Desiata pre školáka

Redakcia | 12. september 2022
Desiata pre školáka

Viete o tom, že desiata by mala zabezpečovať 10 percent celodenného prísunu energie a živín? Dbajte na to, aby bola výživná, ale nie príliš „ťažká“.

Sú deti, ktoré siahnu do desiatovníčka už na prvej prestávke a sú aj deti, ktoré vyjedia jej obsah až v družine. Poznáte to svoje a viete, že je zbytočné mu baliť dva rožky, ak mu stačí jogurt alebo ovocie.  Na druhej strane, ak sa dieža sťažuje na hlad a zostáva dlhšie v družine, vyskladajte mu desiatu z niekoľkých zložiek, aby malo po čom siahnuť v priebehu dlhého dňa v škole.

Raňajky doma, desiata v škole

V prvom rade je ideálne, ak sa dieťa naraňajkuje doma. Vynechávanie raňajok má za následok zvýšenú únavnosť počas dopoludnia, ktorá môže negatívne vplývať na proces učenia. Ideálne raňajky? Siahnite po kaši. Raňajkovú kašu môžete obohatiť aj o orechové maslo a kúsky ovocia.
Kompenzovať raňajky bohatou desiatou nie je dobrým riešením. Nevhodné zloženie desiaty totiž spôsobuje znižovanie koncentrácie. Dve šišky a čokoládka počas veľkej prestávky spôsobí únavu a neschopnosť sústrediť sa počas hodiny. A to predsa nechcete. 

Čo raňajkujú šťastné deti?
Prečítajte si tiež:

Čo raňajkujú šťastné deti?

Čo je vhodné na desiatu pre školáka

Na desiatu je vhodné celozrnné pečivo s nátierkou, prípadne náplňou - syr alebo šunka, zeleninou a ovocím. Obilnina je hlavným zdrojom energie. Pri výbere pečiva siahnite skôr po grahamovom, alebo celozrnnom. Pečivo môžete natrieť domácou nátierkou alebo džemom. Ak ste milovníčky pečenia, deti sa určite potešia domácemu pečivu alebo aj zdravému koláčiku - bábovka, muffiny a pod.

Čo sa týka ovocia a zeleniny, siahnite po takých, ktoré má dieťa rado. Mrkvička nakrájaná na paličky, šalát v žemli, cherry paradajka, čučoriedky, nakrájané jabĺčko, slivka. 

Dohodnite sa s dieťaťom deň vopred, čo by privítalo na desiatu a môžete si ju spolu ráno aj pripraviť. Rovnako sa porozprávajte o tom, prečo je dôležité najprv zjesť pečivo a až nakoniec sladkú drobnosť (ktorú si môže odložiť na neskôr). Chvíľku to potrvá, kým sa váš školák naučí sám manažovať tento príjem počas prestávok, tak majte trpezlivosť, ak nachádzate "zabudnutú" desiatu v školskej taške. Pani učiteľky na prvom stupni zvyknú dohliadnuť, aby sa deti najedli. 

Nebuďte nahnevaní, ak sa vám školák prizná, že si vašu super zdravú desiatu vymenil so spolužiakom (ktorý mal balený croisant). Stane sa.  

Pitný režim školákov

Dôležitou výbavou je pitný režim. Na trhu sú už aj fľaše s naznačeným množstvom tekutiny, môžete sa doma dohodnúť, že z nej dieťa vypije určitú časť dopoludnia a potom neskôr v družine. Ak sa nápoj (voda, čaj) minie, fľašu si doplní v škole. 

Pri malých školáčikoch zaberie, ak si nosia desiatu v boxe s obľúbeným motívom. Nezabudnite k nej občas pribaliť aj malé prekvapenie v podobne nálepky, srdiečka, alebo napísaného odkazu či vtipu. Zlepšíte dieťaťu náladu a povzbudíte ho na zvyšok dňa. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: