Ako vznikne podozrenie na mononukleózu?

Redakcia | 30. október 2016
Ako vznikne podozrenie na mononukleózu?

Vaša otázka: Ako sa dá diagnostikovať infekčná mononukleóza? Sú nutné výtery, či odber krvi?

Moja 6-ročná dcéra mala angínu (brala antibiotiká), choroba sa však napriek liečbe nezlepšovala a dcéra dostala aj vyrážky. Ako sa infekčná mononukleóza lieči? Taktiež by ma zaujímalo, či jej podávané antibiotiká nemohli poškodiť pečeň alebo niektoré iné vnútorné orgány?  

Infekčná mononukleóza má prejavy hnisavej angíny

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Andrea Hervayová: Infekčná mnonukleóza je vírusové ochorenie s hlavnými  prejavmi hnisavej angíny, zdurených uzlín spojených s kožným nálezom, s bolesťami brucha, celkovou únavou.

Ochorenie sa začína  nenápadne, s miernymi bolesťami hrdla, nastúpia vysoké teploty, výrazne sa zduria uzliny na krku. Dieťa je unavené, sťažuje sa na bolesti brucha, čo súvisí so zväčšením mezenteriálnych uzlín v bruchu. Celkovo dieťa vyzerá choré. Po príchode do ambulancie sa ihneď robia krvné testy, kde sa ukáže vírusový zápal v krvnom obraze, v biochémii sú zvýšené pečeňové testy a v sérológii nám vyjde pozitívny tzv. Paul-Bunnelov test a pozitívny EBV vírus, ktorý toto ochorenie spôsobuje.

Antibiotiká sa užívajú len v prípade komplikácie bakteriálnou infekciou. Kožné vyrážky môžu skomplikovať celý priebeh vtedy, ak sa dieťaťu neuvážene podá jeden druh antibiotík, ktorý sa pri infekčnej mononukleóze neodporúča podávať. Každý lekár by mal vedieť, o ktorý liek ide. Vtedy organizmus reaguje kožnou reakciou.Tá zároveň potvrdí aj možnú mononukleózu.

Vírus mononukleózy napadá pečeňové bunky, preto je namieste po chorobe držať šetriacu diétu aspoň 6 týždňov, kým sa pečeň nezregeneruje. Potom už dieťa nemá žiadne obmedzenia.

Mononukleóza
Prečítajte si tiež:

Mononukleóza

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: