Detská zvedavosť

Michaela Klamová | 25. júl 2023
Detská zvedavosť

Byť zvedavý je typické nielen pre ľudí, ale aj pre mnohé zvieratá. A predsa sa ľudská zvedavosť od tej zvieracej odlišuje.

Otvoriť Pandorinu skrinku, ochutnať zakázané ovocie – riskovať pre svoju zvedavosť sa zdá byť také ľudské.

Zvedavosť a experiment

Opice si vyberú istotu

V zaujímavom pokuse (ext. zdroj pokus) otestovali výskumníci skupinu ľudoopov pozostávajúcu z goríl a šimpanzov so skupinou 3- až 5-ročných detí. Opiciam boli ponúkané poháre, pod ktorými sa skrývalo šťavnaté ovocie. V priehľadnom pohári bola jedna bobuľka hrozna a v nepriehľadnom, tak aby to opice nevedeli, bolo hrozna oveľa viac. Vybrať si však mohli iba jeden pohár. Ľudoopy sa držali viac hesla: lepší vrabec v hrsti ako holub na streche a šli na istotu za odmenou v priehľadnom pohári. 

Deti radšej zariskujú

Rovnaký experiment potom uskutočnili s deťmi, no namiesto ovocia použili ako odmenu nálepky. Deti však boli omnoho zvedavejšie a nepriesvitný pohár s neurčitou odmenou si aspoň raz zvolilo až 85 % z nich. Rozhodovanie detí do veľkej miery ovplyvňovali ich vnútorné motivácie.

Keď opiciam ukázali, že pod nepriehľadným pohárom sa môže ukrývať väčšia odmena, začali častejšie voliť túto možnosť. Deti však po odhalení tejto informácie pokračovali ďalej svojím systémom. Vedci sa domnievajú, že je za tým detská, a teda ľudská zvedavosť, ktorá nás núti preskúmať neznáme. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: