Atopický ekzém v otázkach a odpovediach

redakcia | 2. február 2020
Atopický ekzém v otázkach a odpovediach

Praktické rady pre rodičov detí s atopickým ekzémom.

Ktoré vonkajšie vplyvy pôsobia na atopický ekzém nepriaznivo

Nepriaznivo pôsobí na kožu dieťaťa postihnutého ekzémom časté umývanie mydlom, kontakt so saponátmi, pracími práškami a oblečením vypraným v agresívnych pracích prostriedkoch, aviváž, nadmerné a prílišné umývanie, aj keď iba čistou vodou, používanie peny do kúpeľa, návšteva bazénov s chlórovanou vodou.

Veľmi nevhodné je obliekať dieťa do oblečenia z vlnených tkanín, kožušín (ani ako lem na čiapke, rukaviciach, okolo krku), či akýchkoľvek iných tkanín, ktoré majú vlas (flanel, plyš, zamat, atď.).

Dieťa obliekame do bavlnených odevov (najvhodnejšie sú biele, nefarbené) a nikdy nie príliš, aby sa nespotilo. Rovnako miestnosť, v ktorej dieťa spí, má byť dobre vyvetraná a postieľka by nemala byť v blízkosti tepelného zdroja. Dieťa nikdy nekúpeme vo veľmi teplej vode, teplota vody by mala byť skôr vlažná.

Odporúčame vyhýbať sa pohybu vo veľmi prašnom prostredí, ktoré vedie často k zhoršeniu ekzému. Taktiež hru na pieskovisku by sme mali vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť.

V prípade úplne malých detí postihnutých ekzémom je potrebné zabrániť drobným poraneniam kože (poškriabanie, odretie) nevhodnými hračkami, ktoré často zhoršujú ekzém. Hračky pre dojčatá preto volíme oblé, s hladkým povrchom; vhodný je plast a hladko opracované drevo. Nevhodné sú plyšové hračky, hračky s ostrými hranami alebo drsnými plochami.

Deti školského veku by sa mali vyhýbať práci s dráždivými chemickými látkami, s ktorými sa môže dieťa stretnúť na niektorých záujmových krúžkoch (farby, riedidlá, hlina na modelovanie, látky na vyvolávanie fotografií, oleje na údržbu bicykla, atď.).

Tieto látky nielenže môžu samé kožu poškodiť, ale po práci s nimi je potrebné umyť si dôkladne (za pomoci odmasťovacích prostriedkov) ruky a to kožu nadmerne vysušuje a poškodzuje.

Čo spôsobuje u pacientov s atopickým ekzémom silné svrbenie

K základným prejavom atopického ekzému patrí záchvatovité svrbenie kože rôznej intenzity. K špecifickým provokačným faktorom, ktoré svrbenie vyvolávajú, patria predovšetkým niektoré látky, na ktoré je pacient alergický a ktoré vdýchne (peľ, prach, roztoče) alebo zje (niektoré druhy potravín, napr. príliš pikantné, kyslé jedlá, mlieko, vajcia, čokoláda, orechy, exotické ovocie, sója, morské ryby).

No svrbenie môže byť vyvolané aj tzv. nešpecifickými provokačnými látkami, medzi ktoré patria hlavne zmeny teploty a vlhkosti ovzdušia, spotenie a psychický stres.

Svrbenie je často také kruté, že úľava nastane až po rozškrabaní si postihnutých miest. Preto sú malé deti postihnuté ekzémom často zle naladené, plačlivé alebo mrzuté.

Stav sa často zhoršuje aj dlhodobým nedostatkom odpočinku a nočného spánku, ktoré znemožňuje silné svrbenie. Deti školského veku sa často pre pocit svrbenia nedokážu plne sústrediť na vyučovanie a domáce učenie, čo často môže viesť k zhoršeniu prospechu, následnému psychickému stresu, ktorý opäť vedie k zhoršovaniu ekzému.

Ako môžeme u dieťaťa obmedziť svrbenie

Pri záchvate svrbenia by sa mal rodič pokúsiť odpútať pozornosť dieťaťa na inú, zaujímavú činnosť (hra, rozprávanie, obľúbené jedlo). U väčších detí sa škrabanie pokúšame preorientovať na inú mechanickú činnosť (kreslenie, písanie, ručné práce s vhodnými – neškodlivými materiálmi).

Vyvetraním znížime teplotu v miestnosti, vhodné je aj použitie studeného obkladu alebo natretie postihnutých miest premasťovacím krémom (ktorý určí dermatológ) vychladeným v chladničke.

Dieťa by sme mali viesť k tomu, aby si zvyklo, že ak ho začne koža svrbieť, má si ju ísť automaticky natrieť alebo oznámiť to rodičovi. Svrbenie môže zmierniť aj chladnejší kúpeľ a za studeného počasia prechádzka.

Škrabanie nechtami sa pokúsime nahradiť iba trením alebo poklepkávaním bruškami prstov. Je veľmi dôležité nechty udržovať stále nakrátko ostrihané a čisté. Minimalizujeme tak vznik kožnej infekcie.

V komunikácii s dieťaťom sa zásadne vyhýbame vete: „Neškrab sa!“, pretože svrbenie je niekedy naozaj nezvládnuteľné a naše káranie vyvoláva v dieťati pocit viny a krivdy.

Na noc alebo pri spánku počas dňa sa osvedčilo navliecť dojčatám na ruky bavlnené rukavičky, ktoré sa stuhami uväzujú okolo ruky, aby si ich dieťa nestiahlo. Väčším deťom obliekame na noc na ruky bavlnené biele ponožky.

Osvedčilo sa aj väčšie pyžamo (pozor, nikdy nie flanelové!) s dlhšími rukávmi, ktoré dole zašijeme. Ak sa vyskytuje ekzém aj na rukách, je vhodné po ošetrení ruky na noc obviazať mäkkými obväzmi.

U všetkých pacientov je potrebné podávať antialergické lieky (antihistaminiká), ktoré predpíše lekár, vo forme kvapiek, sirupu alebo liekov, dlhodobo a podľa vyvolávajúcej príčiny väčšinou celoročne.

Okrem toho, že priaznivo ovplyvňujú priebeh ekzému, čiastočne zmierňujú aj svrbenie kože a môžu predchádzať aj vzniku iných alergických chorôb.

V niektorých prípadoch je však potrebné krátkodobo ošetriť miesta s najrozvinutejším ekzémom hormonálnou masťou, ktorá výrazne zníži svrbenie. Masť používame výlučne na odporúčanie lekára – dermatológa.

Aké sú komplikácie atopického ekzému

Deti trpiace kožným ekzémom, sú veľmi náchylné ku kožným infekciám rôzneho typu. Je to hlavne z dôvodu, že majú zníženú obrannú schopnosť imunitného systému kože a nedokážu sa infekcii, s ktorou sa ich koža stretne, brániť.

Najčastejšou komplikáciou je druhotná bakteriálna infekcia, ktorú väčšinou spôsobuje zlatý stafylokok. Veľmi nebezpečnou komplikáciou je infekcia vírusom oparu (vírus herpes simplex), ktorý infikuje najprv ložiská ekzému, ale veľmi rýchlo sa šíri aj na zdravú kožu.

Infekcia sa najčastejšie prenáša od matky alebo iného člena rodiny, s ktorým je dieťa v blízkom kontakte. Ochorenie môže mať veľmi ťažký priebeh, takže ak máte dieťa s ekzémom, nedovoľte blízky kontakt s nikým, kto má aktívny opar.

Atopický ekzém
Prečítajte si tiež:

Atopický ekzém

Ako sa očkujú deti s atopickým ekzémom

U detí postihnutých atopickým ekzémom je potrebné pri očkovaní postupovať opatrnejšie. Jednotlivé zložky vakcín môžu (aj keď veľmi vzácne) vyvolať u niektorých detí reakciu precitlivenosti.

Deti sa nesmú očkovať pri známkach akútnej infekcie, ale ani v rekonvalescencii, teda v období ďalšieho možného oslabenia imunitného systému. Ekzém musí byť v čase očkovania v úplnom pokoji.

Aj pri týchto opatreniach je však potrebné počítať s tým, že po očkovaní sa ekzém môže zhoršiť a môže sa objaviť aj na miestach, kde sa dovtedy nevyskytoval. Zhoršenie sa objavuje niekoľko dní po očkovaní a trvá obyčajne 3 týždne.

U ťažkého ekzému sa vždy treba poradiť s odborníkom – imunológom, ako a kedy očkovať a tiež ako postupovať pri prípadných komplikáciach.

Je dôležitá vonkajšia liečba atopického ekzému

Po určení pôvodcu a celkovej liečbe má aj vonkajšia liečba aj pri miernych formách atopického ekzému stále veľký význam. Jej hlavnou úlohou je zmierňovať svrbenie, zmierňovať zápal, chrániť kožu pred nepriaznivými vplyvmi, udržovať kožu premastenú a vláčnu.

Výber lieku – masti sa riadi štádiom a charakterom ekzému, prítomnosťou druhotnej infekcie, znášanlivosťou lieku atď. Liek aj liečebný postup určuje vždy lekár a neplatí paušálne na všetky deti. Čo jednému dieťaťu pomohlo, nemusí na druhé vôbec účinkovať. 

Veľmi často sú ordinované pasty s endiaronom, väčšinou na začatie liečby. Udržujú kožu bez infekcií a predchádzajú komplikáciám, ktoré spôsobuje škriabanie. Efekt tejto liečby je však viditeľný až po dlhodobom pravidelnom ošetrovaní, najskôr po dvoch týždňoch.

Na upokojenie zápalu je často predpisovaná zinková masť, ktoré má priaznivý vplyv na hojenie všetkých kožných defektov a raniek, pôsobí chladivo a mierne dezinfekčne. Je nedráždivá a môže sa používať až niekoľko mesiacov.

Predpisovaná je predovšetkým v letných mesiacoch, pretože chráni kožu pred účinkami slnečného žiarenia. Jej dlhodobá aplikácia kožu mierne vysušuje, preto je potrebné použiť pod ňu ako mastnejší „podklad“ predpísanú premasťovaciu masť.

V zimných mesiacoch sa aplikujú dehtové prípravky (krémy alebo masti s dehtovou tinktúrou), ktoré majú protizápalové, protibakteriálne a protiplesňové účinky.

Látky s dehtom však nikdy nepoužívame v letnom období, pretože v kombinácáii so silnými slnečným žiarením môže dôjsť k zhoršeniu ekzému a spáleniu ošetrovanej kože.

Veľmi dôležitými pomocníkmi v celkovej liečbe sú hormonálne (kortikoidné) masti a krémy. Používajú sa iba krátkodobo, podľa odporúčania lekára. Tieto lieky odstraňujú alergický zápal, tak upokojujú prejavy ekzému v čase, keď ich pacient používa.

Využívajú sa teda ako „záchranná brzda“ aby sa stav ďalej nezhoršoval. Akonáhle sa ekzém zlepší, ihneď hormonálny liek vysadíme a vraciame sa k osvedčeným udržiavacím liekom a mastiam, ktoré chránia a podporujú geneticky menej cenné tkanivo.

Je vhodné ošetrované miesta zakrývať obväzom?

Vhodnejšie je nechať ošetrovanú kožu voľne dýchať a obväzy radšej nepoužívať, pretože môže dôjsť k zapareniu pokožky. Ak sú ekzémom postihnuté prsty, obväzujeme iba  ruky – masť sa tak nezotrie a dieťa sa nemôže škrabať nechtami.

Vhodnejšie na prekrytie ošetrených plôch kože namiesto obväzov sú staršie pyžamá alebo bavlnené tričká s dlhými rukávmi. Ak sa však v mieste ekzému objaví druhotná infekcia, je vhodnejšie ložiská obviazať, aby si dieťa škrabaním neroznášalo infekciu aj na okolitú zdravú kožu.

Ako dieťa s atopickým ekzémom správne obliekať

Dieťa trpiace atopickým ekzémom obliekame vždy primerane poveternostným podmienkam. V chladnejšom počasí volíme radšej niekoľko tenkých vrstiev, aby sme mohli regulovať výkyvy teploty a v prípade potreby dieťaťu jednu vrstvu vyzliecť alebo pridať.

Látka, ktorá je  v bezprostrednom styku s kožou, by mala byť chladivá, jemná a najlepšie bielej (alebo svetlej) farby. Oblečenie nikdy nesmie kožu drieť, otláčať (pozor na okraje plienok, bočné švy riflového oblečenia, atď.).

Nové odevy pred prvým použitím vždy vyperieme v práčke a dobre vypláchame (na zmäkčenie látky však nikdy nepoužívame aviváž).

Aké plienky sú vhodné pre dieťa s atopickým ekzémom

Všetky typy jednorazových plienok sú vhodné aj pre dojčatá a batoľatá, ktoré majú ekzém v oblasti zadočka a vonkajších genitálií. Deťom s ekzémom však meníme plienky oveľa častejšie, ako je bežné u zdravých detí.

Dieťa nesmie nikdy zostať dlhší čas v plienke znečistenej močom, stolicou, ktorá môže citlivú pokožku ľahko poškodiť. Vhodne treba zvoliť aj veľkosť plienky, aby nebola pritesná a nedrela postihnuté miesta (pozor hlavne na okraje plienky v oblasti nožičiek a bruška, chrbátika). Prípadne používame bavlnené plienky, ktoré vyvárame a žehlíme.

Aké prostriedky sú vhodné na pranie prádla pri atopickom ekzéme

Na ručné pranie používame kúpené mydlové vločky (na pranie v práčke musíme menšie množstvo najprv rozpustiť v cca 50 °C teplej vode a až potom naliať do práčky). Ručne prané prádlo je potrebné aspoň 5-krát vypláchať v čistej vlažnej vode.

Pri praní v práčke perieme radšej menšie množstvá prádla a vypláchame 2-krát čistou vodou. Prádlo detí s ľahším typom ekzému môžeme prať v pracích práškoch pre dojčatá, no pridávame iba malé množstvo prášku a po vypratí práčku vypneme, otvoríme a priamo k prádlu pridáme 3 lyžice octu a ešte raz vypláchame (v kyslom prostredí sa pláchaním lepšie podarí zbaviť prádlo zbytkov pracieho prášku).

Po uschnutí prádlo vždy žehlíme z obidvoch strán. 

Telesná hygiena dieťaťa s atopickým ekzémom

Dieťa kúpeme v mierne teplej vode (odporúčaná teplota kúpeľa 36 °C). Kúpeľ by mal trvať iba krátko – od 5 do 15 minút. Na odporúčanie lekára aplikujeme olejové kúpele, ktoré zároveň s očistením kožu pokryjú olejovým filmom, takže aj po kúpeli zostáva vláčna.

Po olejovom kúpeli kožu už nesprchujeme, porušili by sme liečebný účinok. Dieťa osušíme jemnou osuškou, kožu nikdy netrieme, iba jemne poklepkávame, ale napriek tomu dôkladne vysušíme, aby koža nezostala vlhká (riziko plesňového zápalu). Rozlišujeme, ktoré olejové zložky si vyberieme.

Niekomu sa nehodí kokosový, sójový alebo iný olej, preto je dôležité všimnúť si obal výrobku.

Význam dojčenia u detí s atopickým ekzémom

Význam dojčenia pre deti s atopickým ekzémom je omnoho väčší než pre dojčatá bez atopickej záťaže. Mliečne prípravky dojčenskej výživy, ktorými sa nahradzuje materské mlieko, obsahujú bielkoviny kravského mlieka, ktoré patrí k najväčším alergénom (látkam, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu) v dojčenskej potrave.

Dojčiaca matka a hlavne ak je tiež postihnutá alergickým ochorením, by mala vo svojej výžive vynechať konzumáciu potravín, ktoré môžu u dieťaťa vyvolať alergickú reakciu: vajcia (hlavne vaječný bielok), mlieko a mliečne výrobky, zeler, petržlen, ryby, čokoládu, kakao, orechy, citrusové ovocie, horčicu a ďalšie, na ktoré dieťa zareaguje alergicky.

Ako upraviť domáce prostredie, ak lekár dieťa trpí atopickým ekzémom

  • udržujeme teplotu cca 20 °C a relatívnu vlhkosť 40 až 50 %;
  • pravidelne a dostatočne vetráme, zvlhčovač vzduchu používame hlavne v období vykurovacej sezóny (pozor neprevlhčiť). Otvorené odparovače a prístrojové zvlhčovače
    je potrebné často a starostlivo čistiť, vymieňať v nich vodu, aby sa nestali zdrojom plesní, baktérií a roztočov;
  • podlahy sú najvhodnejšie bez kobercov, ľahko a často umývateľné;
  • ťažké závesy, čalúnený nábytok by nemali byť v izbe dieťaťa s ekzémom;
  • posteľ by mala byť „protialergicky“ upravená – matrac (aj molitanový) je potrebné kryť odnímateľným „návlekom“, ktorý môžeme minimálne 2-krát mesačne vyprať pri teplote + 60°C;
  • v byte platí striktný zákaz fajčenia;
  • nie je vhodný chov domácich zvierat;
  • pravidelne (minimálne 2-krát týždenne) vysávame, používame vysávač s uzavretým okruhom a filtrom, prah utierame na podlahe a nábytku vlhkou utierkou;
  • zabezpečíme dieťaťu pokojné prostredie na nerušený spánok a oddych aj počas dňa;
  • posteľné prádlo a hračky dávame často na slnko a mráz do okien.

Atopický ekzém prináša dieťaťu aj rodine veľa telesného aj duševného trápenia. Nenahraditeľnou pomocou rodičom by preto mala byť odborná lekárska pomoc a dobrá vzájomná spolupráca vo vzťahu rodič – lekár a rovnako medzi lekármi – pediater, alergiológ a kožný lekár.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: