Ako sa rozprávať s bábätkom? 12 skvelých tipov, ako sa s drobčekom môžete rozprávať

Redakcia | 28. november 2019
Ako sa rozprávať s bábätkom? 12 skvelých tipov, ako sa s drobčekom môžete rozprávať

O tom, že s bábätkom sa treba rozprávať, určite nikto nepochybuje. Dôležité je rozprávať sa s ním už od narodenia a nečakať, kým samo začne s prvými slabikami. Inšpirujte sa skvelými typmi, ako rozvíjať reč dieťaťa od samého počiatku.

TIP č. 1: Rozprávajte sa s bábätkom

Ak neviete, čo by ste mu hovorili, opisujte, čo práve robíte. Nemusíte si pripadať ako blázon, že sa opakujete neustále dokola. Deti všeobecne milujú opakovanie, predstavuje pre ne istotu. Komentujte taktiež vaše pocity a dojmy.

TIP č. 2: Neodďaľujte zoznámenie s knihou

Od šiesteho mesiaca už má zmysel prezerať si s dieťatkom detské knižky v tvrdých doskách. Keď bude samé sedieť, môže pod vaším dohľadom vo vani študovať gumené leporelá. Prezerajte si obrázky a postupne pridávajte informácie: „Psíček robí hav, hav – šteká. Možno je aj hladný, chce ham, ham. Pozri, má chvostík a ušká.“ Dieťa informáciami zahltiť nemôžete, samo si z vašich slov vyberie len to, čo uzná za vhodné.

rozvoj reči u dieťaťa

TIP č. 3: Čítajte mu alebo rozprávajte

Nepúšťajte na noc dieťaťu cédečka s rozprávkami a pesničkami. Potrebuje počuť práve váš (dôverne známy) hlas.

TIP č. 4: Spievajte

Aj keď sa považujete za nemuzikálnu, spievajte bábätku. Aj vaše nesmelé pospevovanie mu je príjemné.

TIP č. 5 : Neopravujte 

Výslovnosť dieťaťu (asi do troch rokov veku) neopravujte. Slovo zopakujte správne, aby počulo správnu verziu a pochváľte ho. (Napr. keď povie „ejký“, oceňte ho: „Áno, si veľký, si môj veľký Adamko...)

TIP č. 6 : Neverbálne komunikujte

Citlivo reagujte na neverbálne prejavy dieťaťa (napr. odmietavé prejavy hlavičkou, nadšenie a pod.). Ak pocíti, že mu rozumiete, bude mať chuť komunikovať stále aktívnejšie.

TIP č. 7: Všímajte si, čo dieťa zaujíma. 

Ak ho zaujme v záhradke čmeliak, venujte spoločne pozornosť čmeliakovi: „Čmeliak robí bzzz, má krídelká, sadá na kvetinky...“

TIP č. 8: Očný kontakt

V kočíku ho vezte v protismere jazdy, teda smerom k sebe, aby ste spolu udržiavali očný kontakt a aby ste mu mohli rozprávať.

TIP č. 9: S rozvojom reči úzko súvisí rozvoj sluchu.

 Upozorňujte dieťa na všetky zvuky, ktoré počujete (vtáčika, motorku, zvonček a pod.).

TIP č. 10: Vypnite zvuky keď sa s bábätkom rozprávate

Keď sa s dieťaťom rozprávate, nemalo by byť pustené ani rádio, ani televízia. Zmes zvukov spomalí rozvoj sluchového vnímania.

TIP č. 11: Zbavte sa cumlíka

Ak ste začali používať cumlík, pokúste sa ho čo najskôr odložiť. Okrem iného totiž bráni dieťaťu v hovorení.

TIP č. 12: Dieťa do rozprávania nenúťte – váš nátlak by mohol byť kontraproduktívny

Vývoj každého dieťaťa je individuálny, keď príde jeho čas, rozhovorí sa. A potom už nebudete vedieť, ako to svoje „roztomilé rádio“ vypnúť...

Viete, že...

...dojčatá majú hrtan blízko zadného podnebia a ich jazyk vypĺňa veľkú časť ústnej dutiny? To umožňuje produkovať len jednoduché zvuky ako „a“ a „o“. Postupne hrtan zostupuje, čo umožňuje vyludzovanie väčšieho množstva zvukov.

...dojčením bábätko trénuje orgány reči? Hlavným prostriedkom nemluvňaťa pre tréning svalovej koordinácie nástrojov reči je prijímanie potravy. Spočiatku ide o dojčenie, neskôr o prežúvanie, hryzenie i pitie z hrnčeka.

...slovo „mama“ sa objavuje v mnohých jazykoch na celom svete? Spojenie hlások „amamamam“ patrí totiž medzi prvé prejavy všetkých bábätiek.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: