5 efektívnych fráz na komunikáciu so školákmi

Marika Koscelníková | 20. február 2023
Komunikácia so školákmi

Máte problém komunikovať so svojím dieťaťom, ktoré už pomaly prechádza do tínedžerského veku? Možno robíte túto klasickú chybu.

Čím sú deti staršie, tým častejšie sa chcú podeliť o svoje skúsenosti a pocity bez spätnej väzby. Pre rodičov je ťažké urobiť krok späť a nedávať nevyžiadané rady alebo sa pokúšať vyriešiť to, čo sa deje.

Musíme sa naučiť viac počúvať a naladiť sa na prítomný okamih. Tak ponecháme priestor pre nezávislosť, ktorá je vývinovo normálna, a ukážeme našim deťom, že veríme v ich schopnosť riešiť problémy.

5 efektívnych fráz na komunikáciu so školákmi

1. "Ako ti môžem pomôcť? "

Keď sa pýtame, čo je momentálne to, čo naše dieťa potrebuje bez toho, aby sme mu automaticky ponúkli riešenie, dávame tým najavo, že dieťa má istú kontrolu nad tým, čo sa stane ďalej – a sme ochotní spolupracovať. Ale čo keď to dieťa nevie? Jeho neistota môže vyprovokovať tú časť vás, ktorá chce dať hneď svoje odporúčania, no možno len potrebuje čas, aby zistilo, čo pre neho môžeme urobiť.  

2. "Som tu pre teba."

Nechajte dieťaťu priestor na spracovanie svojich pocitov. Nie je žiadnym tajomstvom, že deti zažívajú veľké emócie. Od detí sa vyžaduje, aby regulovali svoje emócie, no s ich stále sa vyvíjajúcim mozgom nie je táto zručnosť ľahko osvojiteľná. Povedať „upokoj sa “ alebo „nadýchni sa“, nemusia nevyhnutne pomôcť. Nemusíte súhlasiť s ich odpoveďou alebo reakciou; cieľom je ukázať im, že im kryjete chrbát. A nemusíte pri tom povedať viac, len túto frázu: "Som tu pre teba". 

3. "Čo má pre teba zmysel?"

Len preto, že ste boli v podobnej situácii počas vlastného dospievania, neznamená hneď, že by ste sa mali podeliť o svoje skúsenosti. Rodičia zdieľajú svoju zážitky s dobrými úmyslami, no tínedžeri to vnímajú ako prednášku: „Mama, veď nehovoríme o tebe“. 
Detí sa málokedy dospelí pýtajú, čo chcú, takže keď túto otázku položíte, nielenže to poskytne vášmu dieťaťu zamyslieť sa nad svojimi možnosťami, ale získa aj sebadôveru.

4. "Nie som si istý, čo mám povedať."

Myslíme si, že vždy musíme povedať správnu vec, ako keby slová nejakým spôsobom odstránili bolestivý zážitok alebo zmiernili nepohodlie, o ktorom vieme, že sa môže vyliečiť len časom. Deti privítajú toto vyhlásenie, pretože ukazuje autentickosť; ochotu uznať, že nemáte všetky odpovede. Zámerom je spojiť sa so svojím dieťaťom. Mudrovanie a hľadanie tých správnych slov nás od neho oddelí. 

5. "Viem si LEN predstaviť, aký je to pocit."

„To je dôvod, prečo vám nič nehovorím“ je ďalšia fráza, ktorá prichádza od detí smerom k rodičom. Vyjadrenie „Viem si LEN predstaviť“ je v súlade s uznaním jedinečnej perspektívy vášho dieťaťa. Tiež nás to odvádza od pridávania našich osobných myšlienok a pocitov, a ponecháva priestor na začatie ďalšej konverzácie. 

Ak sa pristihnete pri tom, že chcete automaticky svojmu dieťaťu poradiť, alebo niečo konkrétne odporučiť, na chvíľu sa zastavte. Váš dobrý úmysel nemusí padnúť na úrodnú pôdu. Počúvajte, čo dieťa hovorí a stojte pri ňom. Možno nepotrebuje radu, len podporu. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: