Pediatrička radí: Cestovanie lietadlom s bábätkom

Redakcia | 4. jún 2024
Pediatrička radí: Cestovanie lietadlom s bábätkom

Uvažujete o tom, že tohtoročnú dovolenku absolvujete s bábätkom letecky? Pediatri sú pri najmenších deťoch opatrní.

Vaša otázka:

Dobrý deň, chcem sa opýtať na Váš názor, čo sa týka cestovania s bábätkom lietadlom. Syn bude mať v júli 6 mesiacov a máme vyhliadnutú dovolenku v Španielsku. Sama som bola párkrát svedkom veľkého plaču bábätka pri zmene tlaku v lietadle a mám z toho strach. Synčeka dojčím. Odporúčate cestovať s takým malým dieťaťom lietadlom a ako zmierniť jeho nepohodlie počas letu? Mal by spinkať, byť dojčený?

Cestovanie lietadlom s bábätkom

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Ak chcete bábätku uľahčiť let - teda najmä vzlietanie a pristávanie -  je vhodné ho počas tejto fázy letu dojčiť alebo mu dať niečo jesť, či piť, aby prehĺtalo a trošku si tak vyrovnávalo tlak v ušiach.

Avšak, úprimne, nie som veľmi zástancom leteckého cestovania s takto malými deťmi, aj kvôli klíme v lietadle a na letiskách, ktorá často oslabí dýchacie cesty a deti tak ochorejú už cestou na dovolenku. Osobne si myslím, že si ešte môžete užiť kúpanie doma vo vani s voňavou penou, a vyčkať s dovolenkami mimo Slovenska po roku/dvoch. No každý sme iný, takže sa, samozrejme, zariaďte podľa seba.

S pozdravom doki Katka

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Do lietadla s bábätkom? Základné odporúčania

Let s malým bábätkom nemusí byť bezpečný, ak je presun nutný, je vhodné letieť s dieťatkom až vtedy, ak má aspoň prvé základné očkovanie, to znamená po troch mesiacoch. Vo všeobecnosti platí, že exotické krajiny nie sú absolútne vhodné pre deti do 2 rokov.

Pozor na klimatizáciu v letiskovej hale a v samotnom lietadle. Treba myslieť aj na zvýšené riziko nákazy infekčnými chorobami, najmä u predčasne narodených detí, deti s chronickým srdcovým alebo pľúcnym ochorením. V tomto prípade presun lietadlom konzultujte s pediatrom. 

Ideálne je nastúpiť do lietadla ako poslední. Čím menej času strávite v stiesnenom priestore tým lepšie. V príručnej taške majte všetko poruke - od plienok, vody, cez náhradné oblečenie, deky na prikrytie alebo čiapky, aby kvôli klimatizácii dieťa neprechladlo. Nezabudnite na obľúbené hračky a pribaľte si aj nové, neopozerané "kúsky", ktoré dieťatko zaujmú.

Malým deťom sa pri vzlietaní a pristávaní kvôli tlaku v ušiach zvyčajne odporúča piť tekutiny alebo dojčiť, prípadne cmúľať cumeľ, pre väčších môžete využiť gumené cukríky, žuvačky.

Šťastný let!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: