10 tipov na zdravé desiate pre deti

Redakcia | 7. september 2023
10 tipov na zdravé desiate pre deti

Výber správnych desiat pre deti môže byť náročná úloha, pretože chceme aby boli zdravé, výživné a zároveň chutné. Navyše, deti by mali mať dostatočný prísun energie a živín počas školského dňa, preto je dôležité, aby mali správne vyváženú desiatu.

Tu je 10 tipov na desiaty pre školáka, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé:

Ovocné chuťovky: Naplňte desiatový box  rôznymi kúskami ovocia ako sú jahody, hrozno, melón, banán a jablko. Ideálne doplniť k ovocnému boxu ešte bielkovinu – napríklad vo forme bieleho jogurtu.

Zeleninové tyčinky a hummus: Naplňte desiatový box rôznymi zeleninovými tyčinkami z mrkvy, uhorky, papriky, alebo kalerábu. Pridajte  hummus alebo iný zdravý dip.

Pohánkové lievance: Pohánkové lievance s čerstvým ovocím a jogurtom sú vynikajúcim a zdravým riešením pre školákov. Pohánka je bohatá na bielkoviny a vlákninu.

Špaldový chlieb roztierateľným syrom a zeleninou:  Je tiež výbornou a vyváženou desiatou pre deti. Náš tip: Lučinu zmiešajte s nastrúhanou mrkvou a nastrúhaným syrom typu eidam. Dostanete zdravú, skvelú a veľmi lahodnú nátierku.

Ovocný jogurt: Ovocný jogurt s granolou a kúskami čerstvého ovocia je chutnou a zdravou možnosťou.

Orieškové maslo a banán: Orechové maslo a banán na celozrnnom chlebe sú výborným zdrojom bielkovín a energie.

Pohánková kaša: Pohánková kaša s čerstvým ovocím a orieškami je tiež skvelou a výživnou desiatou pre deti.

Tortilla wrap so  zeleninou: Vezmite celozrnnú tortillu (kúpite hotovú) a potrite ju tenkou vrstvou hummusu alebo nízkotučného tvarohu. Pridajte šalát, rajčiny, uhorky a avokádo – alebo „čo dom dal“ a dieťa zje. Zabaľte do fólie a vložte do desiatového boxu.




Zdravé muffiny: Domáce muffiny vyrobené z celozrnnej múky, orieškov, semien a ovocia sú výbornou alternatívou ku kupovaným sladkostiam.

Ovocné smoothie: Ovocné smoothie pripravené z čerstvého ovocia, mlieka, jogurtu alebo rastlinného mlieka je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

Pri príprave desiaty pre deti je dôležité pamätať na to, aby boli potraviny vyvážené a zahrnovali dostatočné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Tiež je dobré myslieť na to, aby desiaty boli pestré a zaujímavé, takže deti budú mať chuť ich zjesť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: