Banány: Sú vhodné pre deti?

MUDr. Katarína Vicianová | 11. január 2018
Banány: Sú vhodné pre deti?

Banán nosí každá mama v taške. Je to prvá vec, ktorú dieťaťu dáme, keď je hladné a my nie sme doma. Zasýti a navyše je to ovocie a to je predsa zdravé! Ale je naozaj banán vhodný pre deti?

Banán síce zaraďujeme medzi tropické ovocie, no je jedným z najznámejších a najrozšírenejších ovocí i u nás. Jeho obrovská výhoda spočíva v jeho pohodlnej konzumácii a deťom vyhovujúcej chuti.

Často sa o ňom vraví tiež ako o „zdravej pochúťke“ dodávajúcej okamžitú energiu, pretože je tvorený hlavne jednoduchými cukrami. A aj keď má jednu z najvyšších kalorických hodnôt z ovocia, pre jeho blahodarné účinky na nervovú sústavu je podľa niektorých autorov až hriech ho deťom nedať a nevidia dôvod, prečo im banán odopierať.

Energetická hodnota 100 g surového banánu je okolo 90 kcal (380 kJ). Tvorí ho 22,84 g sacharidov (z toho jednoduché cukry 12,23 g), 0,33 g tuku, 1 g bielkovín a 2,6 g vlákniny.

Banány obsahujú mnoho látok, ktoré sú užitočné pre viacej systémov nášho tela. Ako sme už spomenuli,  blahodarne pôsobia na mozog a nervovú sústavu, ale i na svalovú sústavu, tráviaci systém a v neposlednom rade sa diskutuje o ich pozitívnych vplyvoch pri prevencii cievnych mozgových príhod.

Banány sa odporúčajú predovšetkým pre deti i dospelých so zažívacími ťažkosťami, keď banán „funguje“ ako balzam, pretože má „upokojujúce“ účinky. Banány pôsobia tiež ako prirodzené antacídum (látka proti kyslosti). V banánoch nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, tiež vitamín A a z minerálnych látok veľmi dôležitý horčík, vápnik a fosfor.

Najviac je cenený u banánov vysoký obsah draslíka, ktorý má vplyv okrem iného na normalizáciu krvného tlaku. Ba čo viac, v banáne je aminokyselina tryptofán, ktorú organizmus ďalej spracováva na serotonín. Ten je „zodpovedný“ za dobrú náladu, pocit spokojnosti. Zrelé banány sú veľmi ľahko stráviteľné a alergiu vyvolávajú veľmi zriedkavo.

banan pre deti

Ako banány uschovať?

Vôňa, chuť ako i konzistencia plodov je významne ovplyvnená teplotou, pri ktorej dozrievajú. Pri nízkych teplotách šednú a kazia sa. Banány, ktoré sa k nám dovážajú, sú zbierané zelené, takže dozrievajú počas dopravy.

Pre dozrievanie banánov platí, že teplota okolia nemá klesnúť pod 13,5 °C, inak sa zastavuje ich dozrievanie a ich kvalita klesá.
  Preto sa tiež neodporúča uskladňovať banány do chladničky, pretože ich chuť tým značne utrpí.

Keď ich nedostaneme úplne zrelé ani v obchode, je potrebné nechať ich pri izbovej  teplote dozrieť.  Na okamžitú konzumáciu sú najvhodnejšie žlté, iba s malými tmavými bodkami.

Alergia na banány?

Potravinová alergia je len istou (menšou) časťou väčšej skupiny klinických prejavov, ktoré nazývame nežiaduce potravinové reakcie. Potravinovou alergiou sprostredkovanou IgE trpí približne  6 – 8 % detí a 1 – 2 %  dospelých. Najvyšší výskyt u detí pozorujeme vo veku  medzi 1,5 až 3 rokmi (25 %  všetkých potravinových reakcií).

Klinickými príznakmi zo strany zažívacieho systému sú: nechutenstvo, vracanie, hnačka, neprospievanie, bolesti bruška, pálenie žáhy, afty a mapovitý jazyk. Patrí sem i orálny alergický syndróm, ktorý vzniká po požití čerstvého ovocia, korenín, orechov. Prejaví sa svrbením pier, dutiny ústnej a hrdla, tiež opuchom a začervenaním okolo pier.

Menej známymi prejavmi potravinovej alergie detí sú poruchy spánku, celkový nepokoj (hyperkinetický syndróm), bolesti hlavy, migréna, ochorenie pohybového aparátu (juvenilná a reumatoidná artritída) a močovopohlavného systému.

S alergiou na banán sa stretávame pomerne veľmi zriedkavo. Môže sa vyskytnúť u pacientov s peľovou alergiou (palina, breza, jelša, ambrózia, lieska), kde dochádza k tzv. skríženej reakcii.

Druhou, viac ohrozenou skupinou sú pacienti s alergiou na latex, u ktorých býva skrížená reakcia na banány, avokádo, kiwi, gaštany, papáju, figy, ďatle, ananás, grep, a dokonca i melón a broskyne. Banán má údajne 2 alergény s veľkosťou 32 a 34 kilodaltonov, ktoré sú zodpovedné za alergické prejavy.

Banány deťom? ÁNO

Ak dodržíte základné odporúčania, ako je výhradné dojčenie počas prvých 6 mesiacov života s postupným zavádzaním príkrmov, a nemáte alergickú rodinnú anamnézu, v súčasnosti by som banán vášmu dieťatku dopriala. Ak však predsa máte strach, môžete počkať i do 1. roku života.

TIP Mama a ja:

Skvelé banánové inšpirácie -  a nielen banánové - nájdete v našich RECEPTOCH.

Ak máte aj vy svoj obľúbený, pridajte ho, nech sa aj ostatné mamičky inšpirujú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: