Nástrahy leta: Pozor na správny pitný režim!

Redakcia | 31. júl 2017
nástrahy leta, pitný režim, dehydratácia, tekutiny, rehydratačný roztok, leto

Vedeli ste, že počas horúceho letného dňa spojeného s väčšou fyzickou aktivitou môžete stratiť až osem litrov tekutín? Myslite na správny pitný režim!

Práve leto je obdobím, keď by sme na pitný režim určite zabúdať nemali. Vedeli ste, že počas horúceho letného dňa spojeného s väčšou fyzickou aktivitou môžete stratiť až osem litrov tekutín?

Preto je dôležité zabezpečiť organizmu dostatočný prísun „správnych“ nápojov, a tak predchádzať dehydratácii, ktorej hlavnými príznakmi sú bolesti hlavy, nadmerné potenie, silné kŕče v lýtkach, náhly pokles krvného tlaku, únava, svetloplachosť, vysušená pokožka, ospalosť až letargia. Na termoregulačné poruchy sú citlivé hlavne deti, čo znamená, že dostatočná zásoba vody alebo čaju by mala byť neodmysliteľnou súčasťou vašej letnej „výbavy“.

Prečítajte si aj: Nástrahy leta: Pozor na dieťa v prehriatom aute!

Ľudské telo sa skladá hlavne z vody

Viete, že najväčšiu časť nášho tela tvorí voda? Až neuveriteľných 60 percent! To znamená, že pri hmotnosti 60 kg máte v sebe 36 kg vody.
Pre ľudí je oveľa dôležitejší pravidelný prísun tekutín než potravy, pretože ľudské telo si dokáže vytvoriť oveľa väčšie zásoby energie než vody. Organizmus vodu z tela vylučuje rôznymi spôsobmi (vylučovaním, dýchaním, odparovaním, potením,) a tým plní hygienickú funkciu – spolu s vodou odchádzajú z ľudského tela rôzne škodliviny a odpad, čo je pre vnútornú očistu tela mimoriadne dôležité.

Bábätká

Plne dojčení novorodenci nepotrebujú bežne prísun iných tekutín. U detí, ktoré sú na umelom mlieku je podľa odporúčaní potrebné pridať minimálne 50 až 75 ml vody/kg hmotnosti/deň.

V horúcich dňoch môžeme aj dojčeným bábätkám podať čajík, prípadne vodu po lyžičkách, pokiaľ nepijú z fľaše. Nie je to však nutné, ak dojčíte na požiadanie a dieťa je spokojné.
U bábätiek je indikátorom dostatku/nedostatku tekutín množstvo pocikaných plienok za 24 hodín. Pokiaľ používate jednorazové plienky, má ich byť 6 , látkových viac ako 8.

Mohlo by vás zaujímať: 9 letných receptov pre najmenších

Keďže tekutiny z tela vylučujeme, musíme ich v dostatočnom množstve i prijímať, aby sme nenarušili celkovú rovnováhu organizmu.

dehydratácia, pitný režim, dieťa, leto, horúčavy, úpal, tekutiny

Čo je to dehydratácia?

Dehydratácia nie je len jednoduché „vysušenie“, ako by sa dalo odvodiť z názvu. Organizmus, ktorý má závažný nedostatok vody, nemôže udržiavať jemnú rovnováhu zlúčenín, od ktorých závisí jeho funkčnosť.

Najkritickejšie obdobie z tohto hľadiska prežíva náš organizmus práve v lete. Vysoká teplota vzduchu, zníženie relatívnej vlhkosti vzduchu, telesná záťaž má na svedomí odparovanie vody a jej vylučovanie intenzívnym potením. Pri nedostatku vody  sa telo v lete prehrieva, klesá výkonnosť krvného obehu, svalov i obličiek.

U najmenších detí vidno prvé príznaky dehydratácie veľmi rýchlo vo forme zvráskavenej kože a zníženého napätia kože. Treba si všímať suché sliznice, bielo alebo až dohneda povlečený jazyk, ktorý sa lepí na lyžičku. A navyše, na nedostatok tekutín v organizme vášho dieťaťa vás upozornia aj suché plienky.

Prečítajte si aj: Horúčavy jedlu škodia. Skladujete ho správne?

Ak sa organizmus dlhodobo dehydratuje, zhoršuje sa krvný obeh, môže sa poškodiť pečeň, obličky i mozog, môže nastať jeho poškodenie či kolaps. 

Domáca liečba dehydratácie

Ak má menšie dieťa hnačku alebo vracia, ak sa väčšiemu dieťaťu alebo dospelému v horúcom počasí pri intenzívnom potení točí hlava, necíti sa dobre, pociťuje závraty a ste ďaleko od lekárskej pomoci a nemáte v lekárničke rehydratačný roztok, urobte si nápoj podľa nasledujúceho návodu (nepodávajte ho deťom do jedného roka):


Do pollitra vody pridajte pol kávovej lyžičky kuchynskej soli a tri lyžičky cukru (alebo práškovej glukózy). Dobre premiešajte a podávajte po dúškoch. Táto zmes sa v tele lepšie zadržiava a organizmus ju lepšie využije než čistú vodu.


Podobný prášok môžete kúpiť aj v lekárni – pýtajte si rehydratačný prášok.

pitný režim, dehydratácia, voda, množstvo tekutín, pitný režim detí

Kedy zvýšiť príjem tekutín

Predovšetkým pri horúčkových stavoch alebo pri úpale je potrebné pridať tekutiny navyše.

Zvýšená potreba tekutín môže nastať tiež pri chorobách, ktoré sprevádza zvýšená teplota, vracanie a hnačky, alebo pri zmenených vonkajších vplyvoch – v čase letných horúčav.

Základnými príznakmi dehydratácie sú únava, malátnosť, u väčších detí bolesť hlavy, závraty, nepokoj, nechutenstvo, v neskoršom štádiu sa zrýchľuje pulz, skracuje sa dych, čo súvisí so šokovým stavom.

Dehydratácia môže mať rôzne stupne – ľahký (strata 5 % hmotnosti), stredný (strata 5 – 10 % hmotnosti) a ťažký stupeň (strata 10 % hmotnosti). Prvá pomoc pri dehydratácii spočíva v tom, že do organizmu musíte dodať stratené tekutiny.

Pravidlo – každý stupeň Celzia navyše od normálnej telesnej teploty vyžaduje 50 až 100 ml tekutiny jednorazovo navyše.

pitný režim, dehydratácia, voda, množstvo tekutín, pitný režim detí

Niekoľko hlavných zásad správneho pitného režimu

  • Pite 1,5 až 3 litre tekutín denne. Najvhodnejšie je piť pravidelne menšie dávky napr. podľa pravidla – každú hodinu aspoň jeden pohár vody.
  • Pite aktívne! Aj keď práve nepociťujete smäd, je dobré si aspoň v malom množstve preventívne doplniť tekutiny.
  • Najvhodnejším nápojom je čistá voda. Ani s minerálkami to veľmi nepreháňajte (tie s bublinkami by ste mali úplne vylúčiť). Viac než jednu minerálku denne neodporúčame.
  • Nápoje by však nemali byť priveľmi studené, či dokonca ľadové (na kocky ľadu radšej  úplne zabudnite). Ľadový nápoj môže totiž spôsobiť organizmu termoregulačný šok, ktorý sa prejaví okamžitým stiahnutím ciev, a tie by mali byť práve v lete roztiahnuté, aby mohli odvádzať teplo z organizmu. Po športovej aktivite je tiež vhodné zvoliť radšej vlažný nápoj než studený.
  • V horúcich dňoch je potrebné obmedziť aj nápoje s obsahom kofeínu, pretože dehydratujú. Za každú kávu, ktorú sa vám nepodarí vynechať, by ste mali vypiť až pollitra tekutín.

  • Ak ste na dovolenke, presvedčite sa o neškodlivosti vody, ktorá je tam k dispozícii. Úplne najbezpečnejšie však je kupovať si čistú vodu vo fľašiach. Nezabúdajte, že aj ľad môže byť „závadný“, takže aj z  tohto dôvodu sa mu radšej vyhýbajte.

     Na záver si prečítajte:

    Nástrahy leta: Pozor na salmonelu!

    Pitný režim dieťaťa

    Je čaj súčasťou pitného režimu?

     

     

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: