a nadhľad

Udržujte si nadhľad tým, že si stanovíte jasne svoje hodnoty a priority. Čím viac budete posilňovať to, na čom vám skutočne záleží, tým menej budete náchylní na negatívne emócie, ktoré vás vyhodia z koceptu- Výskum (Hallford et al., 2020) ukázal, že zameranie sa na pozitívne ciele zlepšuje náladu, pretože posúva perspektívu smerom k očakávanému potešeniu a nie k tomu, čo sa aktuálne deje. 

3. "Odparkujte" negatívne emócie

Emócie prichádzajú a odchádzajú. Potvrďte ich, ale ak prekážajú pri dôležitých úlohách, odstavte ich na neskôr. Povedzte si: „Vyjadrím sa k tejto emócii, keď na to budem mať čas a priestor,“ a vráťte sa k nej napríklad tým, že si ju síce v danej chvíli napríklad zapíšete, ale neovplyvní vaše aktuálne konanie. Na chvíľu ju jednoducho "odložte", hoci aj na papier. 

Pocity nie sú fakty: Ako sa nenechať prevalcovať emóciami

4. Pestujte vďačnosť

Pravidelné praktizovanie vďačnosti slúži ako silný nástroj na presun vašej pozornosti od negativity k pozitivite. Vždy, keď sa objaví negatívna emócia, zámerne presmerujte svoje myšlienky na niečo, za čo ste vďační. Či už je to teplo slnečného svetla prúdiaceho cez okno alebo úsmev milovanej osoby. Vďačnosť za to dobré a pozitívne má transformačnú silu zmeniť vaše myslenie. Oslavovaním malých vecí v živote dláždite cestu významným pozitívnym zmenám.

Emócie nás nedefinujú, ale skôr to, ako ich zvládame

Pamätajte, že emócie sú dočasné. Napriek tomu, že sa zobudíte s pocitom zlej nálady, nemusí ovplyvniť celý váš deň. Tým, že učíme seba a svoje deti, že emócie nedefinujú nás, ale skôr to, ako ich zvládame, dávame sebe aj deťom návod, ako zvládať životné výzvy s gráciou a odolnosťou.

Zdroj: Psychologytoday

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: