Atopický ekzém

MUDr. Klára Kossárová | 15. august 2016
Atopický ekzém

Atopický ekzém je geneticky podmienené chronické, zápalové ochorenie kože. Dieťa väčšinou vážne neohrozuje, ale zasahuje často do života celej rodiny.

Ide o jedno z najčastejších chronických ochorení u detí. Atopický ekzém je geneticky podmienené chronické, zápalové ochorenie kože. Dieťa väčšinou vážne neohrozuje, ale zasahuje často do života celej rodiny. Charakteristická svrbivosť zapríčiňuje časté bezsenné noci pre celú rodinu. „Ušiť terapiu na mieru“ si často vyžaduje dosť času, a tak rodičia často strácajú vieru v úspešnosť liečby.

Ochorenie, napriek ľahko opísateľným klinickým príznakom, má rôzne príčiny a rôzne vyvolávajúce impulzy. Koža reaguje na rôzne bežné vonkajšie aj vnútorné podnety zvýšenou reakciou. Atopický ekzém je prvým ochorením tzv. atopického pochodu, ktorý charakterizuje trojica alergických ochorení: atopický ekzém, bronchiálna astma a alergická nádcha. V pozadí týchto chorôb stojí dedičná náklonnosť, ktorá sa objaví v dôsledku rôznych vplyvov prostredia. Vyskytuje sa u 10 – 15 % detskej populácie, ale jeho výskyt sa za posledné obdobie zvyšuje rovnako u ostatných alergických ochorení.

Prečítajte si: Astma bronchiale (priedušková astma)

Atopický ekzém vzniká v dôsledku poruchy funkcie imunitného systému, najčastejšie ide o alergiu (30 – 60 %), ale zaznamenávame aj rôzne iné poruchy imunity, napr. zníženú alebo zvýšenú imunitnú odpoveď. Často ide o poruchy slizničnej a bunkovej imunity. Pri liečbe je preto od objavenia prvých príznakov ochorenia veľmi dôležitá úzka a dobrá spolupráca pediatra, dermatológa a klinického imunológa – alergiológa. Na základe klinického obrazu rozoznávame kojenecký ekzém, detský ekzém, ekzém u dospievajúcich a ekzém v dospelosti.

DOJČENSKÝ EKZÉM

sa väčšinou objavuje v druhom až treťom mesiaci života a má formu červených pupienkov, malých pľuzgierikov, niekedy dokonca až mokvavých plôch, ktoré môžu až krvácať. Hoja sa chrastami. Objavujú sa hlavne na tvári, čele, brade, postupne na trupe a končatinách, ale môže sa rozšíriť aj na celé telo.

ATOPICKÝ EKZÉM V PREDŠKOLSKOM A ŠKOLSKOM VEKU

sa môže náhle objaviť aj u zdravých detí, ale najčastejšie ide o pokračovanie dojčenského ekzému. Prevažujú suché a zhrubnuté ložiská, koža sa často šúpe – „lichenifikuje“. Typicky bývajú postihnuté ohyby v lakťoch, pod kolenami, na zápästiach, okolo členkov, na koži krku a na očných viečkach.

ATOPICKÝ EKZÉM DORASTENCOV

najčastejšie postihuje tvár, oči a ústa. Po dlhodobej liečbe často vidno hnedé sfarbenie kože na krku, suchú a hrubú kožu v ohyboch. Ak koža sčervenie a svrbí v teplom prostredí, pri strese alebo psychickom napätí, vtedy hovoríme už o „neurodermatitíde“.

Najčastejšími príčinami

vyvolávajúcimi atopický ekzém sú v prvých dvoch rokoch života najčastejšie potravinové antigény, ktoré sa cez nezrelú bariéru črevného traktu dostávajú k imunitným bunkám pacienta a vzniká neprimeraná reakcia. Najčastejšie ide o potraviny, ktoré často nazývame „veľká päťka“: kravské mlieko, vajce, ryby, orechy –
arašidy, sója. Zhoršenie však môže vyvolať aj pšeničná múka, rajčiny, čokoláda, citrusové plody a ďalšie.

Môže vás zaujímať: Alergia na kravské mlieko

Po potravinách (u niektorých jedincov aj súčasne) nastupujú v druhom až treťom roku života tzv. vnútorné inhalačné alergény ako roztoče a zvieracia srsť, a v období od štvrtého do piateho roka vyvolávajú zvýšenú precitlivenosť už aj vonkajšie inhalačné alergény ako pele a plesne.

Prečítajte si tiež: Alergia na roztoče

V každom veku zhoršujú často stav pacientov rôzne bakteriálne, vírusové, ale aj plesňové infekcie. Najnebezpečnejšie sú herpetické infekcie kože, ktoré môžu deti dostať od ostatných členov rodiny. Chorá koža má porušené svoje ochranné funkcie, a preto nie je schopná takúto mikrobiálnu záťaž zvládnuť. Až 75 – 80 % ekzému do dvoch rokov života postupne zmizne. Až pri 40 – 60 % detí sa však vyvíja priedušková astma a neskôr aj prejavy alergickej nádchy a zápalu spojiviek. Atopický ekzém je predastmatický stav, a preto je nutné liečiť ho celkovo lokálne, imunomodulačne, profylakticky aj antialergicky.

Všeobecne sa neodporúča kúpať novorodencov ihneď po pôrode. V prvých týždňoch života sa zároveň odporúča obmedziť aj používanie mydiel. Podávanie probiotík gravidným matkám v posledných týždňoch gravidity znižuje neskorší výskyt atopického ekzému u dieťaťa. Materské mlieko je najdôležitejším preventívnym krokom vo výžive, a to napriek obsahu antigénov kravského mlieka a vajec. Materské mlieko obsahuje početné imunitné zložky, ktoré spôsobujú správne dozrievanie slizničnej imunity zažívacieho traktu a správnej črevnej flóry.

Dieťa s už vyvinutým atopickým ekzémom by malo jesť stravu bez alergénov. U detí, ktorým obmedzíme podávanie potravín ako kravské mlieko, vajcia, morské ryby, orechy, oriešky, sóju, koreniny, niektoré ovocie a zeleninu, citrusové plody, čokoládu a kakao, často podávame zároveň skupinu liečiv ako Natrium kromoglykát, ktorý blokuje membránu žírnych buniek v zažívacom systéme a tak bráni neprimeraným alergickým reakciám. Najhoršiu fázu ochorenia je možné u pacienta prekonať pomocou prísnej diéty, ktorá sa skladá z vývaru jahňacieho alebo králičieho mäsa, z olivového oleja, ryže, soli a minerálky.

Inhalačné alergény, ako sú pele, roztoče, plesne a zvieracia srsť, zhoršujú alergickú reakciu na koži priamym kontaktom s imunitnými bunkami kože. Kontaktné alergény ako kovy (nikel), latex (gumené rukavice), krieda alebo kozmetické prípravky (mydlá, masti) zhoršujú stav priamou aktiváciou a následným začervenaním, svrbením a opuchom kože.

Niektoré ekzémy sa v lete výrazne zlepšia, keďže koža je vo vzdušnom odeve, dostáva sa k nej slnko a UV žiarenie má lokálny protizápalový efekt.

LIEČBA MUSÍ BYŤ KOMPLEXNÁ

Terapia atopického ekzému musí byť podávaná celkovo a lokálne. Je nutná úprava prostredia, zavedenie diéty a úprava životosprávy, a eliminácia všetkých vyvolávajúcich faktorov. Lokálna liečba patrí do rúk dermatológa a alergiológa, ktorý podľa veku, štádia a stavu a tvaru vyrážok určí najvhodnejšiu formu a spôsob liečby (dezinfekciu, liečbu proti mokvaniu a svrbeniu, eventuálne podávanie antibiotík alebo protizápalových kortikoidov, postupné premasťovanie a hydratáciu kože). Prospešné je aj podávanie vitamínov, ale najmä u alergikov je nevyhnutná opatrnosť pri používaní bylinkových extraktov.

Celková liečba sa zakladá na podávaní liekov s antialergickým, protizápalovým a protisvrbivým účinkom. Novodobé antihistaminiká zahŕňajú v sebe všetky tieto účinky. Pri veľmi ťažkom priebehu môžeme podávať aj celkovo pôsobiace kortikosteroidy – najsilnejšie protizápalové lieky – v krátkej kúre (asi 10 dní). Imunomodulačnými liekmi sa snažíme zmeniť spôsob imunitnej odpovede, a preto ich podávame dlhodobo. V prípade infekčných komplikácii podávame lieky na zvládnutie infekcie (antibiotiká, antimykotiká alebo antivírusové lieky).

Tak ako ku všetkým chronickým ochoreniam, aj k atopickému ekzému patrí doplnková klimatická a kúpeľná liečba, pomocou ktorej sa dosiahne eliminácia najväčšieho množstva antigénov z domáceho prostredia. Mimoriadne blahodarný efekt má kombinácia morskej vody a slnka. Ochorenie je veľmi nepríjemné a negatívne ovplyvňuje život celej rodiny. Preto je okrem liečby veľmi dôležitý aj citlivý psychologický prístup k pacientovi aj k celej rodine, aby sme trpezlivo bojovali a zvládli toto ochorenie.

Každé dieťa (aj v dojčenskom veku) s atopickou dermatitídou by malo byť vyšetrené alergológom. Pre komplexnú liečbu je nesmierne dôležité zabezpečiť dobré fungovanie vzťahu pediater – alergiológ – dermatológ.

Atopický ekzém je prvým ochorením atopického pochodu a následne, v neskoršom veku, sa objavuje aj alergická nádcha. Až u 90 % detí sa prejavuje alergická reakcia prvého typu, v rámci ktorej je najťažším ochorením bronchiálna astma. Na území Slovenskej republiky trpí bronchiálnou astmou 3 – 7 % detí, avšak v peľovom období sa príznaky tohto civilizačného ochorenia prejavujú až u 10 – 15 % detí. Práve z dôvodu veľkého počtu detí, adolescentov, ale i dospelých, trpiacich týmto najťažším ochorením dýchacieho systému, vám Združenie astmatikov SR ponúka bližší pohľad na príčiny, príznaky, rady, či možnosti liečby atopického ekzému.

Viac informácií: Atopický ekzém v otázkach a odpovediach

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: