Čo vyrastie z môjho škôlkara?

Michaela Klamová | 16. jún 2022
Čo z neho vyrastie

Možno ste si túto otázku položili už aj vy.

Je jedno, či je váš potomok nezastaviteľný, energiou nabitý extrovert, alebo nesmelý hanblivec, ktorý nerád vytŕča z davu. Na formovaní osobnosti človeka sa však podieľa obrovské množstvo rôznych faktorov.

Čo len z neho vyrastie?

Pred niekoľkými desiatkami rokov odštartovali štyria psychológovia pozorovanie detí až do dospelosti a výsledky prezentovali v knihe The origins of you (ext. zdroj kniha). Zaujímavosťou je, že charakter dieťaťa v škôlkarskom veku vypovedal iba veľmi málo o tom, akou osobnosťou bude v dospievajúcom veku. 

Iba dva typy temperamentov akoby predurčovali neskorší osud detí

1. Prvým boli „nekontrolované“ deti, ktoré boli roztržité a mali ťažkosti s udržaním pozornosti. Vo veku 18 rokov sa zmenili  na impulzívnych mladých ľudí vyhľadávajúcich nebezpečenstvo. Tieto deti mali aj najhoršie vyhliadky v dospelosti – nestabilné vzťahy s partnermi či v práci, u mužov predpoklad k hazardným hrám.

 2. Druhou skupinou boli deti ustráchané, hanblivé a nedostatočne reagujúce na okolie, z ktorých vyrástli zdržanliví a celkovo pasívni tínedžeri. Obe skupiny dohromady však tvorili iba 18 % pozorovaných detí.

82 % detí vykazovalo len slabú súvislosť medzi temperamentom v troch rokoch a dospelosťou. 

Ďalšími zaujímavými zisteniami bolo napríklad, že zlé alebo dobré rodičovstvo má vplyv na to, ako budú v dospelosti dievčatá (no nie chlapci) reagovať na svoje vlastné trojročné deti. Týranie v detstve alebo iné stresové zážitky malo veľký vplyv na zdravie človeka, ako napríklad zníženie imunity, zhoršenie funkcií srdca a obličiek, čo malo za následok chabý zdravotný stav vo veku okolo 38 rokov. 

Zdroj: www.sciencenews.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: