Pediatrička radí: Čo robiť, keď sa dieťa nervózne škriabe?

Redakcia | 11. apríl 2024
Pediatrička radí: Čo robiť, keď sa dieťa nervózne škriabe?

Ak sa dieťa nervózne škriabe, môže to byť spôsobené rôznymi faktormi. Po čom pátrať?

Vaša otázka 

Dobrý deň, moja trojročná dcérka sa často škriabe. Hrá sa s legom a škriabe sa nôžke akoby podvedome. V noci takisto, keď má nepokojný spánok, škriabe si nôžky. Nemá na pokožke výsev ani nič podobné. Myslíte si, že to môže byť skôr psychického rázu, alebo aké vyšetrenie odporúčate?

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička 

Čo robiť, keď sa dieťa škriabe?

Ono je celkom podstatné, či si škriabe len nôžky alebo aj iné časti tela. Ak píšete, že nemá zmeny na koži a, ak je to len na nejakom pre ňu ľahko dostupnom mieste, mohol by to byť akoby zlozvyk alebo nejaká "pomôcka" pri sústredení sa. Ťažko povedať.

Skúste sa jej na to opýtať, keď sa bude najbližšie hrať, či ju to aj svrbí alebo len má potrebu sa poškrabkať. A môžete jej navrhnúť premastenie - že jej to možno pomôže (tu skôr to myslím v rámci nejakého placebo efektu, ale v takýchto prípadoch to určite môžeme skúsiť a možno to aj bude mať efekt), napríklad týmto telovým mliečkom, ktoré jej svojím prírodným zložením určite neuškodí, aj keby to jej škriabanie malo dáku serióznu príčinu.

Ak by však bolo svrbenie na celom tele, ruky, nohy, bruško, chrbátik, bolo by vhodné na to upozorniť vášho pediatra, lebo niektoré ochorenia pečene sa môžu prejaviť svrbením - ktoré je však generalizované - hocikde a v princípe stále. Taktiež, ak je to večer a sťažovala by sa aj na svrbenie, môžete použiť antihistaminikum v kvapkách, aby sa Vám vyspala.

No, ak je to len škrabanie sa na nôžkach, nemyslím si, že to bude niečo vážne. Takže skúste premasťovať, porozprávať sa o tom, prečo to robí, či to svrbí, čo cíti, a tak a uvidíte.

S pozdravom doki Katka

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Škriabanie pokožky u dieťaťa 

Ak sa dieťa nervózne škriabe, môže to byť spôsobené rôznymi faktormi. Tu je niekoľko bežných príčin a odporúčaní, čo robiť:

1. Kožné problémy

  • Atopický ekzém (dermatitída): Najčastejšou príčinou škriabania u detí. Charakterizuje ho suchá, svrbiaca koža, ktorá môže byť začervenaná a zapálená.
  • Kožné alergie: Alergická reakcia na potraviny, prach, peľ, zvieracie alergény alebo iné látky môže spôsobiť svrbenie a škriabanie.
  • Suchá koža: Často sa vyskytuje v zimných mesiacoch, keď je vzduch suchší.

Čo robiť:

2. Parazity

  • Hlísty alebo iné parazitické infekcie: Tieto môžu spôsobiť svrbenie, najmä v oblasti zadku.
  • Vši: Svrbenie hlavy spôsobené všami je tiež bežným problémom u detí.

Čo robiť:

  • Pre liečbu použite špecifické prípravky na liečbu parazitov, ktoré vám odporúča lekár.
  • Dodržiavajte hygienické zásady na predchádzanie šírenia - dôkladné umývanie rúk a strihanie nechtov na krátko.

3. Psychologické faktory

  • Deti sa môžu nervózne škriabať ako reakciu na stres alebo úzkosť.
  • Škriabanie sa môže stať nevedomým zlozvykom pri nude alebo premýšľaní.

Čo robiť:

  • Skúste rozpoznať a riešiť zdroje stresu alebo úzkosti.
  • Podporte dieťa, aby našlo iné spôsoby, ako zvládať svoju nervozitu.

4. Reakcia na lieky

Niektoré lieky môžu spôsobiť svrbenie kože ako vedľajší účinok.

Čo robiť:

  • Ak máte podozrenie, že svrbenie je spôsobené liekom, poraďte sa s lekárom.

Je dôležité všímať si, kedy a za akých okolností sa dieťa škriabe, aby ste mohli identifikovať možnú príčinu. Ak problém pretrváva alebo sa zhoršuje, je dôležité vyhľadať pediatra, aby sa predišlo možným komplikáciám a zabezpečila správna diagnóza a liečba.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: