Pediatrička radí: Zákerné kliešte - poriadne skontrolujte záhyby na tele

Redakcia | 13. máj 2024
Pediatrička radí: Zákerné kliešte - poriadne skontrolujte záhyby na tele

Vytriasť oblečenie, poriadne namydliť a skontrolovať všetky "zákutia" na tele. Sezóna kliešťov si vyžaduje viac opatrnosti.

Vaša otázka:

Dobrý deň,

moje deti sú chytači kliešťov. Priniesli si ho nielen z našich prechádzok, ale aj zo školského dvora. Vždy ich dôkladne pozerám, dcérka mala kliešťa už aj v obočí. Je pravda, že určitá krvná skupina, priťahuje kliešťov viac? Obe deti majú B. Ako tomu zabrániť? Máme gumičky do vlasov a používam aj spreje. Môžem nejako ovplyvniť, aby ich kliešte tak "nechytali"?

Zákerné kliešte

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička.

Neviem o tom, že by nejaká krvná skupina bola kliešťami "viac preferovaná". Môže na tom niečo byť, ale nič, čo by som mala overené.

Čo sa týka predchádzania prisatiu kliešťom - zásadné je vhodné oblečenie, ak je to možné - dlhé vzdušné nohavice a pevná obuv (čo na školskom dvore asi nie je možné). Repelenty určite môžete používať, ale zase si nemyslím, že každý bežný deň má byť dieťa striekané dákym repelentom, lebo kliešte. Čo je úplne najdôležitejšie, je po návrate zvonka dať dieťa rovno do vane, vytriasť vyzlečené oblečenie, dieťa riadne celé vyumývať a vymydliť - napríklad prírodným mydlom Mádara.

Nevynechať hlavne miesta záhybov, ktoré kliešte vyhľadávajú, lebo je tam teplúčko (za ušami, pod pazuchami, v slabinách, okolo genitálu, medzi polkami zadku a medzi prstami na nohách). Je dobre umyť aj vlasy.

Pediatrička radí: Zákerné kliešte - poriadne skontrolujte záhyby na tele

A po osprchovaní, popri sušení, poriadne dieťa prezrieť od hlavy po päty a, ak nájdeme kliešťa, je dôležité  správne ho hneď odstrániť. Miesto zaklieštenia vydezinfikujeme (čímkoľvek, čo doma máme), vezmeme si pinzetu, chytíme ňou kliešťa, čo najbližšie pri pokožke, a kývavým pohybom sa ho pokúsime vytiahnuť . Keď ho vytiahneme, kliešťa zneškodníme, miesto opäť vydezinfikujeme a môžeme si poznačiť dátum. Sledujte miesto na pokožke a ak sa vyskytnú akékoľvek fľaky, alebo príznaky virózy u dieťaťa, kontaktujte lekára. Tam sa vám zíde spomínaný dátum, kedy ste kliešťa vytiahli. 

Čiže zásadná je prevencia v zmysle, riadne osprchovať a namydliť dieťa (niekedy ešte lezúce kliešte už takto dostaneme z pokožky), prezrieť a v prípade potreby odstrániť kliešťa. 

S pozdravom doki Katka.

Pediatrička Katarína Legrand je spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja v rámci Pediatrickej poradne. Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

! Kliešte nepadajú zo stromov, zachytávajú sa na trávach a koncoch listov prízemných rastlín. Prichytia sa na telo alebo odev a odtiaľ sa potom dostanú do podpazušných jamôk, medzi stehná alebo pod prsníky. Prisatého kliešťa je treba čo najrýchlejšie odstrániť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: