Cestovanie vlakom s deťmi: Praktické tipy pre rodičov

Kristína Majerová | 22. júl 2024
Cestovanie s deťmi vlakom

Ak cestujete slovenskými vlakmi, je potrebné sa vyzbrojiť trpezlivosťou, odolnosťou a pripraviť sa naozaj na všetko: od neskorého odchodu vlaku až po dlhé meškania, prípadne horiace vlakové súpravy.

Vlakom zadarmo

Deti do 6 rokov cestujú vlakom zadarmo, nepotrebujú žiadnu poukážku. Nie je potrebné sa preukazovať žiadnym preukazom ani cestovným lístkom. Majú nárok na 100 % zľavu z cestovného, avšak musia cestovať len v sprievode osoby staršej ako 16 rokov.

Výnimka však platí na cestovanie v 1. triede, kde sa môžu prepravovať bezplatne maximálne dve deti bez lístka s osobou s platným cestovným lístkom. Každé ďalšie dieťa už platí polovičné cestovné. Vo vlakoch InterCity dieťa cestuje s doplatkom, ktorý zahŕňa miesto na sedenie. Samozrejme, miestenku pre dieťa treba doplatiť zvlášť. V prípade povinne miestenkových úsekoch 2. triedy nočných vlakov je povinné zakúpenie miestenky pre dieťa do 6 rokov len v prípade požiadavky o samostatné miesto.

Cestovanie s deťmi vlakom

Preukaz pre dieťa do 16 rokov

Vo veku 6 - 16 rokov treba, aby dieťa malo vybavenú preukážku. Vybavíte ju v pokladniciach na vlakových staniciach, prípadne v pokladniciach s personálom ZSSK. Ak sa nedá vystaviť preukaz na počkanie, mal by byť vydaný do troch pracovných dní. Potrebujete rodný list dieťaťa a občiansky preukaz jeho zákonného zástupcu a fotografiou s rozmermi 2 x 3 cm, pričom dieťa musí byť jasne identifikovateľné, bez čiapky/šiltovky a bez pozadia.

Dieťa s týmto preukazom má nárok na 100 % zľavu na cestovné. Pri kontrole vo vlaku dieťa predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu (s nulovou hodnotou) a vydaný preukaz pre dieťa do 15 rokov. Ak ide o žiaka alebo študenta od 15 rokov, registráciu na pokladniciach si vybavuje už on sám. 

Nezabudnite zbaliť občerstvenie a hry do vlaku

Podľa dĺžky jazdy treba nachystať občerstvenie. Niečo malé pod zub je vždy dobrý nápad. Takisto treba mať aj zabezpečený dostatočný pitný režim. 

Deťom je vhodné zbaliť to, čo ich baví a zaujíma a zároveň veľmi nevyrušuje ostatných. Častou voľbou bývajú omaľovánky a farbičky, malé stolné hry, kvarteto, človeče alebo karty, prípadne magnetický šach. Nabitý mobil alebo tablet je istou záchranou, ale mala by to byť posledná, a nie prvá možnosť, nakoľko už mnohé štúdie dokazujú veľmi negatívny vplyv technológií na vývin detskej psychiky. Stiahnutý film a slúchadlá poslúžia v prípade dlhších ciest.

Cestovanie s deťmi vlakom

Okná, miestenky a detské vagóny

Ak je možnosť, odporúčame vybrať miesto na sedenie pri okne. Veď za oknami vlaku je toho toľko, čo sa dá skúmať. Deti si tak vychutnajú nádherné scenérie a môžu pozorovať ako im cesta doslova ubieha pred očami a ako vlak postupne prechádza cez jednotlivé vlakové stanice. 

V detskom vozni je menšia pravdepodobnosť, že bude niekto po vás zazerať v situácii, že vaše dieťa plače, mrví pri jedení alebo celý čas rozpráva. Detský vozeň je určený primárne pre matky s deťmi, takže ak niekomu detské správanie prekáža, má možnosť sa presunúť. Vy ako rodič absolútne nemáte mať prečo výčitky.

Ak chcete mať 100 % istotu, že budete mať zabezpečené miesto na sedenie, neváhajte a zakúpte si miestenku.

Prechádzka počas jazdy vlakom

Ako väčšina rodičov veľmi dobre vie, deti sú počas cestovania častokrát nepokojné. Vo vlaku však nemusíte zostať sedieť na svojom mieste, ale môžete sa so svojimi ratolesťami prechádzať po vlaku. Ak sa chystáte na dlhú cestu, vezmite si pohodlné topánky, ktoré vám ani vašim malým cestovateľom nebudú vadiť. Vhodne zvolená obuv zabezpečí nielen komfort vám, ale aj ľuďom, ktorí sú okolo vás vo vlaku.

TIP: 

V prípade, ak sa rozhodnete cestovať do zahraničia vlakom, napr. do švajčiarskeho Zürichu ide priamy vlak z Bratislavy, máte takmer s istotou zaručené, že cesta bude pohodlná, komfortná, a prídete v čase, ktorý uvádza cestovný poriadok. Zahraničné vlaky majú aj špeciálne vybavené detské vozne, ktorým sa potešia nielen deti, ale aj dospelí. V prípade Zürichu platia medzinárodné cestovné lístky, a ak sa lístky kúpia dostatočne v predstihu, dvaja dospelí s deťmi tam dôjdu za približne 80 eur.

Na veľkých neznámych staniciach v zahraničí býva problém rýchlo nájsť presné nástupné miesto odkiaľ vlak vyráža, a preto treba rátať s časovou rezervou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: